Afbeelding

Dario Fo werkt keihard aan Delftse Kerstconcerten

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Rick Schoonbeek is vier keer per week druk aan het repeteren voor het Delftse Kerstconcert.

POELDIJK - Aan de Poeldijkse Voorstraat wordt al wekenlang hard gewerkt aan de Delftse Kerstconcerten die op 19 december plaatsvinden in de Oude Kerk. Rick Schoonbeek, muzikaal leider van Dario Fo heeft het bijzondere programma bijna klaar. “Nog één bespreking dan hoeven we ons over de inhoud geen zorgen meer te maken”, zegt Schoonbeek.


Dario Fo geniet landelijke bekendheid door tal van bijzondere theaterproducties. “Eén van onze doelstellingen is om een zo breed mogelijk publiek met kunst in aanraking te brengen en dat doen we op creatieve manieren. We zoeken daarbij de samenwerking met professionals en amateurs. Ons werk wordt gewaardeerd en we zien steeds vaker dat gerenommeerde artiesten en orkesten graag de samenwerking met ons aangaan. Dat is wel eens anders geweest. Een voorbeeldje, we hebben ooit een aantal anderstaligen een gedicht laten maker over de schoonheid van hun land. Dat werden heel diverse gedichtjes. Vervolgens hebben we bekende componisten gevraagd om de teksten op muziek te zetten. Mannen als Louis Andriessen ,Tom America, Erik van der Wurff ze waren allemaal even enthousiast. Toen we de nieuwe composities  wilden laten opvoeren hebben we contact gezocht met het Residentie Orkest. Dat lukte uiteindelijk wel maar niet zonder slag of stoot. Men zag ons toen nog als amateurs. Tegenwoordig is dat wel anders en worden we door het gerenommeerde partijen als ASKO/Schonberg, Korzo maar ook radio en tv gevraagd of we mee willen participeren in hun voorstellingen en programma's.”


Via Antoinette Wijffels van Lijm en Cultuur raakte Dario Fo betrokken bij de Delftse Kerstconcerten. “We hadden al diverse voorstellingen met Dario Fo bij Lijm en Cultuur gespeeld en de samenwerking verliep altijd uitstekend. Omdat de organisatie van de Kerstconcerten na acht jaar eens iets anders wilden, werd Improve, het belichtings- en geluidsbedrijf van Antoinette uitgenodigd en zo zijn we via een omweg bij de concerten betrokken geraakt. We zijn al een keer in de kerk wezen kijken met Antoinette en Aad Reurings, de mede-organisator  namens RODI Media. We kennen de Oude Kerk al van een eerder optreden. Een schitterend gebouw met een aantal onhandigheden voor een concert.”

Vaste bezoekers van de Delftse Kerstconcerten zullen verbaasd staan van de nieuwe indeling van de kerk. “In het middengedeelte bouwen we het podium. Dat doen we tot op bankhoogte zodat iedereen een goed zicht heeft op de zangers en optredende artiesten. We houden niet van zingen uit een boekje dus alle koorleden en solisten zingen uit het hoofd. Verder is het geen statisch gebeuren, er zijn regelmatig wisselingen op het podium en soms ook dans. Ik moet zeggen dat het een feest is om samen met Bram Rontberg, Aad Reurings en Improve te werken aan het concert. Ik kan maar één ding beloven, dat het heel mooi en heel bijzonder wordt. We willen het namelijk heel goed doen. Geen totale omslag, ook dat weer niet want mensen die al jaren naar het concert komen hebben bepaalde verwachtingen, maar we laten ook nieuwe en andere dingen zien. Bijvoorbeeld een heel breed artiestenpalet. Een koor van jongeren die een Amerikaanse Kerstmedley zingen, maar ook een arrangement voor vijf vrouwen die vanaf verschillende plaatsen in de kerk samen zingen. En natuurlijk ontbreekt ook het theaterkoor van Dario Fo niet. Van jong tot oud en van groot tot klein gaat optreden.”


Het programma is bijna rond en komende week gaat Rick Schoonbeek afzonderlijk met de verschillende koren en solisten repeteren. “Elke week vier repetities, ik kan niet wachten tot 19 december.”

Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website www.kerstconcertindelft.nl.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12