Delft op Zondag-jaaroverzicht: mei, juni, juli, augustus

Delft is even wereldnieuws als de faculteit Bouwkunde volledig uitbrandt. Een defect koffieapparaat schijnt de oorzaak te zijn.

Calvé voorgoed weg, knokken op de Beestenmarkt, café's moeten dicht en 25 stellen trouwen op 08-08-08.

Mei 

Calvé gaat op 23 mei definitief dicht. De fabriek in Delft sluit na 124 jaar voor altijd de deuren. Door een reorganisatie bij moederbedrijf Unilever verhuist de productie van pindakaas naar Rotterdam. Sauzen komen voortaan uit Spanje en Tsjechië.

De Delftse spoortunnel wordt in ruwbouw uitgevoerd in vier sporen, waarvan er twee direct operationeel worden. De Gemeente Delft maakt die afspraken, samen met het Ministerie van V en W en VROM, Stadsgewest Haaglanden, Provincie Zuid-Holland en de Stadsregio Rotterdam. Prorail besteedt het project aan, waardoor Delft minder risico’s loopt. De Gemeenteraad stemt in juni dan ook in met de plannen.

Een 33-jarige Delftenaar wordt aangehouden voor de moord op Christel Ambrosius. Het DNA van de man komt overeen met een spermaspoor dat op het slachtoffer is aangetroffen. In deze ‘Puttense moordzaak’ zijn eerder twee mannen onschuldig veroordeeld.

Het is stil op het Delftse Stationsplein. De chauffeurs van Connexxion staken wekenlang voor een betere CAO. De eerste dagen wordt er nog gemopperd door het reizigersvolk, daarna vindt iedereen op een andere manier zijn of haar weg of blijft gewoon thuis.

Het Noord Nederlands Toneel strijkt neer in Delft. Onder de titel ‘Delfts Rood’ kan de stad een week lang genieten van theaterspektakel, workshops, lezingen en huiskamervoorstellingen.


Juni 

Delft begint voorlopig niet aan loktieners. De PvdA in de Tweede Kamer wil wèl jongeren inzetten om op die manier winkeliers die alcohol verkopen aan jongeren onder de zestien te betrappen. De Gemeente zegt over zo’n maatregel niet na te denken, maar ze komt deze zomer wel met een voorlichtingscampagne onder jongeren en ouders.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het Delftse deel van de RegioTaxi wordt failliet verklaard. Na ruim anderhalf jaar ellende neemt Connnexxion de ritten en de chauffeurs over. De SP opent een meldpunt. Connexxion verzorgt de RegioTaxi tot september 2009, de duur van het originele contract. Dan moet er via een nieuwe aanbestedingsprocedure een nieuwe vervoerder zijn.

De overwinningen van Nederland op Italië, Frankrijk en Roemenië tijdens EURO 2008 brengen ook de Delftse voetballiefhebbers in extase. Als de mannen van Marco van Basten er vervolgens in de kwartfinale tegen Russen van Guus Hiddink uitvliegen, is het uit met de pret. Enkele jongeren weten zich niet te gedragen. Ze ontketenen vechtpartijen op de Beestenmarkt. De ME grijpt hard in en arresteert tientallen jongeren. Het nieuws is goed voor een notering op pagina 101 van NOS Teletekst.

Op de laatste dag van deze maand is het over en sluiten voor de Mekelhof. Het pompstation annex Shellshop houdt het na dertig jaar voor gezien.

De Mooi Weer Spelen houden Delft vier dagen in de ban. De betaalde voorstellingen oogsten veel lof, maar ze zouden wel meer bezoekers kunnen gebruiken. Op zondagmiddag is het ouderwets druk in de binnenstad. Het festival verliest wel zijn directeur, die na maandenlang zwoegen een week voor het festival overspannen naar huis gaat. Het stichtingsbestuur beraadt zich. Dat wil graag verder professionaliseren, maar het heeft daar wèl geld voor nodig. De Gemeente Delft heeft nog niet laten weten daar ook geld voor beschikbaar te willen stellen. In het najaar laat het bestuur van de Mooi Weer Spelen weten in 2009 terug te gaan naar de ‘roots’: veel straattheater, voornamelijk in de binnenstad.


