Afbeelding

Stroef begin voor nieuwe vervoerder RegioTaxi

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

De RegioTaxi, sinds 16 maart weer helemaal in handen bij Connexxion, kent in Delft een roerige geschiedenis.

DELFT – Connexxion, de nieuwe vervoerder van de RegioTaxi, kende in de twee eerste weken opstartproblemen. Dat leidde tot ontevreden klanten, maar Connexxion heeft er alle vertrouwen in dat al die problemen binnenkort verholpen zijn.

Het Delftse taxibedrijf Deltax was tot 16 maart – in opdracht van Connexxion - de vervoerder van RegioTaxi, maar kwam er financieel niet meer uit met de opdrachtgever. Dus nam Connexxion het vervoer over. Die overgang verliep niet vlekkeloos, weet een 67-jarige Delftse die niet met haar naam in de krant wil. “De overname is een ramp”, foetert ze. “De chauffeurs kennen Delft niet. Ze rijden omslachtig en de planning is niet goed.” Ze had de afgelopen twee weken meerdere slechte ervaringen met de RegioTaxi. Soms moest ze lang wachten op haar vervoer, een andere keer had ze nauwelijks beenruimte. De nieuwe halte aan de Papsouwselaan is volgens haar lawaaierig, tochtig en een groep ouderen moest eens vanuit die halte lijdzaam toezien hoe hun taxi zonder te stoppen voorbij reed. “Ik hoor de laatste tijd zoveel mensen die boos zijn. We mopperden ook weleens over Deltax, maar zij deden het veel beter. Momenteel stap ik niet meer met een gerust hart in de RegioTaxi.”


Connexxion-woordvoerder Hendri Beltman geeft toe dat er in het begin wat ‘opstartproblemen’ waren. “Dat is altijd en overal als je met een nieuw taxiproduct begint. Waar we in Delft tegenaan liepen, is dat de opstap problemen gaf omdat ie te hoog was voor Delftse RegioTaxi-gebruikers. Daardoor moesten we elders voertuigen halen. Dat zorgde ervoor dat chauffeurs omslachtig moesten rijden en soms te laat kwamen.” Daar kwam vorig weekend bij dat de A4 deels was afgesloten en de centrale van Connexxion kampte met een stroomstoring. De nieuwe locatie van de halte bij de Hoven Passage, was volgens hem door de Gemeente Delft ‘heel laat’ aan Connexxion doorgegeven. “Daardoor wisten onze chauffeurs niet waar de halte was.” Maar, benadrukt Beltman, het gaat steeds beter. “Over de hele linie genomen hebben we minder klachten over de stiptheid dan in de tijd dat Deltax reed. Er is natuurlijk altijd wel iemand waarbij het net steeds misgaat. Het gaat echter steeds beter. Alle problemen zijn binnen veertien dagen opgelost. Alles is in kaart gebracht, we gaan zaken verbeteren en zorgen dat alles goed komt.”

Beetje stroef
Deltax-directeur Peter van der Salm kan zich wel voorstellen dat Connexxion met opstartproblemen kampte. “Dat hadden wij ook toen we in 2009 met RegioTaxi begonnen”, reageert hij. “Het begin verliep een beetje stroef, maar daarna hebben we drie jaar achter elkaar goed gescoord.” Het is ook geen sinecure om met de RegioTaxi stipt en naar ieders wens te rijden. “Je moet heel veel regelen om alles goed te laten verlopen. Dat ging niet vanzelf.”


Dat blijkt ook wel uit de roerige geschiedenis van de RegioTaxi in Delft. In de periode voor Deltax was het vervoer in handen bij CPV, dat failliet ging. Ook CPV’s voorgangers DTMC en BTR gingen failliet. Voor Deltax was het eveneens geen vetpot. Van der Salm: “Ik kon er niet van naar de Bahama’s. Dat hoeft ook niet. We hadden een leuke ploeg van chauffeurs. Nu zijn er veertig weg, dat is jammer. Wat het ons heeft opgeleverd? Werkgelegenheid en een heel klein stukje winst.”
Omdat Deltax en Connexxion het op financieel vlak niet eens werden, stopte Deltax met het RegioTaxi-vervoer. “Ik was bang dat, als aan dat stukje winst werd getornd, we eind dit jaar de deuren konden sluiten.” Jammer, vindt hij. “We hadden speciaal voor deze opdracht negentien aardgasvoertuigen aangeschaft. Daar rijden we nu nog steeds mee, maar veel minder.” Van der Salm heeft er vertrouwen in dat het RegioTaxi-vervoer bij Connexxion in prima handen is. “Op den duur zal het ook daar goed gaan lopen. Alle begin is moeilijk, maar Connexxion is niet de eerste de beste.”


Volgend jaar zijn er nieuwe rondes en kansen. Dan begint opnieuw een aanbesteding voor RegioTaxi-vervoer. Deltax zal dan wederom proberen mee te doen. “Maar wel voor een prijs waar we voor kunnen rijden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12