Korte berichten: zondag 7 september

Algemeen

De korte berichten uit de Delft op Zondag van 7 september.

Ideeënprijsvraag voor nieuw gebouw Bouwkunde
DELFT - De faculteit Bouwkunde van de TU Delft daagt studenten, architecten en stedenbouwers uit om met ideeën voor ‘het onderwijsgebouw van de toekomst en zijn positie in het stedelijk netwerk’ te komen. Minister Plasterk presenteert de ideeënprijsvraag op zaterdag 13 september, tijdens de Architectuur Biënnale van Venetië. In december kiest een internationale jury vervolgens de winnaars. De beste ideeën worden meegenomen bij het ontwerp van een nieuw faculteitsgebouw voor Bouwkunde, als vervanging voor het gebouw dat op 13 mei van dit jaar door brand volledig werd verwoest. 


TU Delft: Bodem van Zuid-Limburg komt sneller omhoog dan verwacht
DELFT - De bodem van Limburg is niet zo stabiel als verwacht. Uit satellietwaarnemingen blijkt dat er een sterkere lokale stijging is dan men dacht. Dat toonde prof. Ramon Hanssen aan in zijn intreerede aan de TU Delft, op woensdag 3 september j.l. Door de nieuw ontwikkelde technologie is ook de bodemdaling in Groningen en Noord-Holland beter in kaart gebracht. De satellieten meten de bodembeweging tot op millimeterniveau. 

Door de steenkoolwinning is de bodem in Zuid-Limburg tot aan de jaren zeventig sterk verzakt. “Met de satelliettechnieken zien we echter dat de bodem weer sterk omhoog komt, tot zo’n 10 centimeter in de laatste vijftien jaar”, zegt Hanssen. “Waarschijnlijk is dat vanwege het stijgende grondwater in de mijnen.”


Rapportage Luchtkwaliteit vastgesteld
DELFT - Het College van B en W heeft afgelopen dinsdag de rapportage Luchtkwaliteit 2007 vastgesteld. De conclusie van het rapport is dat vervuilende stoffen in de lucht langzaam afnemen. De belangrijkste vervuilende stoffen zijn stikstofdioxide en fijnstof. Op een aantal plekken in de stad is de concentratie stikstofdioxide nog een punt van zorg, zoals aan de Julianalaan, de Westvest en de Oostpoortweg. Voor twee van deze drie knelpunten verwacht de Gemeente dat de norm, die vanaf 2010 gaat gelden, misschien niet gehaald gaat worden, omdat de A13 te veel bijdraagt aan verhoging van de lokale concentraties. De Gemeente heeft al maatregelen genomen om de luchtkwaliteit zo veel mogelijk te verbeteren. In 2006 is er bijvoorbeeld een knip in de Rijksstraatweg gerealiseerd, met als gevolg dat er minder verkeer over de Delfgauwseweg en de Oostpoortweg rijdt. In 2005 heeft Rijkswaterstaat mede op verzoek van de Gemeente de maximumsnelheid op de A13 verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur. 


Nieuw riool tussen Delft, Pijnacker en Berkel en Rodenrijs
DELFT - Het College van Delfland heeft besloten tot de aanleg van een nieuw en groter collecteurriool in Delft. Een collecteurriool is een hoofdriool waarin rioolwater van verschillende gemeenten samenkomt en wordt afgevoerd. De aanleg is nodig om het aanzienlijke verlies van berging in het rioleringsstelsel van Delft te compenseren. Dit verlies is ontstaan door de afvoer van Pijnacker en Berkel en Rodenrijs via de riolering van de Gemeente Delft. Ook de kans op overstorten of wegblazen van rioolputdeksels bij een storing van het eindrioolgemaal in Delft wordt met de aanleg van het collecteurriool verkleind. Hoogheemraad Tom Fransen: “Het afvalwater van de Gemeente Pijnacker en de Gemeente Berkel en Rodenrijs wordt afgevoerd naar de Afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder. Hiervoor zijn nieuwe persleidingen aangelegd naar een collecteurriool in de Gemeente Delft, die op haar beurt zorg draagt voor de afvoer naar het rioolgemaal Delft. Dit riool heeft nu te weinig capaciteit en moet worden vergroot.” 


Veolia gaat streekbussen in Haaglanden rijden
DELFT – Busmaatschappij Veolia gaat vanaf 30 augustus 2009 acht jaar lang het openbaar streekbusvervoer in Haaglanden en de stadsdiensten van Delft en Zoetermeer verzorgen. Dat heeft het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden deze week bekend gemaakt. De keuze is op Veolia gevallen, omdat dit vervoerbedrijf de beste combinatie van prijs en kwaliteit biedt aan de reizigers in Haaglanden. Behalve Veolia hadden Qbuzz en Connexxion belangstelling getoond voor deze concessie. Connexxion, de huidige concessiehouder, zal tot 30 augustus 2009 het regionaal openbaar busvervoer in Haaglanden blijven verzorgen.


