Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder de ingezonden stukken uit de krant van 19 februari 2012.

Bedankt
DELFT – Mijn zoektocht naar boeken in deze rubriek heeft heel veel reacties van lezers van de krant Delft op Zondag opgeleverd. Ik ben inmiddels in bezit van beide boeken, waarvan ‘Oorlog en Verzet in de Prinsenstad’ me werd toegestuurd door de drukker van dat boek. Ook kreeg ik veel verwijzingen naar Marktplaats en Boekhandel De Slegte in Leiden, dus als anderen ook op zoek zijn is dit misschien een goede tip. Heel bijzonder is dat ik door de oproep in Delft op Zondag in contact kwam met een van de onderduikers die destijds inwoonden bij mijn oom Piet de Vries (Peter 65) en ook met de schrijver van het boek. Er is zelfs een correspondentie tot stand gekomen met enkele lezers. Van de schrijver Joop de Blij hoorde ik dat er dit jaar misschien een derde druk van het boek wordt uitgegeven. Hij zoekt nog naar meer ‘verborgen verhalen’ over de oorlogs- en verzetsjaren in Delft zodat hij het boek kan aanvullen. Wie weet krijgt hij die ook boven water en kan hij dit verwerken in de derde druk. Ik wil de redactie èn de lezers van Delft op Zondag in elk geval heel hartelijk bedanken. 

Wiefke van der Spek, Rhoon 


Stad Delft Bokaal (1)
DELFT - Laat ik voorop stellen dat ik DHC en Full Speed een warm hart toedraag. Voor de beslissing om niet deel te nemen aan de Stad Delft Bokaal heb ik echter absoluut geen begrip. Waarom hebben zij dit niet gedaan toen ze zelf de organisatie in handen hadden? Tegenover DHL en Concordia vind ik dit ongepast. Het toernooi krijgt hierdoor toch minder aanzien. De redenen die worden genoemd gelden voor meer clubs, zo ook voor mijn club dvv Delft. Er zijn genoeg redenen om wèl mee te doen. Wat te denken van de spelers die graag voor veel publiek spelen en ook nog tegen gasten die ze kennen? Prachtig toch. De supporters die gaan kijken zullen ervan balen dat hun club niet meedoet. Last but not least de sponsor, die zich eindelijk voor een groot publiek kan laten zien, zal er ook niet blij mee zijn. Als trainer van dvv Delft kan ik ook genoeg redenen bedenken om niet mee te doen, maar voor de organiserende verenigingen, de spelers, supporters en de sponsor vind ik dat we mee moeten doen. Dit weegt voor mij zwaarder dan die paar vakantiegangers en de kans op blessures. 

Pierre van Zinnen, trainer dvv Delft, Delft 


Stad Delft Bokaal (2)
DELFT - DHC en Full Speed doen niet mee aan het Stad Delft Bokaal toernooi. DHC was altijd aanwezig met het eerste, het tweede òf met een combinatie-elftal. Als je wilt is alles mogelijk en te realiseren, maar dit jaar verschijnt DHC niet! Omdat het trainer Rob de Lange niet uitkomt en omdat onder andere Sjef de Poorter vindt dat er tegen DHC te hard gespeeld wordt. Ach gut. Onder andere trainers die bij DHC werkzaam waren kwam het ook weleens voor dat het toernooi te vroeg kwam en dat er hard werd gespeeld. Maar dan werd er een weekje eerder met de training begonnen en kregen de spelers de opdracht de bal rond te laten gaan zodat de duels vermeden konden worden. Je visitekaartje afgeven heet dat. Je wordt ten slotte uitgenodigd. Elk jaar kampen verenigingen met hetzelfde probleem, maar ze zijn altijd paraat. DHC, een mooie club met een grote geschiedenis, zou zich moeten schamen dat men de buren DHL en Concordia in hun hemd laten staan. De club schittert straks door afwezigheid en dat is DHC-onwaardig. Hetzelfde geldt voor Full Speed. Schande! Waarom wilden beide verenigingen nog niet zo lang geleden nog oh zo graag dit toernooi zelf organiseren dan? 

G. H. Jasperse, Delft


Lachspiegels
DELFT - Het zijn niet alleen de lachspiegels die ergernis en/of onveilige situaties veroorzaken in de wijk Delftzicht. Ook verkeerstekens in de wijk zijn niet op orde. Zo ontbreekt al sinds de heropening van de Engelsestraat richting centrum - iets waar wij als wijkbewoners ontzettend blij mee zijn - in november vorig jaar al een verkeersbord (rechts van de weg) waarmee wordt aangegeven dat je geen voorrang hebt op verkeer dat uit de Prinses Irenetunnel komt. Ook zijn de haaientanden op het wegdek bijna volledig weggesleten, zowel bij het kruisende fietspad als op de autoweg. Dit heb ik al twee keer in januari via een digitale melding onder de aandacht van de wegbeheerder (de Gemeente Delft) gebracht, maar zonder resultaat. Er komt zelfs geen antwoord op. Voor onbekenden met de plaatselijke situatie kan dit mede door het regelmatig uitvallen van de verkeerslichten gevaarlijke situaties veroorzaken. Men komt immers van rechts, maar heeft geen voorrang zonder dat dit duidelijk is aangegeven. Wel wil ik aangeven dat het ontbrekende bord, half verscholen achter drie palen, er aan de linkerkant van het wegdek wèl staat. 

