Afbeelding

Slechtvalken baltsen, kersenbomen bloeien en de schaatsen blijven in het vet

Algemeen

Editie: Week 3, Jaargang 22 |

Vorig jaar deze tijd was het min 13 graden, nu kun je met korte mouwen de mensen op het terras bedienen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het is nog niet echt winter. Vorig jaar deze tijd was het in deze regio min 13 graden en vermaakte Delft en omgeving zich met sneeuw en ijs. Dat is nu wel anders. Die zachte winter heeft gevolgen voor mensen, planten en dieren.

Zo kan er niet worden geschaatst en dat is zonde voor de verschillende ijsclubs in en rond Delft. Zoals IJsclub Vlieland in Schipluiden. “Ja, het valt wat tegen, maar we hebben geduld”, reageert Aad van Winden namens de vereniging. “Maar”, haast hij zich te zeggen, “het gebeurt wel vaker dat er pas in februari hele heftige winters beginnen. In 2011, toen het in januari nog ging vriezen, hadden we in februari nog twaalf dagen ijs. Mijn vader had het altijd over de strenge winter van 1929, die pas in februari begon.” Van Winden pakt de weersverwachtingen voor heel Europa erbij en praat door over het weer. “In Rusland zie ik – 28 graden staan. Als dán die oostenwind komt… Daar houden we ons maar aan vast. Maar ik zie eigenlijk geen directe reden om te stellen dat we de kou in gaan. Dan moet er wel wezenlijk iets veranderen.”


Spoorzone Delft is niet rouwig om de zachte winter. “Want sommige werkzaamheden kunnen we tijdens de vorst niet uitvoeren”, legt Spoorzonewoordvoerster Jennifer Swaak uit. “Daarbij gaat het vooral om werkzaamheden boven de grond. Tijdens een vorige vorstperiode konden we in de tunnel wèl gewoon werken.” In de planning van het werk in dit gebied wordt altijd rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden, zoals vorst of een archeologische vondst. “Maar het is niet zo dat we nu, omdat het niet vriest, we weer inlopen op de planning”, weet Swaak, die eraan toevoegt dat alles tot nu toe volgens plan verloopt en de deadline gewoon wordt gehaald.

Vogels
Volgens Hans Zweekhorst van de Vogelwacht Delft en Omstreken heeft de zachte winter wel degelijk gevolgen voor vogels. “Slechtvalken hebben onlangs al baltsgedrag vertoond”, merkt hij op. Slechtvalken broeden altijd eerder dan andere vogels, maar lijken nu wel erg tijdig met hun paringsrituelen te beginnen. “Verder zag ik van de week nog kieviten; ook bijzonder. Blijkbaar hebben die nog niet het idee dat het tijd is om te vertrekken. Ze wachten de omstandigheden af. Normaal zijn ze in november of december al vertrokken naar het zuiden.” Positief is dat meer vogels de winter zullen overleven als die zo zacht blijft. “Net als mensen. Behalve dat vogels kunnen vliegen en wij niet zijn er best veel gelijkenissen. Zo zullen de meeste vogels het ook niet erg vinden dat het nog niet koud is geweest.”


Natuurgids Arthur Hilgersom van IVN Delft merkt ook bijzonderheden op in de wondere wereld der natuur. “Zo staat er bij mij in de achtertuin al een kersenboom in bloei. Dat is mooi, maar ik denk dat de winter nog wel komt, hoor. Het is een kwestie van uitstel.” Als die winter nog komt zal Hilgersom dit jaar in elk geval geen kersen gaan oogsten. Dat maakt hem weinig uit. “Maar ik kan me voorstellen dat fruittelers hier beducht op zijn.” Andere bomen, zoals de hazelaar en de els, lopen volgens hem nu al uit. “Er hangen al katjes aan de bomen. Als het alsnog gaat vriezen wordt er weinig zaad gekweekt, maar dat is geen groot probleem. Zelf mis ik de winter wel, want ik hou heel erg van schaatsen. De natuur heeft sowieso een winter nodig om in de lente weer een goede start te maken. Als het een kwakkelwinter wordt heeft dat effect op de vruchtvorming van bloemen en planten, en niet in positieve zin.” Ook voor mensen die niet van muggen houden heeft het negatieve effecten. “Want stel dat het weer zo blijft, dan wordt het een vrolijk muggenjaar. Dan hebben ze insecten langere tijd om zich voort te planten. Dat heeft direct effect op de hoeveelheid muggen, vliegen en wespen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12