Laagvliegende vliegtuigen voor vliegtuigpioniers

Editie: Week 51, Jaargang 22 |

De vliegtuigen vlogen rakelings over de Nieuwe Kerk. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Een soort 911-idee in Delft, maar dan met een goede en feestelijke afloop. Zo hadden we ons vorige week vrijdag de ‘fly-overs’ op de Markt voorgesteld. Vliegtuigen zouden slechts 40 meter boven de Nieuwe Kerk en vliegen.


Het werden iets meer meters, vanwege de in Nederland geldende wetgeving, ruim vierhonderd ongeveer. Dus zag het er nog altijd redelijk bijzonder uit. VSV Leonardo da Vinci, de studievereniging van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek, organiseerde dit spektakel vanwege de installatie van twee ereleden: Michel Peters, algemeen directeur van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en Martin Schröder, oprichter van de tweede Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair. Schröder is één van de grote pioniers van de luchtvaart in Nederland terwijl Peters met het NLR werkt aan de toekomst van de industrie door geluidsoverlast te verminderen en te werken aan een milieuvriendelijke luchtvaart. Als eerbetoon voor deze hoogvliegers uit de luchtvaartwereld vlogen een tweemotorig propellervliegtuig van de Martinair Flight Academy en een Cessna Citation II zakenjet van het NLR en de TU Delft over de Markt.


De twee hoofdrolspelers stonden op een 10 meter hoge hoogwerker en keken ernaar. Vuur- en rookmachines , een confettikanon en de aanwezigheid van burgemeester Bas Verkerk maakten het extra feestelijk. Studenten zongen van onder hun Senz-umbrella’s hun verenigingslied terwijl de stadsbeiaardier vanuit de kerktoren het bijbehorende Kinderen voor Kinderen-melodietje speelde.


Dit alles voor twee mannen die het, terwijl de regenbuien over Delft neerdaalden, weleens verdienden in het zonnetje te staan. Een oudere toeschouwer - zonder paraplu en schuilend onder een zonnescherm - die speciaal voor de fly-overs naar de Markt was gekomen, bleek niet helemaal onder de indruk. “Ik heb vroeger op Gilze-Rijen gestaan, daar vlogen vliegtuigen lager over…” Volgens een bestuurslid van VSV Leonardo da Vinci moeten vliegtuigen minimaal 1000 voet – dus ongeveer 300 meter - boven het hoogste object in een stad vliegen. Veertig meter boven de Nieuwe Kerk was dus geen optie. “Maar het publiek ervoer het alsof ze er vlak boven vlogen”, geeft hij aan.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1