Op het Grotius College vinden ze homoseksualiteit heel gewoon en dat zou overal zo moeten zijn, zeggen de meiden van de Paarse Vrijdag

Algemeen

Editie: Week 52, Jaargang 20 |

DELFT – Het is verbazing-wekkend hoeveel jonge mensen anno 2012 nog moeite hebben met hun seksuele voorkeur. Of misschien beter gezegd: hoeveel anderen daar een oordeel over menen te moeten vellen. Homofobie blijkt nog lang geen gepasseerd station, wat het natuurlijk allang wel had moeten zijn. Wat maakt het immers uit wie je lief vindt? Helaas denkt dus lang niet iedereen daar zo over. Maar er is hoop…

Het Grotius College aan de Juniusstraat heeft sinds een paar jaar een GSA. Die afkorting staat voor Gay-Straight Alliance. Om te benadrukken dat het niet uitmaakt of je homo, hetero, lesbo, bi of in dubio bent, vierde de school onlangs onder dat logo een Paarse Vrijdag. Waarom? Omdat een belangrijk deel van de Grotius-leerlingen het zat is dat leeftijdgenoten om hun geaardheid of onzekerheid daarover worden gepest en buitengesloten. Zoals Tisha Bentvelzen en Maud van den Eijnden uit V6. “Die dag hebben we de school paars gekleurd. En ook aan de leerlingen gevraagd om in het paars gekleed te komen. We wilden laten zien dat we het echt vervelend vinden dat mensen om hun gevoelens worden nagefloten. Dat kan echt niet meer, hoor, al die negatieve reacties als iemand een beetje anders is dan anderen!”

Waar ze meer dan gelijk in hebben! Toppers als Tisha en Maud – en hun collega-leerlinge Anneloek die tijdens het interview les had - zouden er meer moeten zijn. Gewapend met paarse armbandjes en een goed verhaal zochten ze op Paarse Vrijdag het gesprek met hun schoolgenoten. “We hebben verteld dat het heel normaal is als je in je puberteit nog niet precies weet wat je bent. In die periode moet je je seksualiteit ontdekken. Veel leerlingen begrijpen dat wel, maar er zijn er ook die er moeite mee hebben. Dat heeft ook vaak te maken met hun achtergrond, of gewoon met haantjesgedrag.”

Waar het ook aan ligt, het is zaak dat veel meer jonge mensen tolerant zijn ten opzichte van hun leeftijdgenoten. Dat vindt ook het Ministerie van Onderwijs, dat onderwijs op dit gebied sinds deze maand verplicht stelt. Op het Grotius College zijn ze daar gelukkig al eerder mee begonnen. “Op onze school wordt intolerantie sowieso niet geaccepteerd”, zegt afdelingsleider Jennifer Tromp. “Als we iemand het woord homo als scheldwoord horen gebruiken, gaan we daar direct op in. En weet je, vaak realiseren jongeren zich niet eens dat ze iemand er mee kwetsen. Het is gewoon een algemeen scheldwoord. We maken onze leerlingen hiervan bewust en accepteren deze manier van omgang met elkaar niet. Gelukkig zie ik wel dat er langzaam meer begrip voor elkaar komt. We hadden een paar jaar geleden twee meiden die elkaar heel lief vonden en ook wel eens openlijk een kusje gaven aan elkaar. Bijna niemand stoorde zich daar aan.”

Het gaat dus goed, daar aan de Juniusstraat. Tisha, Maud en Anneloek maken zich sterk voor tolerantie en begrip. Maar wat als ze straks hun diploma hebben en de school verlaten? “Tsja, dan gaan we het wel missen”, klinkt het een beetje treurig. “We hebben nu een paar jaar actie gevoerd en het gaat steeds beter. We hopen dat de jongere leerlingen van de GSA Grotius verder zullen gaan waar wij gebleven zijn…” En Jennifer: “Het begint vorm te krijgen, vooral dankzij deze meiden. Natuurlijk zullen er straks nieuwe leerlingen opstaan. Maar deze meiden gaan we zeer zeker missen!” (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12