Chris Kronshorst gaat voor zijn tweede kampioenschap bij Red Bull Salzburg

Algemeen

Chris en Anneke Kronshorst hopen dit jaar, net als in het seizoen 2008/2009, met de Oostenrijkse kampioensschaal te mogen poseren.

DELFT – Chris Kronshorst zal in januari aan zijn tweede dienstverband bij Red Bull Salzburg beginnen. De Delftse oud-profvoetballer gaat de spelers van de Oostenrijkse nummer drie techniektraining geven. Hiermee worden de woorden die Kronshorst bij het verlaten van de club sprak, in juni 2009, bewaarheid. De 65-jarige Wiel Coerver-adept zei toen namelijk ooit nog eens bij de club terug te keren. In zijn eerste periode bij de club, toen hij binnenkwam als assistent van Co Adriaanse, koestert hij namelijk nog mooie herinneringen.

“Ik heb met veel plezier bij een prachtige club gewerkt”, blikt hij terug. “Alles was er op zijn Duits, dus pünktlich geregeld. Daarnaast wordt er op dit moment, en dat is redelijk uniek in de wereld, gewerkt in een team van gelijkgestemden. Binnen de technische staf heeft men namelijk dezelfde ideeën over voetbal als ik.” 

De rode lijn in de werkwijze van de club bestaat namelijk uit de denkbeelden van Wiel Coerver, de afgelopen jaar overleden trainer, onder wie Kronshorst bij NEC voetbalde. “Ik voetbalde al vanaf mijn zesde en zo rond mijn vijfentwintigste kwam ik in contact met Coerver. Hij trainde op een andere manier, een die me meteen aansprak en bijbleef.” 

En dus ging Kronshorst zichzelf verder bekwamen in de techniek van zijn voormalig oefenmeester. Eerst in zijn eentje, maar toen voetballende jongeren dat zagen, konden ze zich bij hem aansluiten. Met succes, want op een gegeven moment kwam de spelersmakelaar van de toen nog voor Ajax uitkomende Ryan Babel vragen of Kronshorst hem op technisch gebied verder wilde helpen. “Dat werd opgepikt door Voetbal International en niet veel later hing Co Adriaanse, met wie ik bij Utrecht samengespeeld had aan de telefoon. Hij werd trainer bij FC Porto en vroeg of ik zin had om met hem mee te gaan om met een jonge groep samen te werken.” Daar had Kronshorst, die op dat moment nog een broodjeszaak in de nabijheid van het Centraal Station in Delft runde, wel oren naar. Een succesvolle samenwerking was geboren. Porto werd dat seizoen kampioen, maar nam na dat seizoen toch afscheid van haar technische staf. Een avontuur bij Al Sadd in Qatar, drie maanden als jeugdtrainer bij AZ, een kampioenschap bij Red Bull Salzburg en een periode bij het Olympisch elftal van Qatar later, zat Kronshorst in de zomer van dit jaar weer thuis. 

‘IK HEB ERAAN GEDACHT OM WEER EEN VOETBALSCHOOL IN DELFT OP TE RICHTEN’
“Ik ben na gaan denken wat ik echt wilde. Ik heb eraan gedacht om weer een voetbalschool in Delft op te richten, maar vanuit Salzburg werd er ook aan me getrokken. Percy van Lier, die techniektraining aan de jeugd geeft, belde me tijdens mijn tijd in Qatar regelmatig om de contacten warm te houden. Toen ik afgelopen zomer terug naar Nederland ging, vroeg hij of ik daar niet wilde komen werken. In het begin hield ik de boot af, maar toen ik begin december het besluit nam om op de belangstelling in te gaan, kwam alles in een stroomversnelling terecht.” 

Kronshorst heeft veel zin in zijn tweede periode in Salzburg. “Op dit moment werkt de technische staf volgens de Coerver-methode. Het leuke is dat ik hoofdtrainer Ricardo Moniz al een jaar of vijftien ken. Toentertijd kwam Roel de Graaff, nu spits van DHC, naar me toe. Hij zei dat hij gehoord had dat ik techniektraining gaf. Bij Feyenoord, waar hij in de jeugd speelde, zou men hier na de zomer ook mee beginnen en hij wilde hier graag goed op voorbereid zijn.” De twee gingen samen trainen en Kronshorst was vaste bezoeker bij de techniektrainingen. “In het begin keek ik alleen maar, later kwam de trainer een praatje met me maken. Dat was dus Ricardo.” Zijn nieuwe taak zal bestaan uit het geven van techniektraining, vooral aan de spelers die tegen de selectie aanzitten. “Verder heeft Red Bull ook dependances in Brazilië, Ghana, New York en Leipzig. Trainers van die opleidingen zullen bij ons in Salzburg in de keuken komen kijken, maar ik zal ook zo nu en dan uitgezonden worden om te kijken hoe het er daar aan toe gaat.” 

‘HET IS LEUK OM NET NOG EVEN MEER UIT DIE GASTEN TE HALEN’
Kronshorst tekent in principe een contract voor anderhalf jaar bij ‘Die Bullen’, een periode waarin hij gaat bekijken hoe het werken er bevalt. “Over wat we daarna doen, kan ik nog niets zeggen. Dat zien we dan wel.” Het werken bij de Oostenrijkse nummer drie betekent dat Kronshorst te maken heeft met bovengemiddeld getalenteerde voetballers. “En het is leuk om net nog even meer uit die gasten te halen. Aan de andere kant is het werken met gasten die het niet van Onze-Lieve-Heer meegekregen hebben ook wel leuk. Wat je bij hen vaak ziet, is dat die gasten een bepaald proces doorlopen, waarin ze niet alleen als voetballer, maar ook als persoon ontzettend groeien. Dat is verschrikkelijk mooi om te zien.” 

En dat zag hij, toen hij op de velden van DVC met jonge voetballers trainde, nog voordat de voetbalscholen als paddenstoelen uit de grond schoten. “Dat is iets wat wel in de gaten gehouden moet worden”, vindt Kronshorst. “Tegenwoordig denken veel mensen die een keer een cursusje gevolgd hebben, dat ze techniektrainer zijn. Ik train al dertig jaar voor mezelf en leer nog steeds elke dag dingen bij. Het is belangrijk dat die jonge jongens de stof goed aangereikt krijgen.” Of Kronshorst dat op termijn nog in Delft gaat doen, valt nog te bezien. Voorlopig gaan ze in Salzburg veel plezier beleven aan zijn expertise. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12