Afbeelding

Oude graven in de Oude Kerk zijn ouderwets mooi

Algemeen

Editie: Week 17, Jaargang 23 |

Het praalgraf van Maarten Tromp is nog bombastischer uitgevoerd dan die van Piet Hein.

DELFT – Wie aan begraafplaatsen in Delft denkt, denkt al gauw aan Iepenhof, Jaffa of misschien het koninklijke graf in de Nieuwe Kerk. Ook in de Oude Kerk hebben meerdere historische figuren hun laatste rustplaats gevonden.

Het zijn niet de minste namen die hier begraven liggen: schilder Johannes Vermeer, de zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp en wetenschapper Antonie van Leeuwenhoek. Verder zijn in de Oude Kerk een grafschrift van de iets minder bekende Clara van Spaerwoude en een indrukwekkend grafmonument van Elisabeth Morgan te vinden.

De Oude en Nieuwe Kerk trekken samen zo’n 225.000 bezoekers per jaar. “De bezoekers komen niet alleen voor het bekijken van de ramen en het prachtige interieur, maar ook voor de verschillende graven”, weet Wilco Blaak, het hoofd van beide kerken. In totaal lagen er ongeveer 400 mensen in de Oude Kerk begraven. Lagen, want het merendeel van deze graven is lang geleden al geruimd. “De ruimte rondom de kerk is ook eeuwenlang een kerkhof geweest”, weet Blaak. “Maar hoeveel mensen daar begraven liggen, is ons niet bekend.”

-Wat weten veel mensen niet over de graven in de Oude Kerk?
Blaak: “Dat een groot deel van de graven niet meer op de oorspronkelijke plaats ligt. In de afgelopen eeuw hebben diverse grafzerken een andere plek gekregen in de kerk. Daarnaast is het bijzonder dat er geen familiewapens meer zichtbaar zijn op veel zerken. Dat stamt nog uit de Franse periode. Familiewapens waren toen verboden en werden zonder pardon van de grafzerken afgehakt.”

- Waarom is het interessant om de kerk eens te bezoeken en de graven te bekijken?
“De Oude Kerk is de oudste kerk van de stad. Met de prachtige lichtval is het heel bijzonder om de gebrandschilderde ramen te bekijken. Het is een bijzondere en heel kleurrijke collectie ramen, gemaakt door één kunstenaar: Joep Nicolas. Daarnaast zijn de grafmonumenten van Piet Hein, Maarten Tromp, Anna Morgan en Anthonie van Leeuwenhoek zeker het bezichtigen waard. Het is bijzonder om in zo’n oude kerk te lopen. Je voelt de geschiedenis van honderden jaren.”

- Welk graf in de Oude Kerk vind je zelf het meest bijzonder?
“Toch wel dat van Maarten Tromp. Vorig jaar is deze compleet gerestaureerd. Naast het bijzondere verhaal van deze zeeheld, is zijn grafmonument echt prachtig. Het bestaat uit drie soorten en kleuren steen en is heel rijk versierd met beeldhouwwerk. Met name de voorzijde van de tombe is interessant. Daarop is de zeeslag afgebeeld waarbij Maarten Tromp om het leven kwam. Op één groot stuk marmer is zo een prachtig ‘schilderij’ ontstaan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12