Dubbel Delft: zondag 26 april

Algemeen

De Delftse Markt heeft zich altijd bijzonder geleend voor evenementen die op de één of andere manier onder de aandacht van de bevolking moesten komen. Dat scala aan gebeurtenissen is breed.

Natuurlijk is de Markt vooral de plek waar allerhande marktkooplui al eeuwenlang hun waren op bepaalde dagen aan de man en vrouw proberen te brengen. Waar die gulden en euro altijd meer waard is. Maar ook het vierendelen van Balthasar Gerards, de moordenaar van Prins Willem van Oranje, vond er plaats. 

Of de Bevrijding, het binnenrijden van de Geallieerden, was gelokaliseerd op dit centraal gelegen plein. En natuurlijk allerlei feestelijke evenementen. Zo was de Markt vanaf 1954 het toneel van de Taptoe, een kleurrijk evenement met veel militaire muziekkorpsen en andere legeronderdelen. Onder leiding van Rocus van Yperen werd hier jarenlang een spektakel neergezet dat tot buiten de Nederlandse grenzen bekendheid genoot. En de Volkszangdag, de Sinterklaasviering, de Kerstmarkt, Koninginnedag, een Autoshow, de Mooi Weer Spelen en veel optredens van allerhande muziekgezelschappen. 

Ook de Delftse studenten hebben regelmatig van alles te vieren. En dan is Delft ook het decor van Koninklijke uitvaarten. De afgelopen jaren hebben we op de Markt de begrafenisstoet van de uitvaart van zowel Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernard aan ons voorbij zien trekken. Donderdag is het weer Koninginnedag, ook in Delft. Sinds jaar en dag wordt er in de ochtend een reveille gehouden. Ooit was een reveille een soort wekker: soldaten werden gewekt met hoorngeschal of tromgeroffel. 

In de jaren zestig waren er veel Delftse verenigingen die bij de reveille op de Markt hun opwachting maakten. Zoals Wandel Sport Vereniging ‘De Jolige Tippelaars’ die hier het podium met VIP’s passeert. Tegenwoordig is Koniginnedag een feest voor en door de hele stad. Met uiteraard podia in de binnenstad, maar ook bijvoorbeeld buurten die hun eigen feestje organiseren. Zoals de Rooseveltlaan en omgeving die ook dit jaar weer een spetterend programma neerzet. 

Kijk op www.konginnedagdelft.nl voor het complete programma. Ook het ‘Orange Sun Festival’ is present, op het Agathaplein. Veel lopen dus. Met de ‘Jolige Tippelaars’ kan dat helaas niet meer, die zijn opgegaan in een andere vereniging…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!