Delftse Boekenbende dingt mee naar de Alfabetiseringsprijzen
DELFT - De regio Delft is dit jaar op maandag 8 september, tijdens de Internationale Dag van de Alfabetisering, goed vertegenwoordigd. Stichting De Delftse Boekenbende dingt mee naar de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2008. De stichting mag zich tot de shortlist rekenen vanwege de inzet in de strijd tegen laaggeletterdheid. In totaal zijn er 36 projecten genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2008. De deskundige veld- en vakjury’s maakten een selectie van tien in het oog springende projecten, waarvan de Stichting De Delftse Boekenbende er één is. In samenwerking met onder andere de Gemeente Delft en lokale partijen als de DOK Bibliotheek organiseren ze jaarlijks het festival De Delftse Boekenbende. Het festival stimuleert al tien jaar leesbevordering bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar door middel van theater en spel. Op de Dag van de Alfabetisering zal staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vijf van deze projecten belonen voor hun inzet met de Nationale Alfabetiseringsprijs 2008.

Fortis stelt rijksmonument ter beschikking aan TU Delft.
DELFT - Fortis Vastgoed Ontwikkeling stelt aan de TU Delft het voormalige hoofdgebouw TU Delft met de naam 'Rode Scheikunde' ter beschikking als tijdelijk onderkomen voor de faculteit Bouwkunde, waarvan het pand na de verwoestende brand op dinsdag 13 mei 2008 volledig in de as werd gelegd. Het voormalige hoofdgebouw is in 2005 door Fortis Vastgoed Ontwikkeling gekocht met als doel het monument te herontwikkelen tot een luxe appartementcomplex met de naam 'Villa Academica'. De plannen waren in een vergevorderd stadium, maar met de bouw was nog niet begonnen. Geïnteresseerden in één van de appartementen van Villa Academica zullen nog even moeten wachten, want Fortis Vastgoed Ontwikkeling heeft het gebouw tijdelijk ter beschikking gesteld aan de TU Delft. “Op deze manier kunnen wij iets voor de faculteit Bouwkunde betekenen”, zegt Jeroen Messemaeckers van de Graaff, Directeur Woningbouw Fortis Vastgoed Ontwikkeling en tevens oud-student aan de TU Delft: “Wij werken tenslotte in dezelfde branche en geven de faculteit Bouwkunde graag de tijd om, ongetwijfeld met een vernieuwend ontwerp, tot realisatie te komen van hun nieuwe faculteitsgebouw.” In het nieuwe studiejaar zullen de nieuwe studenten Bouwkunde hun colleges volgen in het gebouw 'Rode Scheikunde'. 


Grachtenrace afgelast
DELFT – Wegens een tekort aan deelnemers gaat de Delftse Grachtenrace, die gepland stond voor zondag 21 september, niet door. 


Forse daling klachten Politie Haaglanden
DELFT – Inwoners van de regio Haaglanden hadden in 2007 minder klachten over het Politiekorps Haaglanden dan voorheen. Dat blijkt uit het Jaarverslag Klachten 2007. In totaal gaat het om een daling met 15 procent. Sinds 2001 steeg het aantal klachten elk jaar met ongeveer 8 procent. Het korps ontving in 2007 in totaal 661 klachten. Bij 30 procent van de klachten kregen de burgers te horen dat hun klacht terecht was. Dit percentage is al jaren vrijwel gelijk.


College komt met programmabegroting
DELFT - Het College van B en W presenteerde onlangs een sluitende programmabegroting voor de periode 2009 - 2012. De begroting bedraagt in totaal ruim 350 miljoen euro en beschrijft een investeringsprogramma van 110 miljoen euro. De plannen voor nieuw beleid bedragen in 2009 ruim 1,7 miljoen euro. De Gemeenteraad behandelt de begroting voor het eerst op 28 oktober. Op 6 november vindt de besluitvorming plaats.

Streekmarkt en Kelnerrace
DELFT – Op de Boterbrug in Delft wordt op zaterdag 6 september de Delftse Streekmarkt gehouden. Bezoekers kunnen hier de hele dag in kramen verschillende producten vinden, zoals zuivel, druiven, groente, ambachtelijk brood, delicatessen en nog veel meer. Een dag later, op zondag 7 september, vindt op de Beestenmarkt de Delftse Kelnerrace plaats. Dit evenement duurt van 14.00 tot 18.00 uur en de toegang is gratis. Tijdens de Delftse Kelnerrace gaan 120 barmannen en -vrouwen met elkaar de strijd aan. Zij moeten met een dienblad met volle bierglazen zo snel mogelijk via een lastig parcours de finish halen. ‘s Avonds is het barkeepersgala in Speakers. 


