Hemd van het lijf

Algemeen

Tijdens het Wergelmir Jeugd Muziekfestival stal de Delftse drummer Sybe Rietman (14) met zijn enthousiaste spel de show en de harten van de toeschouwers.

1. Waarom wilde je hier, bij SPOD, worden gefotografeerd?
“Omdat dit de plek is waar ik regelmatig met mijn hobby bezig ben. Hier repeteren we met onze band ‘For the Record’. Daarnaast vind ik het hier erg sfeervol en het is fijn om hier te zijn. Ik kom hier meestal één keer in de week.”

2. Hoelang drum je al?
“Toen ik zes was hebben mijn ouders me aangemeld bij Rootz Muziekschool aan de Phoenixstraat. Eigenlijk mocht je pas beginnen met lessen als je acht was, maar ik heb toch aan een proefles meegedaan. Toen mijn ouders aan de leraar vroegen of hij wat in me zag, zei hij naar aanleiding van mijn spel dat hij dacht dat ik allang lessen volgde. Inmiddels zit ik er nog steeds op les.”

3. Kost het drummen je niet enorm veel tijd?
“Dat valt op zich nog best mee. Thuis ben ik per dag ongeveer één á twee uur met muziek bezig. Ik drum dan niet alleen, maar ik speel ook nog basgitaar. Vooral het drummen is in de straat nog wel te horen, maar gelukkig hebben we buren die hier geen probleem van maken. Daarnaast oefenen we meestal elke week wel een keer met de band.”

4. Is dat wel te combineren met je huiswerk?
“Dat is wel goed te doen hoor. Eigenlijk ben ik niet anders gewend, want toen ik naar de brugklas ging, heeft For the Record ook echt gestalte gekregen. Zodoende heb ik het altijd moeten combineren. Soms is het wel eens lastig als je veel huiswerk hebt, maar uiteindelijk zorg ik ervoor dat ik mijn zaken wel op orde heb.”

5. Wanneer merkte je dat je goed kon drummen?
“Dat ik wel wat kan, bleek natuurlijk al toen de docent bij Rootz, een Italiaanse man die helaas weer in zijn geboorteland is gaan wonen, dacht dat ik al lessen volgde. Maar mijn ogen gingen open op het Wergelmir Festival. Aan dat festival doen meestal wel zo’n vijf drummers mee, maar ik ben tot nu toe twee keer als beste drummer geëindigd. Overigens werd ik op beide festivals tweede.”

6. Zijn er drummers die een voorbeeld voor je zijn?
“Mijn stijl wordt regelmatig vergeleken met die van John Bonham, de gitarist van Led Zeppelin. Ook vind ik het mooi om te zien hoe snel Tré Cool van Green Day kan drummen. Verder is de muziek van Deep Purple wel oud, maar de drummer vind ik geweldig. Ten slotte vallen in de muziek die nu in is Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers en Matt Flyn van Maroon 5 me op.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik de bezuinigingen op het gebied van cultuur erg goed overdenken. Mijn angst is namelijk dat oefenruimte SPOD er misschien over een tijdje niet meer is. Verder zijn festivals als Westerpop en SkateJam erg belangrijk voor de jeugd. Daarnaast zou ik onderzoeken of het mogelijk is om Lijm & Cultuur intensiever te gaan gebruiken en er goede concerten binnen te halen.”

8. Wat voor muziek speelt For the Record?
“Het leuke is dat dat ontzettend divers is. Alle vier de leden hebben een totaal andere muzieksmaak. Tegenwoordig schrijven we ook eigen nummers, maar we zijn begonnen met covers van Pink Floyd en ACDC. Inmiddels hebben we ook nummers van JET, John Mayer, U2, Green Day, Jack Johnson en Waylon in ons repertoire.”

9. Treden jullie vaak op?
“Nog niet zo vaak als we willen, maar we komen meestal wel tot één á twee optredens per maand. Dat moeten er natuurlijk meer worden. Misschien dat mijn optreden bij het Wergelmir Festival hierbij kan helpen. Volgend jaar doen we met de band mee. Verder kunnen mensen die ons graag willen horen spelen altijd mailen naar mailto:syberietman@hotmail.com.”

10. Wat is je uiteindelijke doel in de muziek?
“Een internationale doorbraak zou natuurlijk het mooiste zijn, maar dat is lastig als Nederlands bandje. Maar als je aardig aan de weg timmert, is het zeker mogelijk om in het festivalcircuit terecht te komen. Zo is het absoluut een droom om bijvoorbeeld op Pinkpop of andere grote festivals te staan. Dit jaar hebben we ons ingeschreven voor Westerpop, maar kwamen we niet door de voorrondes. Misschien hebben we volgend jaar wel meer geluk.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12