Met een fiets van Stadsprins Jos, barst het carnaval in Kabbelgat weer los

Algemeen

Prins Jos de 1e Kabbelaar de 33ste

KABBELGAT – Delft heeft sinds vorig weekend een nieuwe Stadsprins: Jos de 1e Kabbelaar de 33ste, beter bekend als Jos van Esschoten van Van der Plank Tweewielers en Dartshop. Delft op Zondag sprak de 47-jarige Delftenaar.

-Vertel, hoe was het afgelopen zaterdag, tijdens het Stadsprinsenbal?
“Fantastisch. Het was ontzettend druk. We hadden een thema met de Skihut, ik schat dat er ongeveer 900 man was. Om kwart voor elf ben ik gaan omkleden, bij sommigen zie je wel dat ze dan op je letten.”

-Hoe lang wist je al dat je dit jaar de Stadsprins zou worden?
“Zeker al een jaar. Dat vind ik het moeilijkste, dat je het aan niemand kan vertellen. Natuurlijk zijn er wel wát mensen die het weten. We moesten bijvoorbeeld een dag naar België om kleding te kopen. Maar zo goed als niemand kwam erachter. Ik ben de laatste tijd veel ‘naar de tandarts’ gegaan, zal ik maar zeggen…”

-Waar moet een goede Stadsprins volgens jou aan voldoen?
“Ik zie het zo: Wat de Koningin is over Nederland, dat is de Stadsprins over Delft. Je moet als Prins zorgen dat alle neuzen één kant opstaan en je moet het Carnaval enthousiast houden. Het Carnaval in Delft liep iets terug. De oude garde ging nog, maar een jonge garde kwam er niet bij. Maar het feest met de ‘Skihut on Tour’ bracht daar wel verandering in, het was drukker dan normaal en er waren veel jonge mensen.”

-Wat is het mooiste aan het Prinsschap, denk je?
“Je gaat als Prins op bezoek bij scholen, verzorgingshuizen, verstandelijk gehandicapten. Ik weet nog uit de tijd dat ik Prins was bij De Kalfskoppen dat het me een goed gevoel geeft om voor en met die mensen een feestje in elkaar te zetten. Ik haal er voldoening uit als ik iemand anders een leuke avond bezorg.”

-Wat lijkt je moeilijk?
“Je bent best wel veel weg, dat is het enige dat moet passen.”

-Hoe lang vier je al Carnaval?
“Wel lang al… Ik denk vanaf 1975. Toen ben ik begonnen bij De Olijkers. In 1996 ben ik overgestapt naar De Kalfskoppen. Ik heb het ook wel in andere steden gevierd, maar dat doe ik niet meer. Veel Delftenaren gaan op maandag naar Breda voor de optocht. Dat is heel anders dan hier. Niet te vergelijken eigenlijk. De winkels zijn dicht en negentig procent van de mensen doet mee. Hier heeft misschien twintig procent van de bevolking iets met Carnaval. En ze kijken je, bij wijze van, raar aan als je verkleed De Hoven binnenloopt.”

-Wat verwacht je van de komende periode?
“Het wordt een drukke, leuke en bijzondere tijd.”

-En wat is de leus van Prins Jos de 1e Kabbelaar de 33ste?
“Met een fiets van Stadsprins Jos, barst het Carnaval in Kabbelgat weer los!” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12