Afbeelding

Hemd van het lijf

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 21 |

Kosta Portanger (48) bracht afgelopen week zijn eerste boek ‘Ontvangen in mijn Hart’ uit. Daarin zijn gedichten en schilderijen opgenomen.

1. Waarom wilde je hier, in je huis in Tanthof, worden gefotografeerd?
“Omdat ik meestal hier thuis aan het werk ben. Ik schrijf mijn gedichten over het algemeen hier in huis en mijn schilderijen maak ik aan de eetkamertafel. Verder hangen in deze kamer een aantal van mijn schilderijen, die ik graag wil laten zien.”

2. Heb je altijd al iets met schrijven en schilderen gehad?
“Absoluut niet. Als ik vroeger een gedicht moest schrijven, liet ik dat altijd door iemand anders doen. Verder had ik op de middelbare school nooit wat met tekenen. Daarom deed ik het niet, ook niet na aandringen van de docent. Als iemand me een jaar geleden had gezegd dat ik een boek met gedichten en schilderijen zou uitgeven, zou ik hem voor gek hebben verklaard.”

3. Hoe kom je dan aan je inspiratie voor je gedichten en schilderijen?
“Dat gebeurt intuïtief. Ze komen letterlijk bij me binnen. Als ik aan een schilderij begin, weet ik nooit hoe het uiteindelijk gaat worden. Mijn gedichten komen soms opeens binnen. Dat kan op elk onverwacht moment gebeuren. Bijvoorbeeld als ik mijn hond aan het uitlaten ben. Als dat gebeurt, spreek ik ze in mijn telefoon in. Bovendien ligt naast mijn bed een notitieblok, zodat ik ze meteen kan opschrijven. Als ik dat niet doe, zijn ze de dag erna weg. Daarom heet de bundel ook ‘Ontvangen in mijn Hart’.”

4. Dat klinkt heel spiritueel.
“Dat is het ook. Ik zie mezelf dan ook als een instrument dat van boven wordt bestuurd. Ik krijg veel positieve reacties van de lezers. Ze zeggen dat ze er iets aan hebben. Datzelfde geldt overigens ook voor mezelf. Ik heb nogal een zwaar jaar achter de rug, waarin ik ben begonnen met schilderen en het opschrijven van de gedichten. Dat heeft me heel veel energie gegeven om door deze moeilijke tijd heen te komen.”

5. Hoe ben je erop gekomen om je werk te bundelen?
“Dat kwam vooral door de vele positieve reacties die ik op mijn gedichten kreeg. Ik postte ze al op Facebook en ik kreeg van zowel bekenden als onbekenden de reactie dat de gedichten iets met hen deden. Iemand zei dat ik het moest uitgeven, maar daar had ik nooit over nagedacht. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en nog geen anderhalve maand later was het boek klaar.”

6. Wat kunnen de lezers van het boek verwachten?
“De eigenaar van uitgeverij Boekscout verwoordde het misschien wel het mooist. Hij zei dat het niet alleen gedichten zijn, maar meer nog boodschappen waar mensen iets mee kunnen. Verder is het boekje geïllustreerd met foto’s van mijn schilderijen. Veel mensen zullen zich in de teksten kunnen herkennen, omdat ze heel universeel zijn en veelal over persoonlijke onderwerpen gaan.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik alles in het werk stellen om de armoede in de stad te bestrijden, zodat iedereen voldoende te eten heeft en een veilig dak boven het hoofd. Ik ervaar het verschil tussen arm en rijk erg groot; ik denk dat dat kleiner kan. In Delft worden allemaal prachtige technische uitvindingen gedaan. Misschien kunnen we hiermee op sociaal gebied ook een voorbeeldstad worden.”

8. Heb je zelf altijd al iets met spiritualiteit gehad?
“Ja, ik heb altijd kunnen aanvoelen wat mensen ervaren en beleven. Eigenlijk zit dat bij iedereen van binnen, maar doordat we door de evolutie meer gericht zijn op wat we zien en horen dan op wat we voelen, is dat bij veel mensen wat op de achtergrond geraakt.”

9. Hoe kunnen de lezers je boek aanschaffen?
“Dat kan via de site van Boekscout.nl/shop. Daar kunnen ze zoeken op mijn naam of op ‘Ontvangen in mijn Hart’. Verder kunnen ze het ook bij iedere boekwinkel bestellen, alleen hebben zij het niet op voorraad. Ook zij kunnen het direct bij de uitgever bestellen.”

10. En je schilderijen?
“Van mijn schilderijen heb ik er inmiddels al een aantal mogen verkocht. Daarbij heb ik geen prijs genoemd, maar de kopers gevraagd wat ze ervoor over hadden. Uiteindelijk zijn we er tot nu toe altijd uitgekomen. Verder wordt mij ook weleens gevraagd om in opdracht te schilderen, maar ik vind dit erg moeilijk omdat ik puur intuïtief schilder. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12