Boeken-, papier- en kunstmarkt
DELFT – Elke donderdag vindt op de Hippolytusbuurt een gezellige boekenmarkt plaats. De eerstvolgende is op donderdag 11 september. De markten worden nog gehouden tot eind oktober. Het is eigenlijk een boeken-, papier- en kunstmarkt, want het aanbod is breder dan boeken alleen. Elke donderdag duurt de markt van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is helemaal gratis. Een ideale gelegenheid om eens lekker rond te snuffelen. 


Taptoe Delft op de Markt
DELFT – Met de Taptoe heeft Delft een groot muziekevenement. Dit jaar vindt de Taptoe plaats op 12 en 13 september. Verschillende Nederlandse toporkesten, een buitenlands orkest en een speciaal Delfts showspektakel staan garant voor een programma van topniveau. De Markt wordt voor dit evenement omgebouwd tot het mooiste ‘taptoetheater’ van Nederland. Mede door de gekleurde belichting en de imposante Nieuwe Kerk op de achtergrond belooft ook de editie van 2008 bijzonder aantrekkelijk te worden. Naast de beide Taptoe-avonden is er op zaterdagmiddag in het centrum van Delft ook een unieke streetparade. Ook hieraan zal een groot aantal muziek- en showkorpsen deelnemen. Met alle onderdelen streeft de Stichting Taptoe Delft naar een groots opgezet muziekweekend, dat inmiddels regionale, maar ook landelijke bekendheid heeft gekregen. 


Monumentenweekend in Delft
DELFT – In het weekend van 13 en 14 september vindt in Delft de Open Monumentendag plaats. Deze stad telt ruim 1.460 monumenten, wat neerkomt op zo’n 3 procent van alle panden in Delft. Er zijn oude monumenten, maar ook moderne monumenten. Dit zijn gebouwen die voor een groot deel uit de wederopbouwperiode van 1945 tot 1970 stammen. Voor het Monumentenweekend is er in Delft een bijzonder gevarieerd programma samengesteld. Een groot aantal panden is opengesteld en op verschillende locaties zijn muzikale activiteiten georganiseerd. Van rondleidingen tot speurtochten, voor iedereen is er wel een geschikte activiteit te vinden. Dit jaar bestaat ook de mogelijkheid om door een literaire wandeling Delftse monumenten ‘in woorden’ te ontdekken. Kijk ook op www.openmonumentendag.nl. 


Neo-stijlen in Delft
DELFT – In de Van der Mandelezaal in Museum Het Prinsenhof houdt drs. Margrith Barnhoorn op dinsdag 16 september een lezing over neo-stijlen in Delft. De lezing is georganiseerd door Delfia Batavorum. De docente Kunstgeschiedenis werpt een licht op de ontwikkeling van de neo-stijlen in Europa en met name in Delft. Bekende voorbeelden zijn de Maria van Jessekerk en het VAK-gebouw aan de Westvest. De lezing begint om 20.00 uur. Museum Het Prinsenhof is te vinden aan het Sint Agathaplein. 


Streetparade vanaf Nieuwe Langendijk
DELFT – De Koepoortbrug aan de kop van de Nieuwe Langendijk vormt het startpunt van de Streetparade van de Taptoe Delft 2008. Op zaterdag 13 september vertrekken rond 13.45 uur vanaf deze plek 22 muziekkorpsen en een showgroep. Zij doen alle drukke winkelgebieden aan: via de Klis, de Oude Delft en de Langendijk gaat de stoet naar de Beestenmarkt. Vervolgens zullen de korpsen ook nog door Winkelcentrum de Veste gaan. Op de Oude Langendijk worden de korpsen door een speaker aan het publiek voorgesteld. Behalve de muziekgroepen zijn ook de showgroepen Valentine, Dreamgirls en Liberté van de partij, verenigd onder de naam Delfts Showspektakel. Deze groep loopt zowel aan het begin als aan de staart van de parade mee. 


Open Monumentendag in binnenstad
DELFT – In de binnenstad van Delft vindt in het weekend van 13 en 14 september de Open Monumentendag plaats. Voor dit weekend is er in Delft een bijzonder gevarieerd programma samengesteld. Een groot aantal panden is opengesteld en op verschillende locaties zijn muzikale activiteiten georganiseerd. Delft telt ruim 1.460 monumenten, zo’n 3 procent van alle panden in de stad. Er zijn oude monumenten, maar ook moderne monumenten. Die laatste dateren voor een groot deel uit de wederopbouwperiode van 1945 tot 1970. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl.

Plan van aanpak Nieuwe Langendijk
DELFT – De Werkgroep Nieuwe Langendijk heeft een plan van aanpak gemaakt voor het ‘verlevendigen’ van de Nieuwe Langendijk. Het volledige plan van aanpak is te lezen op de website van de werkgroep. Een belangrijk punt zijn de voorstellen voor het wijzigen van het parkeerbeleid. De werkgroep is zeer geïnteresseerd in opmerkingen en aanvullingen door belangstellenden. U kunt uw reacties sturen naar info@nieuwelangendijkdelft.nl. U komt op de website door www.nieuwelangendijkdelft.nl in te tikken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12