Van Oers en Engels wachten vol vertrouwen op uitspraak over referendum

Algemeen

Geert Engels, Jeroen van Oort, Christ van Oers, Jan Peter de Wit, Martin Stoelinga en Jos van Koppen (v.l.n.r.) bereidden vorige week zaterdag gezamenlijk de rechtszaak voor. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Vertegenwoordigers van het College van B en W , de gemeenteraad en betrokken burgers troffen elkaar afgelopen dinsdag voor de Haagse rechtbank. Mr. M.M.F. Holtrop beslist komende woensdag of het nieuwe Stadskantoor in Delft er definitief komt òf dat Geert Engels en Christ van Oers nog mogen hopen op het besluit tot niet bouwen van het ‘ambtenarenpaleis’.

Voor de gelegenheid hadden Engels en Van Oers Mr. J. Hiemstra in armen genomen, terwijl het College van B en W en de gemeenteraad zich lieten vertegenwoordigen door respectievelijk Mr. M.E. Gelpke en Mr. E.J. Daalder. Tijdens de zitting deden de advocaten het woord om de belangen van de verschillende partijen duidelijk te maken. De rechter hoorde de verhalen aan en was vooral benieuwd naar het moment waarop beide indieners met het referendumverzoek komen, omdat het project al in een redelijk gevormd stadium is. 

‘Onhoudbare situatie’
“Daar heeft onze advocaat goed op kunnen antwoorden”, blikt ‘verzoeker’ Christ van Oers terug. “We hebben al tijden duidelijk gemaakt hoe wij in dit verhaal staan. In een tijd dat er 35 miljoen euro moet worden bezuinigd door de Gemeente Delft is het bouwen van zo’n nieuw kantoor natuurlijk een onhoudbare situatie, zowel op moreel als op ethisch gebied. Daarom wachten we vol vertrouwen af hoe de uitspraak van de rechter zal luiden.”

De voor de ‘verzoekers’ gunstige afloop zou zijn dat het concept-raadsbesluit, zoals dat er nu ligt, geschorst zou worden. Het is namelijk zo dat alleen dit soort initiatiefvoorstellen referendabel zijn. De gemeenteraad heeft het voorstel op donderdag 22 september al verworpen, maar Van Oers en Engels willen dus schorsing van dit raadsbesluit, zodat de mogelijkheid tot een referendum er nog altijd is. Daarnaast eisen de betrokken burgers dat alle overige besluitvorming betreffende het nieuwe Stadskantoor wordt opgeschort, zodat de bouw van het nieuwe Stadskantoor tijdens het eventueel plaatsvinden van een referendum nog niet is begonnen. De advocaat van de gemeenteraad waarschuwde de rechter voor het feit dat ze op een oneigenlijke manier de gemeentepolitiek ingetrokken zou worden; iets wat in strijd is met de scheiding van machten. 

‘Eerste hobbel’
“Deze rechtszaak is een eerste hobbel die we moeten nemen om tot de voor ons gunstige uitkomst te komen”, legt Van Oers uit. “Ik ben een positief mens en denk dat er een goede kans is dat het besluit van de rechter in ons voordeel uitpakt. Als dat het geval is, gaan we door naar de bezwarencommissie van de Gemeente Delft om daar een referendum aan te vragen. Als het verzoek voldoende wordt gesteund, dat wil zeggen als er méér dan vierduizend handtekeningen worden ingezameld, zal het voor de Gemeenteraad wel erg lastig zijn om zo’n besluit van de bestuursrechter naast zich neer te leggen.” 

Het raadgevende karakter van een eventueel referendum zorgt ervoor dat de Gemeenteraad de uitslag ervan naast zich neer kan leggen. Verschillende raadsleden hebben ook al verklaard zich, ongeacht de uitkomst van een eventueel referendum, niets van de uitslag aan te trekken. Dat mag volgens advocaat Hiemstra van Van Oers en Engels geen reden zijn om ‘dan maar niet over te gaan tot een referendum’. “Ik wil het eerste raadslid dat zich niets aantrekt van de mening van tachtig procent van de burgers namelijk nog weleens zien. Een dergelijke actie zou er één van politieke zelfmoord zijn”, stelt Van Oers. “Daarbij is het natuurlijk onverantwoord om iedere Delftse burger nu minstens duizend euro aan een nieuw ambtenarenpaleis bij te laten dragen. Zeker niet nu we met zijn allen 35 miljoen euro moeten bezuinigen. Voor nu worden de kosten van het nieuwe Stadskantoor namelijk geschat op vijfentachtig miljoen euro, maar uiteindelijk zullen ze wel boven de honderd miljoen uitkomen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12