Afbeelding

Bekendste Delftenaren worden overladen met enthousiaste reacties

Algemeen

Editie: Week 51, Jaargang 21 |

Truus Feyge: ze mogen hun leven uitzitten, net zoals ik doe

DELFT – De verkiezingen van de Bekendste Delftenaar in 2013 naderen het ultieme hoogtepunt, de bekendmaking van de winnaar of winnares. Truus Feyge van Kattenhulp Delft en evenementenorganisator Herman Weyers viel de eer in respectievelijk 2008 en 2011 ten deel. Zij blikken terug op de eervolle uitverkiezing.

Truus Feyge, van Kattenhulp Delft, kijkt met veel plezier terug op haar verkiezing tot Bekendste Delftenaar in 2008.  “Ik geloof zelfs dat ik de eerste vrouw was die tot Bekendste Delftenaar werd gekozen”, blikt ze lachend terug op haar moment of glory. “Ik heb destijds heel veel leuke reacties gekregen, maar tegenwoordig wordt er steeds minder op me gestemd.”
Het beeldje van Hugo de Groot, gemaakt door kunstenares Loes  van Holst, heeft een mooie plek in de kamer tussen de poezenbeeldjes gekregen. “Het is bovendien een erg praktisch beeld. Het is loodzwaar en ik gebruik het met regelmaat als iets tijdelijk verzwaard moet worden. Overigens loopt de activiteit van Kattenhulp langzaam af. Zondag word ik 82 jaar. Ik heb nog tien katten zitten die zo verwilderd zijn dat ik ze nergens kan plaatsen. Zij mogen bij mij hun leven uitzitten, net zoals ik dat doe.” Gevraagd naar haar favoriet voor de titel van 2014 hoeft ze niet lang na te denken. “Ik stem op Winanda de la Rambelje van het vogelasiel.”


Voor Herman Weyers, de drijvende kracht achter Bureau Binnenstad, hing een verkiezing tot Bekendste Delftenaar al jarenlang in de lucht. Toch was hij verrast toen hij in 2011 tot Bekendste Delftenaar werd gekozen. “Al jaren stond ik in de top vijf, maar ik had er nooit op gerekend een keer nummer één te worden. Toen ik eenmaal gekozen was kreeg ik een golf aan enthousiaste reacties over me heen. De vraag die me het meest verbaasde was die van iemand die me vroeg hoeveel inzendingen ik zelf had ingevuld of had laten invullen. Dat was het laatste waaraan ik zou hebben gedacht.” Voor Weyers is de spanning wel een beetje van de verkiezing af. “Voor mij is het niet spannend dit jaar. Dat komt vooral omdat de twee mensen die vorig jaar voor mij stonden geen bekende Delftenaren zijn. De ene werkt alleen maar in Delft en de ander voelde zich zoveel Delftenaar dat hij niet eens de moeite nam de prijs op te komen halen.”
Het beeld van Hugo de Groot heeft voor Weyers weldegelijk betekenis. “Het heeft een prominente plek in mijn huis, een plek waar ik alle dingen heb staan waaraan ik mooie herinneringen heb.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12