Opnieuw een lang en vermoeiend seizoen voor DHL en Willem Groenewegen

Algemeen

DELFT – Het kán nog. DHL kán degradatie naar de derde klas nog afwenden. Maar dan moet het nog twee keer vol aan de bak. Willem Groenewegen heeft er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken.

We spreken Willem Groenewegen kort voor de belangrijke nacompetitiewedstrijd tegen Vredenburch, die donderdagavond is gespeeld. DHL verloor twee keer nogal kansloos van Alphen, vandaar. "Alphen was stukken beter", weet Groenewegen. "Als je zelf niet goed presteert, heb je weinig in te brengen. Ook al kwamen we zondag nog met 1-0 voor, het werd wel 5-1. Dat is jammer. Ik had gehoopt op een snelle, voor ons gunstige beslissing in de nacompetitie". 

-Hoe kon het gebeuren dat jullie in deze benarde positie verzeild zijn geraakt?
"Op de verkeerde momenten hebben we niet goed genoeg gepresteerd. Als je acht keer in de laatste vijf minuten met 3-2 verliest, dan is dat geen pech meer, dan is dat onkunde. Dan doe je systematisch iets fout. En dan krijg je aan het eind van de rit het deksel op je neus". 

-Is er dan niet diepgaand nagedacht en gepraat over hoe het anders zou moeten?
"Natuurlijk. Je probeert nieuwe dingen uit met andere spelers. Maar als het dan tóch elke keer weer gebeurt, dan houdt 't op. En op een gegeven moment gaat het ook tegenzitten. We moeten het van onze aanvallende kwaliteiten hebben, verdedigend is het helaas minder. De oplossing hebben we dit seizoen jammer genoeg niet gevonden". 

-Is het dus terecht dat jullie nu tegen degradatie lopen te knokken?
"Als we steeds met een redelijk fitte selectie hadden kunnen spelen, hadden we hoger moeten eindigen. Maar we moesten regelmatig mensen missen. Elke keer ontbrak er wel iemand. We hebben een krappe selectie en daar moeten we het mee doen. Dan wordt het gewoon lastig. Als je het zo bekijkt, staan we wel terecht waar we staan". 

-Hoe kijk je op je eigen seizoen terug?
"Ik heb, vind ik, op zich wel een redelijk seizoen gedraaid. Maar als je team niet goed presteert, kan je natuurlijk niet zeggen dat je zelf een wereldseizoen hebt gedraaid. Je wint met z'n allen en je verliest met z'n allen. Het is niet de achterhoede of de voorhoede die wint of verliest. Maar ik heb in het algemeen geen bijzonder seizoen gespeeld, laten we het daar maar op houden". 

Duidelijk is in elk geval dat Groenwegen, en hij zeker niet alleen, niet op alweer nacompetitievoetbal zaten te wachten. De promotie naar de tweede klas werd, vorig seizoen, ook al versierd via dat inspannende toetje dat nacompetitie heet. Voetballen is hartstikke leuk, maar het moet niet te gek worden. "Het is wéér een lang seizoen. Dat merk je aan de spelers. Het duurt te lang, iedereen is er wel een beetje klaar mee". 

-Voel je iets van druk, nu het er in die laatste duels echt om gaat?
"Ik wil er altijd wel voor gaan. Ik heb ook vaker nacompetitie gespeeld. Dat zijn leuke wedstrijden, maar het zijn ook niet de makkelijkste wedstrijden. Er is dus wel druk, maar het is voor mij meer gezonde spanning. Ik ga er geen gekke dingen door doen. Dat heb ik één keer gedaan, was ik gelijk geschorst. Dat is dus niet de oplossing". 

-En hoe is het met de andere spelers?
"Bij sommige teamgenoten zie je wel dat ze niet helemaal goed begrijpen wat ze met die spanning aan moeten. Of ze kunnen er niet mee omgaan. Daardoor gaan we wel minder presteren, dat is wel jammer. Als ze er moeten staan, geven ze niet thuis. Of ze denken er te makkelijk over". 

-Ben jij na zo'n wedstrijd als afgelopen zondag helemaal leeg?
"Dan ben ik redelijk leeg, ja. Ik heb altijd iets van we moeten aan de bak, we moeten winnen. We hebben geen keus. Je moet sowieso het veld ingaan om te winnen, anders kan je beter stoppen. Het verbaast me wel dat sommigen niet alles geven".
Afgelopen donderdag wachtte DHL de confrontatie met Vredenburch. "Ik schat onze kansen op fifty-fifty", keek Groenewegen daarnaar vooruit. Hoewel: "Zij zitten in een positieve spiraal, zij spelen voor promotie. Bij ons is die spiraal negatief, wij spelen tegen degradatie. Dan is de druk toch wat groter". Mocht het voor DHL goed uitpakken, dan behoort een (alles beslissend) duel met SV Den Hoorn tot de mogelijkheden. "Op zich een leuke tegenstander, maar dan moeten we wèl winnen. Als we verliezen, is er weinig aan". 

-Mocht DHL degraderen, ga jij het dan volgend seizoen ergens anders proberen?
"Daar heb ik sowieso nog niet over nagedacht. Maar de kans dat ik wegga, is niet erg groot. DHL is een heel gezellige vereniging. Tenzij er iets heel geks gebeurt, blijf ik er gewoon". 

Het werd, afgelopen donderdagavond, geen vrolijke avond voor DHL. Tegenstander Vredenburch won, verdiend, dat wèl, met 3-1 en dus duikelde DHL, dat zonder de geschorste Willem Groenewegen aantrad, na één seizoen alweer naar de derde klas. 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12