Cor Elmendorp, Delft


Parkeerbon (1)
DELFT - Het is zaterdag 11 februari. De Elfstedentocht 'Giet net niet oan' omdat het morgen gaat dooien. Voor veel mensen reden om toch nog even heerlijk te schaatsen. Je weet tenslotte maar nooit of je deze winter nog een kans krijgt. Zo ook in het Abtswoudse Bos. Op de achtergrond was veel schaatsplezier, maar op de voorgrond vooral veel bekeurplezier! Twee man sterk die zich over drie 'foutgeparkeerde’ auto's buigen. Zelden hebben we een dergelijke zielige vertoning gezien! Als de Elfstedentocht langs was gekomen dan hadden deze dienders vast het één en ander door de vingers gezien. Maar ja, dat is natuurlijk heel wat anders! En alle overtredingen tijdens Oud en Nieuw waar geen prent voor wordt uitgeschreven? O ja, dat is natuurlijk ook heel wat anders! Maar op een stille weg, waar voldoende ruimte is en niemand last heeft van tijdelijk parkeren omdat iedereen het begrijpt? Daar ga je munt uit slaan! Dat pak je goed aan! Bekeuren maar! Geld in het laatje! Verleden week is ingebroken bij een familielid van mij. Mwah, daar kwam de politie niet voor, zoek dat zelf maar uit! Nee, dat kleine beetje schaatsplezier dat we nu heel even hebben, dat gaan we eens fijn uitmelken. Zomaar je auto neerzetten? Nou, we gaan dat plezier voorgoed de wereld uit helpen! Politie en parkeerwachters, ga zo door. Heel flink. Dit zal enorm gewaardeerd worden door de bevolking en het respect voor jullie zal zeker stijgen, want dat willen jullie toch zo graag? Of toch niet? 

S. de Deugd, Delft 


Parkeerbon (2)
DELFT - Afgelopen zaterdagmiddag kreeg ik bezoek van m’n zoon, schoondochter en hun twee kinderen, waar ik zeer blij mee was omdat zij ondanks het slechte weer toch gekomen waren en wij gezellig konden bijpraten. Om een parkeerbon te voorkomen heb ik voor hen een parkeerkaart gekocht, die mijn zoon ijverig in de auto heeft gelegd met als aanduiding dat hij vanaf ’s middags 3 uur op bezoek was. Op de televisie zie je van die leuke spotjes waarin een oud dametje een bekeuring krijgt van een ijverige de zanger van Normaal, die kennelijk aan een nieuwe bril toe is. Daaraan dachten wij toen bij het weggegaan om 5 uur mijn zoon de parkeerkaart terugbracht met de mededeling dat hij een parkeerbon had van 77 euro. Want die ijverige parkeerwacht van afgelopen zaterdag heeft niet goed gekeken, had schijnbaar nog niet genoeg bonnen of kon zich niet indenken dat sommige ouders blij zijn als zij op latere leeftijd bezoek krijgen van hun kinderen en kleinkinderen. Gemeente Delft, u wordt bedankt. 

Koos Koeleman, Delft 


Stationstunneltje
DELFT – Ik mijmer, zonder op het mijmerbankje te zitten, over het stationstunneltje. In de krant staat steeds dat dit tunneltje 45 jaar bestaat. Misschien is het toen verbouwd, want het tunneltje bestaat al veel en veel langer. Mijn zus en ik liepen daar midden jaren ’30, we waren toen 9 en 7 jaar oud, onderdoor als we via de Houttuinen naar school aan de Phoenixstraat liepen. Bij het tunneltje kwamen we dan altijd een nare meid tegen die naar ons grijnsde en ons plaagde. We noemden haar ‘die enge lachebek’. Aan beide zijden van de tunnel was een hellend vlak. Ik klom er vaak op en gleed er dan vanaf. Op een keer kwam ik met mijn voet vast te zitten tussen het hekwerk en m’n schoen viel op de stoep. Een buurjongen raapte ‘m op en ging ermee naar m’n moeder. Die schrok zich een ongeluk, want ze dacht dat ik was overreden en alleen m’n schoen nog over was. Samen met de buurjongen heeft ze van het hellende vlak bevrijd. Ik mocht er niet meer op klimmen en heb dat ook nooit meer gedaan. Hoelang de tunnel bestaat weet ik niet, in elk geval meer dan 75 jaar. Nu gaat het tunneltje verdwijnen. Zo gaat het. Mijmer, mijmer, mijmer…

Mw. H.E. van Oosten, Delft


Oproep
DELFT - Wie heeft videobeelden van Martin Stoelinga die in het jaar 2002 op een olifant zat? Wie de beelden nog heeft kan mailen naar ruisch@ziggo.nl of contact opnemen via telefoonnummer 015 – 215 86 87.

Martin Stoelinga, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12