Afbeelding

Carla Hamers prijst zich gelukkig dat ze gezinshuisouder mag zijn

Algemeen

Editie: Week 36, Jaargang 21 |

Jeugdformaat zoekt gezinshuisouders voor kinderen die een duwtje in de goede richting heel hard nodig hebben.

DELFT – Een groot gezin, daar droomde Carla Hamers ooit van. Maar hoe gek als zij en haar toenmalige echtgenoot ook op kinderen waren, de economische situatie liet de teller bij drie stoppen. ‘Ik vond dat jammer, want ik kwam zelf uit een groot gezin’, zegt Carla. De ‘redding’ kwam jaren later, toen ze via Jeugdformaat de gelegenheid kreeg gezinshuisouder te worden. ‘Die kans heb ik gepakt en ik geniet er elke dag van!’

Voor de meeste kinderen is opgroeien in een gezin de normaalste zaak van de wereld. Maar soms zijn de problemen in een gezin zo groot dat een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Voor kinderen met pittige gedragsproblemen kan een gezinshuisouder dan uitkomst bieden. Carla: “Gezinshuisouder zijn is niet zomaar een baan. Als gezinshuisouder vang je kinderen op in je eigen huis, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je geeft ze liefde, zorg en aandacht, maar met een deskundige achtergrond.” Die deskundige achtergrond is nodig, omdat het om kinderen en jongeren gaat met pittige gedragsproblemen.
“In mijn omgeving wordt wel eens gekscherend gezegd dat ik een beetje gek ben omdat ik op kinderen van anderen pas. Misschien hebben ze wel gelijk, maar ik vind het ontzettend belangrijk dat kinderen in een zo normaal mogelijke omgeving kunnen opgroeien. En ja hoor, je kunt echte ‘rampenplannen’ tegenkomen. Maar je moet je altijd realiseren dat kinderen niet hebben gekozen voor de problemen die ze hebben. Als er in het ouderlijk gezin zaken scheef zitten, zijn kinderen daarvan de dupe. En vaak worden ze door iedereen opgegeven. Nou, niet door mij. Ik vind het een uitdaging om kinderen weer een basis te geven. Of dat nu met school te maken heeft of simpel met de manier waarop je aan tafel met elkaar omgaat. Observeren is daarbij heel belangrijk. De juiste manier vinden om met de kinderen om te gaan. Komen ze bijvoorbeeld uit een geweldssituatie, dan is je stem verheffen het laatste wat je moet doen. En anderen moet je soms echt op de regels wijzen. Acht uur thuis is geen tien uur, zo simpel is het soms. Het is een soort spel en ik geniet daar van. Zeker als je kinderen vooruitgang ziet boeken. Ik heb een meisje in huis dat een hele lange weg te gaan had op school. Maar dankzij de aandacht die ze kreeg binnen onze gezinssituatie, heeft ze een schooljaar in twee maanden ingehaald. ‘Zonder jou had ik dat nooit gered’, zei ze. Dat is fijn om te horen. Maar aan de andere kant, hoe trots denk je dat ik op haar ben…?”

Liefde
Een jeugd zonder liefde is een kansloze missie, weet Carla Hamers. Ze heeft er nooit een gebrek aan gehad. “In ons gezin was aandacht voor elkaar. Ik kom uit een volksgezin. Geld was er niet veel, maar liefde des te meer. Kinderen willen dat er iemand is als ze thuiskomen en dat geldt ook voor mijn gezinshuisouderschap. Het is heel jammer dat in Delft nog geen gezinshuisouders zijn opgestaan. Misschien denken ze ‘Dat is niks voor mij!’, maar dan zou ik willen zeggen: “Kom alsjeblieft naar de informatieavond op 11 september. Daar hoor je wat er precies van je wordt verwacht en hoe ontzettend belangrijk je kunt zijn voor kinderen die het veel minder hebben getroffen dan anderen!”
De informatieavond wordt georganiseerd door Jeugdformaat. Die instantie laat dezer dagen veel van zich horen in de media. “We hebben nog geen gezinshuisouders in Delft”, zegt Marjolein van Vliet, “daarom voeren we de komende twee weken campagne om nog meer jongeren met pittige gedragsproblemen de kans te geven zichzelf te ontwikkelen bij een professional thuis. We zijn daarom op zoek naar mensen met een deskundige achtergrond, een groot hart en ruimte in huis.” Kijk voor meer informatie over een baan als gezinshuisouder op www.jeugdformaat.nl/gezinshuisouder en meldt u aan voor de informatieavond van 11 september. (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12