Museumnacht Delft wordt ook dit jaar weer mooi, spannend en afwisselend

Algemeen

Wethouder Milène Junius (links), René Jacobs en Nina Voets (rechts) tijdens de opening van de vorige Museumnacht. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – In de Delftse binnenstad was vorig jaar voor het eerst een Museumnacht en dat was een succes. Vrijdag 28 oktober wordt daarom een volgende Museumnacht georganiseerd. Organisatoren Nina Voets van Club Ciccionina en René Jacobs van Galerie de Kunstkop kijken tevreden terug op die eerste editie.

“Heel veel mensen hebben Delftse musea van een andere kant gezien. Er gebeurden spannende dingen”, merkt Delfts Icoon Nina Voets op. De belangstelling was met 2500 bezoekers groot. Dat was met name voor sommige galeries bijzonder. “Zij kregen op één avond zeshonderd bezoekers. Zo veel krijgen ze er normaal gesproken in een half jaar tijd”, weet Jacobs. Het enige dat tegenviel was het weer, want de regen want soms met bakken uit de hemel. “Het was een wonder dat de dijken het water nog tegenhielden”, grapt de Delftse galeriehouder.
René Jacobs vond de vorige Museumnacht ‘enerverend en spannend’. “Musea zijn soms wat stijfjes, maar tijdens zo’n Museumnacht is het in musea losser en informeler. Dat draagt bij aan het slagen van het evenement.” De bezoekers, waarvan er na afloop honderd werden geïnterviewd, vonden het eveneens leuk. Jacobs: “We hebben gevraagd wat ze ervan vonden, daaruit bleek ze veel mensen heel positief waren, met name over de sfeer.” Ook de deelnemende musea en galeries waren volgens Voets positief. “Ze vonden het leuk dat ze een heel ander publiek over de vloer hadden dan anders.”

Dicht bij elkaar
Meerdere steden organiseren een Museumnacht. Het voordeel van de Delftse versie is dat de locaties zich dicht bij elkaar bevinden, merkt Nina Voets op. “Vorige week was ik naar de Museumnacht in Den Haag gegaan, daar ben je soms een uur bezig om van A naar B te gaan. Je moet daarom kiezen voor een bepaald gebied.” Dat is in Delft wel anders. “Daar kun je, als je je best doet, in korte tijd een heel groot aantal musea en galeries bezoeken.”

- Wat zal tijdens de tweede Museumnacht hetzelfde zijn als tijdens de eerste?
Voets: “Het passe-partout was echt een hit. Bezoekers vonden het belangrijk voor het festivalgevoel. We hebben ook dit jaar weer een opvallend passe-partout: Een rood knipperend lampje dat bezoekers kunnen dragen.”
Jacobs: “Dat geeft een saamhorigheidsgevoel. Je hebt makkelijk iets om over te praten. Verder maken we ook dit jaar weer een programmaboekje.”

- Wat wordt anders?
Jacobs: “We hebben een aantal nieuwe projecten. De opening is deze keer om 19.45 uur op het Heilige Geestkerkhof. We hebben ook een aantal nieuwe deelnemers, zoals het Vermeercentrum Delft, Galerie Inkt Delft, Galerie Fragile en aan de Westvest zijn bij de tentoonstelling Made in Hungary Hongaarse ontwerpen te zien. In het Agnetapark worden dit jaar rondleidingen gegeven.”
Voets: “Verder hebben we een nieuw project in leegstaande winkelpanden. Het oude pand van Bakkerij Bierhuizen aan de Nieuwe Langendijk, de voormalige Gameshop in de Choorstraat en de oude locatie van Galerie de Kunstkop aan de Lange Geer zijn tentoonstellingen te zien.”

- Voor wie is de Museumnacht leuk?
Jacobs: “Voor iedereen die nieuwsgierig is, van cultuur houdt en een bijzonder veelzijdige avond wil beleven. Vorig jaar was de helft van de bezoekers jonger dan dertig jaar, we spreken dus een breed publiek aan.”
Voets: “Ik denk dat de Museumnacht ook leuk is voor wie níet van cultuur houdt.”
Jacobs: “Er is, denk ik, inderdaad niemand die niets leuks kan vinden in het programma. En anders kunnen ze zich bij ons melden.”

Kaarten kosten 8 euro in de voorverkoop en 10 euro op de dag zelf. De kaartverkoop begint op 14 oktober. Vanaf zijn ze verkrijgbaar bij DOK Centrum, het Prinsenhof, het Legermuseum, Boekhandel De Omslag, Galerie de Kunstkop, Velvet Music, het Science Center, het Toeristen Informatie Punt en via de website www.museumachtdelft.nl

De krant Delft op Zondag is ook dit jaar weer mediapartner van de Museumnacht Delft. Hou deze krant de komende weken dus goed in de gaten voor het laatste nieuws en meer informatie over de Museumnacht. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12