Steeds meer kritiek op het Buurthuizenbeleid van Breed Welzijn Delft

Algemeen

Buurthuis Fledderus aan de Buitenhofdreef heet tegenwoordig Wijkcentrum Het Buitenhuis.

DELFT – Het rommelt in sommige Delftse Buurthuizen. Sinds Breed Welzijn Delft de Buurthuizen beheert, is de huiskamerfunctie meer en meer op de achtergrond geraakt.

Dat vindt een aantal teleurgestelde ex-bestuursleden en (ex-)vrijwilligers. Ze hebben zich inmiddels op initiatief van de SP Delft verenigd in het Platform Buurthuizen. Deze groep, met vertegenwoordigers uit verschillende Buurthuizen, gaat op donderdag 28 januari a.s., voorafgaand aan de Gemeenteraadsvergadering, protesteren tegen het beleid van Breed Welzijn Delft. Daarna gaat de SP een motie indienen. “We hebben een zwartboek opgesteld”, verteltWim Hamelink van de SP. “Daarin staat waar de onvrede ligt en wat naar ons idee de wensen en eisen van de vrijwilligers zijn". 

"Deze actie is om duidelijk te maken dat de Buurthuizen weer van de buurt moeten worden, en niet door een stel weggepromoveerde ambtenaren moeten worden gerund”, zegt Ronald van Wingerde, de bestuursvoorzitter van Buurtvereniging Fledderus. Lange tijd hield hij zich in, maar nu hij ziet dat zijn Buurthuis in Buitenhof steeds minder een huis voor de buurt wordt, is hij het zat. Na een verbouwing van dertien maanden konden de bewoners van Buitenhof in maart 2009 weer gebruimaken van het Buurthuis aan de Buitenhofdreef. “Maar sinds de oplevering hebben we al moeite met dat steriele gebouw en de afstandelijke medewerkers”, zegt Van Wingerde. “Het is er sfeerloos, er is nog weinig over van het oude Buurthuis. Het is meer een soort zalencentrum geworden.” 

Buurtvereniging Fledderus telt zo’n 800 leden. “Ze kwamen vroeger regelmatig in het Buurthuis”, vertelt Van Wingerde. “Ik denk dat er van die groep nu nog maar 150 mensen over zijn die hier nog wel eens komen. Wat wij met de Buurtvereniging in 29 jaar hebben opgebouwd, wordt door Breed Welzijn Delft in één jaar tijd afgebroken.”
Redenen om weg te blijven zijn er volgens Van Wingerden genoeg. “Het Buurthuis is op beperkte tijden open, omdat er altijd iemand van Breed Welzijn Delft aanwezig moet zijn. De hulp van vrijwilligers wordt niet op prijs gesteld, of het moet zijn voor klusjes, zoals de wc schoonmaken. Mensen uit de buurt konden hier altijd binnenwandelen voor een kopje koffie, maar die zaal waar dat nu kan zit bijna altijd op slot. Omdat ze er geen zicht op hebben. De laagdrempeligheid die er vroeger was is er niet meer.” Het gevolg is volgens hem dat de buurtbewoners ‘massaal wegblijven’. 

Het verhaal van Buurthuis Fledderus staat niet op zich. Daarom zullen er op 28 januari niet alleen mensen van Fledderus, maar ook vertegenwoordigers van De Wending, Buurthuis Rotterdamseweg en The Culture aanwezig zijn. “Bij de andere Buurthuizen ís de geest al uit de fles”, zegt Wim Hamelink. “Daar zijn de vrijwilligers al weg of is het vertrouwen tot een dieptepunt gedaald.” De ene Delftse wijk verschilt dan ook sterk van de andere, weet Hamelink. “In sommige wijken is de behoefte aan een Buurthuis dieper geworteld dan in een andere wijk. Dat is ook waar het bij Breed Welzijn Delft fout gaat. Ze zeggen in feite: ‘Zó doen we het, en zo doen we het in alle wijken’. Terwijl je beter per wijk zou kunnen kijken wat de wensen en mogelijkheden zijn.”

Iedereen welkom
Breed Welzijn Delft-directeur Emmy Klooster geeft aan dat het Buurthuis aan de Buitenhofdreef is overgenomen, onder ander omdat Fledderus failliet was. “Vanwege overlast door Fledderus voor de buurt, met name in het weekend, dreigde sluiting”, zegt Klooster. 

“Breed Welzijn Delft begrijpt dat het het vroegere bestuur pijn doet dat het Buurthuis nu niet meer van Fledderus is, maar in beheer is bij Breed Welzijn Delft. We weten dat het tijd kost om te wennen aan deze nieuwe situatie, dat leert de ervaring. Taken die vrijwilligers uitvoeren veranderen, er moeten nu afspraken over gemaakt worden met Breed Welzijn Delft. Daar moeten mensen aan wennen. Het oude Buurthuis van Fledderus is na de verbouwing een Wijkcentrum geworden, Breed Welzijn Delft stelt dit centrum open voor alle wijk- en buurtbewoners, niet alleen voor de leden van de vereniging Fledderus. Iedereen is welkom in het Wijkcentrum. We willen dat juist ook die mensen die misschien uit zichzelf de weg niet zo makkelijk vinden in het Wijkcentrum terecht komen. Zo organiseren we bijvoorbeeld bijeenkomsten voor ouderen en zoeken we nadrukkelijk verbinding met cliënten van Ipse en Pieter van Foreest.” 

De oude bezoekersgroepen nemen in aantallen wat af, ziet ook Emmy Klooster. “Maar we hopen dat dat tijdelijk is. We hebben nieuwe deelnemers aan activiteiten op de locaties.” De kritiek dat Breed Welzijn Delft één beleid voert voor alle wijken verwerpt de directeur. “We bekijken per wijk wat de vragen en mogelijkheden zijn. Natuurlijk hanteren we daarbij wel ons beleid, want we willen laagdrempelige en veilige locaties bieden waar iedereen zich prettig voelt.” 

Volgens Emmy Klooster wil Breed Welzijn Delft in 2010 ‘nadrukkelijk een bijdrage bieden aan het doorbreken van sociaal isolement’ en ‘wijkbewoners betrekken bij de zaken die spelen in hun wijk’. “Wijkbewoners die ideeën hebben voor activiteiten, mee willen beslissen over het programma of als vrijwilliger aan de slag willen in het wijkcentrum, zijn van harte welkom”, besluit Klooster. (JN)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12