Afbeelding

Weer slechte waterkwaliteit in waterspeeltuin Tanthof

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 22 |

Het zwemwater was schoon, maar erg druk was het afgelopen woensdag niet in waterspeeltuin Tanthof

DELFT – Opnieuw zijn hoge concentraties van ziekmakende bacteriën gemeten in het zwemwater van de waterspeeltuin in Tanthof. De waterspeeltuin werd eerder dit jaar door de Gemeente Delft nog grondig verbouwd, mede om de kwaliteit van het water te verbeteren.

Door: Bjinse Dankert

Het blijft opletten geblazen voor ouders die hun kinderen in de Delftse waterspeeltuinen in het zwemwater laten spetteren deze zomer. In waterspeeltuin Tanthof werd afgelopen week in het water hoge, tot zeer hoge concentraties van ziekteverwekkende bacteriën aangetroffen. Van één groep bacteriën werd een concentratie van bijna twintig keer boven de vastgestelde veiligheidsnorm gemeten. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen bij het inslikken van water met deze bacteriën flink ziek worden. Het betreft bacteriën die aanwezig zijn als zwemwater is vervuild met uitwerpselen van mensen of dieren.


Nadat vorige week de hoge concentraties werden aangetroffen is het water opnieuw getest. De resultaten hiervan bleken gerust te stellen: de waarschuwing voor de waterspeeltuin werd gedurende deze week door de Omgevingsdienst Midden-Holland ingetrokken. De andere waterspeeltuin in Delft, gelegen bij het Delftse Hout, heeft deze zomer tot dusver nog geen last gehad van verhoogde bacterieconcentraties boven de veiligheidsnormen.


De gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland zijn goed bekend met het verschijnsel van plotseling verhoogde bacterieconcentraties in het zwemwater van beide waterspeeltuinen. Het viel onderzoekers in 2004 al op. Gemeente Delft laat in reactie weten dat het gezondheidsrisico van zulke overschrijdingen 'minimaal' is. Toch laten meetgegevens van het hoogheemraadschap zien dat in beide waterspeeltuinen meerdere keren te hoge bacterieconcentraties werden aangetroffen afgelopen jaren. Het zwemwater van beide waterspeeltuinen is sinds 2012 daardoor ook geclassificeerd als 'slecht', de laagst mogelijke categorie.


Het was een van de redenen waarom de waterspeeltuin in Tanthof begin dit jaar op de schop ging. De renovatie, die in totaal 150 duizend euro kostte, was deels bedoeld om oude speeltoestellen te vervangen, maar ook om de kwaliteit van het water te verbeteren. Mede voor dat doel is er bij de vijver een kunststof bak geplaatst waarin bacteriën minder gemakkelijk kunnen groeien.
Ondanks de renovatie zijn opnieuw verschillende malen hoge bacterieconcentraties opgedoken gedurende de afgelopen twee maanden. Wat de precieze oorzaak is van de laatste piek aan bacteriën, daar hebben gemeente en het waterschap niet dezelfde verklaring voor. De perswoordvoerder van de gemeente laat weten dat hoge bacterieconcentraties 'vooral worden veroorzaakt door de vele kleine kinderen die zonder zwemluier in de watergoot spelen.'
Het hoogheemraadschap benadrukt juist de mogelijkheid dat vervuild oppervlaktewater in het zwemwater van de waterspeeltuin terecht is gekomen. Perswoordvoerster Anja van Rijn laat weten: "Het systeem moet wel werken zoals het is bedacht. Als er niet zorgvuldig met het water buiten de speeltuin wordt omgegaan, kan het gebeuren dat iemand vervuild water toelaat."


De waterspeeltuin grenst pal aan de kinderboerderij. Verder geeft Van Rijn te kennen dat het water van speeltuin regelmatig moet worden aangevuld sinds de renovatie. Het hoogheemraadschap zoekt nog naar mogelijkheden om het zwemwater aan te kunnen vullen met schoon water.


Ook andere zwemplekken rondom Delft hebben deze zomer wederom te kampen met bacteriegroei. Op populaire zwemplekken zoals de Grote Plas in het Delftse Hout en de Dobbeplas wordt sinds enige tijd opnieuw gewaarschuwd voor de aanwezigheid van blauwalgen, een bacteriesoort die huidirritaties kan veroorzaken na contact en schadelijk is voor de gezondheid bij hoge concentraties.


Zwemmen in natuurwater is 'nooit zonder risico', onderstreept het hoogheemraadschap ter waarschuwing aan enthousiaste buitenzwemmers. "Mensen die in natuurwater willen zwemmen, moeten altijd alert blijven voordat ze het water betreden", verduidelijkt Van Rijn. "Controleer vooraf de website zwemwater.nl en bij slechte waterkwaliteit wordt op de locatie zelf ook gewaarschuwd. Bij zo'n waarschuwing, of een negatief advies, is het beter om het water niet te betreden."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12