Afbeelding

Politieke Zomercolumn

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 22 |

Gedurende de zomerweken schrijven Delftse raadsleden in een column hoe zij hun zomervakantie doorbrengen, wat hen bezig houdt en inspireert. Deze week trekt Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft van leer.


Lichtpuntjes? Ik zie ze niet
De zomer van 2014 is er één van uitersten. Eerst was heel Nederland in de ban van de geweldige prestaties van het Nederlands Elftal. Daar mogen we echt heel erg trots op zijn. Jonge jongens die zich voor duizend procent geven om dat ene doel te bereiken. Ondanks dat niemand er in geloofde en ze eigenlijk, volgens veel mensen, beter thuis konden blijven. Dat het uiteindelijk niet is gelukt om wereldkampioen te worden, ach, het was misschien ook wel te hoog gegrepen. Maar de inzet, die was fantastisch!

En dan natuurlijk het andere uiterste: de ramp met Malaysia Airlines MH17. Als ik nu nog naar die beelden kijk, word ik steeds weer verdrietig. Het zal je toch maar gebeuren dat je kinderen, ouders of vrienden zomaar uit de lucht worden geschoten. Waarom? Wat hadden zij met dat conflict daar te maken? Helemaal niks! Die verbijstering, dat verlies – ook dat van Delftse slachtoffers - dat is niet voor te stellen. En toch had die afschuwelijke ramp ook een kant om heel erg trots op te zijn: dat is de manier waarop onze militairen de slachtoffers op vliegbasis Eindhoven hebben onthaald. Ik heb daar met tranen in mijn ogen naar zitten kijken. Zo waardig. Zo vol respect. Daar heb ik de grootste bewondering voor. Voor zulke mensen moeten we niet alleen heel diep onze pet afnemen, we kunnen er ook een voorbeeld aan nemen.

Maar ja. Wij wonen in Delft. Nog even en dan gaan we in de Gemeenteraad weer aan het werk. Terug naar de doorgeschoten geldklopperij door politie, handhaving en parkeerwachters. Als toerist zou ik Delft links laten liggen, als ik wist wie er allemaal op de loer lagen om me op legale wijze te beroven. En dat noemen ze dan gastvrijheid! Al dat geld verdwijnt in bodemloze putten als de Sint Sebastiaansbrug, het Stadskantoor en het nieuwe station. En dan praat ik nog maar niet over de ouderenzorg. Want daar word ik helemaal niet vrolijk van.

Nee, ik zie helaas geen zomerzonnetje boven Delft. Normaal gesproken ben ik altijd wel positief gestemd en zie ik ergens wel een lichtpuntje. Maar nu even niet. Niet voor dit Delft. Het is treurig maar waar.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12