Afbeelding

Het duurt niet lang meer: een spiksplinternieuw Reinier de Graaf

Algemeen

Editie: Week 4, Jaargang 23 |

De plaatjes van het nieuwe ziekenhuis, zoals deze van het voorplein, zijn veelbelovend.

DELFT - Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis opent in 2015, op 31 augustus, haar deuren. Pal tussen de huidige ziekenhuisgebouwen is inmiddels een compleet nieuw ziekenhuis verrezen.

Een slingervormig gebouw dat verbonden is door een centrale hoofdweg. Qua vorm lijkt het op de esculaap (slangvorm): het oude Griekse symbool voor de geneeskunde.

EGM Architecten kreeg de opdracht een patiëntvriendelijk en compact gebouw te ontwerpen met verbondenheid als hoofdthema. Zij slaagden hierin met vlag en wimpel. “Door de  slingervorm  van het gebouw met de centrale hoofdgang ontstaat ruimte voor patio’s en binnentuinen”, legt een trotse projectdirecteur nieuwbouw Cees van der Zande uit. “Dit alles zorgt voor extra daglicht. Ook is door deze ‘aorta’ de looproute van patiënten korter. Je loopt rechtstreeks van de ene naar de andere kant van het gebouw zonder dat je over een afdeling hoeft te gaan. Alle afdelingen zijn op deze manier snel bereikbaar.”

Alle poliklinieken en functieonderzoeken komen op de eerste etage. Patiënten kunnen hierdoor voor verschillende onderzoeken achter elkaar op één verdieping terecht. Een grote roltrap zorgt ervoor dat deze etage eenvoudig vanuit de centrale hal is te bereiken. “Ook de verpleegafdelingen zijn op basis van samenwerkende specialismen bij elkaar gegroepeerd. Daarnaast maken artsen voortaan gebruik van flexibele werkplekken. Zo kunnen artsen en verpleegkundigen nog beter samenwerken en staat de patiënt optimaal centraal.”

Gastvrijheid
Binnen Reinier de Graaf staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Zo worden patiënten ontvangen door gastvrouwen die hen wegwijs maken in het gebouw. Patiënten verblijven in prettig ingerichte wachtkamers, waar zij zowel op banken of op hoge stoelen aan een leestafel kunnen zitten. Voor kinderen komt in de ontvangsthal een speelhoek. Ook in veel wachtruimtes zal speelgelegenheid voor kinderen zijn. Professionele kinderopvang tijdens de ziekenhuisafspraak van een ouder of verzorger is ook mogelijk. Op die manier ontzorgt het ziekenhuis patiënten met jonge kinderen, tegen vergoeding, tijdens hun afspraak of herstel in het ziekenhuis.

De inwendige mens komt niets tekort in het nieuwe ziekenhuis. In het bezoekersrestaurant op de begane grond kan tot in de avonduren worden genoten van maaltijden mét bediening aan tafel, veelal bereid met verse streekproducten. Daarnaast zijn er bij de luxe koffiebar in de centrale hal verse cappuccino’s en latte macchiato’s verkrijgbaar en komt er een winkeltje. 


Lange adem
Het ziekenhuis heeft een lange weg moeten afleggen om de nieuwbouw in Delft te realiseren. De allereerste nieuwbouwplannen vinden hun oorsprong in de jaren ‘90. “In de tussenliggende tijd hebben we zorgvuldig afgewogen waar onze nieuwbouw zou moeten komen en hoe het gebouw eruit zou moeten zien. In 2008 hebben we de toenmalige bouwplannen een halt moeten toeroepen, omdat deze niet meer haalbaar bleken. Door veranderde rijksoverheidsregelingen zijn ziekenhuizen sindsdien namelijk zelf verantwoordelijk voor de totale financiering van hun nieuwbouw”, vertelt Van der Zande.


Voortschrijdend inzicht en de wens naar een tijdige oplevering, heeft uiteindelijk geleid tot een compact, efficiënt ingericht gebouw op eigen terrein. “Hiermee gaan we in vloeroppervlak terug van de huidige circa 76.000 m2 naar 56.500 m2. Dit nieuwbouwplan is beter te exploiteren dan het eerdere plan, dat ook aanzienlijk meer vierkante meters omvatte.”
 

Planning
Begin maart:   :oplevering gebouw door bouwcombinatie Hurks-Kuijpers V.O.F.
Maart-augustus:  :inhuizing medische apparatuur          ICT gebruiksklaar maken          technische controles/validatie installaties        inrichting gebouw met onder andere meubilair en raambekleding.
Eind augustus:   : start verhuizing naar nieuwbouw
Weekend 28/30 aug. : verhuizing patiënten verpleegafdelingen
31 augustus:   : Reinier de Graaf opent de deuren van de nieuwbouw


 

De krant Delft op Zondag publiceert dit jaar maandelijks een bijdrage over de nieuwbouw van Reinier de Graaf. Zo blijft u op de hoogte en leest u alles over de aankomende opening van het nieuwe ziekenhuis.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12