Hemd van het Lijf: Professor Jacob Fokkema

Algemeen

Prof. dr. ir. J.T. Fokkema is rector magnificus en vice-voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft. De tegenwoordig in Schiedam woonachtige rector is professor in de Technische Geofysica.

1. Waarom wilde u graag voor dit huis in de Handboogstraat, in het Westerkwartier, worden gefotografeerd?
In de jaren zeventig heb ik een aantal jaren in dit huis gewoond, toen ik Elektrotechniek in Delft studeerde. Sinds die tijd ben ik nooit meer in deze straat geweest. Al die fietsen stonden er toen ook al. En die regenpijp bij de buren is ook nog dezelfde. Die heeft mijn toenmalige buurman uiteindelijk gerepareerd na talloze lekkages in mijn slaapkamer. Ik heb hier een zeer gezellige tijd gehad en koester goede en warme gevoelens aan dit huis, deze straat en de stad Delft.

2. Wat doet een rector magnificus eigenlijk?
Samen met twee andere bestuursleden vorm ik het College van Bestuur. Dit is het hoogste bestuursorgaan van de TU. Als rector magnificus ben ik verantwoordelijk voor het wetenschappelijk personeel, waaronder zo’n driehonderd hoogleraren.

3. Voor veel Delftenaren is de TU een aparte wereld in de stad Delft. Kunt u dit verklaren?
In iedere studentenstad kijkt de burger met een bepaalde blik naar studenten: ‘studenten zijn elitair, ze drinken bier en vieren feest’. Deze kloof tussen inwoners en studenten proberen wij te overbruggen door met de inwoners in gesprek te gaan over onderwerpen waar onze studenten zich mee bezig houden, zoals files en energie. Op zondag 22 maart, bijvoorbeeld, organiseren wij voor inwoners van Delft een gratis lezing in DOK. Eén van onze hoogleraren vertelt daar over de rol van Geo-informatie op Delftse ontwikkelingen, zoals de nieuwe spoortunnel en het water in de Delftse kanalen. Overigens merk ik dat mijn studenten veel van Delft houden en respect hebben voor de stad met haar mooie verenigingsgebouwen.

4. U bent onlangs voor de TU naar China en Japan afgereisd. Wat heeft u daar gedaan?
Ik heb zowel in Beijing als in Tokio contact gezocht met onderzoeksinstellingen en universiteiten om te gaan samenwerken op het gebied van micro-elektronica en energie.

5. De stad Delft heeft 2009 uitgeroepen tot Delft Cultuurjaar. Is de TU Delft hier op enigerlei wijze bij betrokken?
Allereerst: cultuur is meer dan kunst alleen. Onder cultuur versta ik ook veranderingen voor de gemeenschap. Denk aan hoe de wereld veranderd is door alle technische vindingen. Bijvoorbeeld door de uitvinding van de transistor in 1948. En alle cultuurveranderingen die de komst van de chip teweeg brachten, zoals communicatie via Internet. De TU doet enorm veel op het gebied van cultuur. Onze hoogleraren zijn betrokken bij de ontwikkeling van de tunnelzone. Ze denken bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een met de trein mee rijdende lichtkrant in de tunnel. En ze helpen mee de burgers voor te lichten over het gehele proces. Het is natuurlijk ook ónze stad. En over Delft Cultuurjaar: onze muzikale studentenvereniging Krashna Musika verzorgt in het kader hiervan voor alle inwoners van Delft een aantal concerten.

6. Merkt de TU iets van de huidige recessie?
Nog niet. Ik verwacht wel dat de sponsoring en inkomsten vanuit het bedrijfsleven gaan veranderen. Dit kan positief of negatief uitpakken. Bedrijven kunnen besluiten minder te besteden, maar ze kunnen ook juist nu besluiten tot duurzame investeringen voor de lange termijn, zoals technisch onderzoek. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

7. In het Instellingsplan van de TU staat dat de universiteit verwacht dat in 2050 naar schatting zes keer de potentie van de aarde nodig is om in alle behoeften te voorzien. Baart u dit zorgen?
Dit komt door een verwachte toename van de wereldbevolking met 50 procent èn omdat we met z’n allen naar een steeds hoger welvaartsniveau streven. En ja, dit baart me zeker zorgen. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat het goed komt. Dat het ons weer gaat lukken. We werken er nu al aan. De urgentie van morgen begint vandaag.

8.Wat gaat de TU hieraan doen?
Vooral veel onderzoek. Onderzoek naar onder andere energie, infrastructuur en gezondheid. Hiertoe werken we veel samen met andere instellingen, zoals de universiteiten in Rotterdam en Leiden.

9. Wie is Jacob Fokkema, behalve rector magnificus?
Ik ben getrouwd en heb twee zonen. De één heeft Natuurkunde gestudeerd in Delft en werkt nu bij Shell in Brunei. De ander is nu aan het promoveren in Leiden en woont in Delft. In de vrije tijd die ik over heb doe ik aan filosofie, lees ik graag en neem ik mijn drumles serieus.

10. Als u burgemeester van Delft was, dan …
… zou ik alle buitenlandse studenten een plaats geven in de mooie stad Delft. Ik ben heel erg trots op deze stad waar ik zelf gewoond en gestudeerd heb. Trots op het historische centrum en de dynamische uitstraling van de stad. Ik zou ervoor zorgen dat zowel de huidige als nieuwe inwoners in deze stad een kans krijgen. (MdB)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12