Juli 

Delft krijgt te maken met de eikenprocessierups. Het beestje bezorgt een gespecialiseerd bedrijf handenvol werk. Volgens de kenners is het echter zeker dat de rups terugkeert.

De bewoners van Dock van Delft aan de Ezelsveldlaan zijn boos. De woningen van het ouderencomplex zijn prachtig, maar de straat is meer open dan dicht en aan voorzieningen ontbreekt nog het één en ander. Ook het Gezondheidscentrum, met een huisartsenpost, een ontmoetingsruimte, een apotheek en een fitnessruimte op de begane grond, had er al lang moeten zijn. Woningbouwcorporatie Vidomes belooft beterschap en zegt in 2009 toch zeker de deuren van het centrum te kunnen openen.

Het Rijk laat weten een deel van de risico’s van het Spoorzoneproject over te nemen van Delft. De aanleg van de tunnelbak en het ondergrondse station komen voor rekening van minister Camiel Eurlings. Volgend jaar moeten de eerste werkzaamheden beginnen. Daarna wordt het tien jaar doorbijten voor de Delftse burger.

Café Sport, café De Taveerne en buurthuis De Wending moeten hun deuren sluiten na vermeende handel in harddrugs. Acht andere cafés krijgen een waarschuwing. De cafés die dicht moeten zijn het er niet mee eens. Ze krijgen voorlopig gelijk van de rechter. Het is niet de eerste keer dat de Gemeente bakzeil moet halen. Eerder werd de sluiting van café ’t Bliekkie al ongedaan gemaakt. Oppositiepartij Stadsbelangen stelt later in het jaar schriftelijke vragen. De partij maakt zich zorgen over de kwaliteit van de juridische adviezen die de Gemeente krijgt.


Augustus

Serpo moet blijven, zo vindt de Delftse politiek. Feit blijft dat de Reptielenzoo, die wegens de bouw van de spoortunnel moet verdwijnen van de huidige locatie aan het Stationsplein, nog steeds geen nieuw onderkomen heeft. Serpo laat het oog vallen op het voormalige GGD-gebouw aan de Engelsestraat, maar dat ziet wethouder Ronald Vuijk niet zitten. Later blijkt waarom. Op 1 december opent hij er een Waterkenniscentrum. Eigenaar Walter Getreuer is ook al een tijdje in gesprek met de Gemeente Lansingerland, maar hij weet nog steeds niet waar hij straks heen moet.

Delft groeit een beetje, zo blijkt uit het Statistisch Jaarboek. De kans is wel groot dat de stad op termijn meer dan 100.000 inwoners krijgt. De wijken Voordijkshoorn, Binnenstad, Vrijenban en Wippolder krijgen meer bewoners, Voorhof, Tanthof, Hof van Delft en Abtswoude moeten het met minder bewoners doen.

Ook Delft doet op 08-08-08 mee aan de trouwgekte. Op deze bijzondere datum treden 25 stellen in het huwelijk. De vrijdag is sowieso een populaire trouwdag – gemiddeld zes of zeven – maar het aantal van 25 huwelijksvoltrekkingen slaat alles. Deze dag blijkt ook voor Delftenaar Dirk Cornax een bijzondere dag. Hij wordt op 08-08-08 88 jaar.

Topdrukte in toeristisch Delft. Ondanks een toch wel natte zomer strijken veel bezoekers uit binnen- en buitenland in Delft neer. Met name Oost-Europeanen, zoals Tsjechen, Roemenen en Slowaken, ontdekken de stad, maar ook Spanjaarden, Italianen, Fransen, Engelsen en Duitsers zijn er volop. De Nederlanders komen ook graag, met name op de fiets. De Amerikanen en de Japanners zijn de grote afwezigen dit jaar.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1