Als Delfia op dezelfde voet verder gaat, wordt de ploeg zeker kampioen, weet Terence Olbina

Algemeen

Terence Olbina begon vijf jaar geleden pas met voetballen. “Ik speel nog niet op de toppen van mijn kunnen.” (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Terence Olbina is vergeleken met het afgelopen seizoen een nieuw gezicht in het eerste elftal van Delfia. De 21-jarige buitenspeler kende weinig aanpassingsproblemen en voelt zich vanaf dag één al thuis bij de ploeg van trainer Marco Sloos. “De sfeer binnen de groep is goed en we hebben een elftal met veel kwaliteit.”

Dat een goede sfeer niet ten koste hoeft te gaan van de resultaten, blijkt wel als we de resultaten die Delfia dit jaar boekte erbij pakken. De ploeg staat op dit moment tweede in de Vierde Klasse D met een achterstand van twee punten op koploper Quintus. “Maar we hebben nog twee wedstrijden tegoed en ik ben ervan overtuigd dat we die gaan winnen.”  

‘IK HEB BIJ ALLES WAT IK DOE HET IDEE DAT ZOWEL DE TRAINERS ALS MIJN MEDESPELERS OP ME VERTROUWEN’

Zelf speelt Olbina een belangrijke rol in de vliegende seizoensstart van Delfia. In de eerste vijf wedstrijden van het seizoen was hij al zeven maal trefzeker, iets wat volgens hem te danken is aan het vertrouwen dat hij voelt. “Ik heb bij alles wat ik doe het idee dat zowel de trainers als mijn medespelers op me vertrouwen. Dat is een fijn gevoel en op die manier voetbal ik ook beter. Daarnaast gedij ik goed in het systeem waarin we spelen. Als rechtsbuiten trek ik graag naar binnen en ik pik regelmatig mijn doelpuntje mee.” 

Scoren doet Olbina niet alleen namens het vlaggenschip van Delfia. Ook voor het 16-23-elftal heeft hij meer doelpunten gemaakt dan wedstrijden gespeeld. Inmiddels staat de teller op drie goals uit twee duels. Het leuke aan het spelen voor het 16-23-elftal is dat ook hieruit blijkt dat het eerste elftal van Delfia erg hecht is. “Op de avonden dat we spelen, trainen mijn ploeggenoten uit het eerste. Voor de wedstrijd komen ze altijd in de kleedkamer om ons te steunen en op het moment dat hun training is afgelopen, moedigen ze ons aan. Ook hieruit blijkt dat het met de sfeer binnen de groep wel goed zit.” 

De aanpassingsperiode bij zijn nieuwe club heeft voor Terence Olbina niet lang geduurd. Omdat hij een heel aantal van zijn nieuwe ploeggenoten al kende, waren er weinig nieuwe gezichten voor hem. Ook bij zijn vorige club RKDEO had hij het goed naar zijn zin, maar bij Delfia is hij toch beter op zijn plaats. “Vorig seizoen speelde ik mijn wedstrijden vooral in het tweede elftal. Ik ben naar Delfia gekomen omdat ik mijn wedstrijden in het eerste elftal wilde spelen en dat doe ik nu. Het is fijn dat ik daardoor vrijuit kan voetballen. Ik kan acties maken en op het moment dat het even niet helemaal loopt zoals het moet, word ik door mijn ploeggenoten opgepept. In zo’n situatie presteer ik gewoon goed.”  

‘JE MOET ALTIJD ALLES GEVEN EN ZO GOED MOGELIJK JE BEST DOEN VOOR DE PLOEG’

Het verschil tussen de Tweede Klasse, het niveau waarop RKDEO acteert en de Vierde Klasse, waarin Delfia haar wedstrijden speelt, is volgens de goaltjesdief niet heel groot. “Natuurlijk kom je andere tegenstanders tegen, maar voor jezelf maakt het geen verschil. Je moet altijd alles geven en zo goed mogelijk je best doen voor de ploeg. Dat is op alle niveaus hetzelfde. En gelukkig denkt iedereen in ons elftal er net zo over en zijn de resultaten goed.” 

Deze resultaten zijn mede op het conto van trainer Marco Sloos te schrijven, vindt Olbina. Hij is namelijk iemand die alles uit zijn spelers wil halen en daar ook wonderwel in slaagt. “Hij heeft een heel positieve benadering en dat slaat aan bij de groep. Verder hebben we een goed elftal, waar hij de vaste patronen al snel heeft weten in te slijten. Zodoende komt iedereen met veel plezier naar de club.”  

Olbina typeert zichzelf als een snelle, doelgerichte speler die een mannetje kan passeren. Dat dit hem zo gemakkelijk afgaat, verbaast hemzelf ook nog weleens. “Ik ben namelijk pas vijf jaar geleden begonnen met voetballen. Op mijn zestiende heb ik me bij Vitesse Delft aangemeld en ik kwam meteen in de B1 terecht. Vervolgens heb ik daar vier jaar gespeeld, totdat mijn toenmalige trainer Martin de Graaf me meenam naar RKDEO. Ik heb daar een jaar lang vooral in het tweede gespeeld. Het was zeker een leuke, warme club, maar ik had niet het idee dat ik er helemaal op mijn plaats zat. Bij Delfia, waar ik dit jaar begonnen ben heb ik dit wel.” 

Zelf denkt Terence Olbina dat hij nog niet op de toppen van zijn kunnen speelt. “Maar ik heb me in de afgelopen jaren, zeker ook bij RKDEO goed weten te ontwikkelen. Bij Delfia zit ik voorlopig wel even goed, maar het zou natuurlijk altijd leuk zijn als er clubs die op een hoger niveau spelen voor je komen kijken. Een avontuur op een hoger niveau zou ik dan ook zeker niet uit de weg gaan. Maar voorlopig moeten we in deze competitie alles blijven winnen en kampioen worden en promoveren, iets wat vorig seizoen helaas op het nippertje niet is gelukt.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12