Pierre van Zadelhoff krabbelt met Full Speed op, Patrick van Pelt zakt met dvv Delft wat weg

Algemeen

Patrick van Pelt heeft de bal en Pierre van Zadelhoff het nakijken.

DELFT – Daarmee beweren we natuurlijk niks opwindends: het barst in die zondagse derde klas van de Delftse derby's. Zo maakten afgelopen zondag Full Speed en dvv Delft elkaar het leven zuur. En kwamen Pierre van Zadelhoff en Patrick van Pelt elkaar nogal 's tegen.

Full Speed won. Met 2-1. En zo krabbelt de derdeklasser aardig op na een behoorlijk moeizaam begin. Bij dvv Delft doen ze het precies andersom. Daar worden de laatste tijd de punten wat al te ruimhartig aan de tegenstanders gelaten. Patrick van Pelt (27, hij voetbalt sinds z'n zesde voor dvv Delft) is daar intussen een seizoen of zeven de linksbenige verdediger. Dus, opperen we maar gelijk, hij is zo technisch als wat. Want links staat immers voor creatief, behendig, technisch vaardig, slim, noem het maar op. "Maar dat gaat niet altijd op", steekt Van Pelt de hand grootmoedig in eigen boezem. 

"Niet dat ik helemaal niks met een bal kan, maar voor trucjes hoef je niet bij mij te zijn". Hij heeft trouwens tóch wel een aardig zelfbeeld. "Koppen kan ik sowieso niet goed. Vind ik ook niet leuk. Maar je móet natuurlijk wel, als je in de verdediging staat. Ik heb wel een aardige lange bal. Ik ga het duel niet uit de weg. En ik ben altijd wel fanatiek. Ik kan slecht tegen m'n verlies, ja". Hij vindt verdedigen overigens zeker geen minderwaardig onderdeel van het voetballen. "Je hebt ze nodig, hè. En je kan af en toe ook opkomen", komt hij best wel aan z'n trekken. 

Hoewel: het gaat de laatste weken nou niet echt geweldig met dvv Delft. "Tja, wat moet ervan zeggen?", zucht hij. Dan: "Er zijn, denk ik, verschillende oorzaken. Neem maar afgelopen zondag. In de eerste helft speelden we best wel redelijk. Maar dan gaan die ballen er gewoon niet in. We scoren veel te moeilijk. Daardoor maken we het onszelf te lastig. In het begin speelden we 4-4-2, de laatste paar wedstrijden 4-3-3. Met de spelers die we hebben is, denk ik, 4-4-2 toch beter. Daar hebben we de lopende spitsen voor. En ikzelf heb dan ook meer ruimte. Ze zeggen bij Delft altijd dat ze geen derby's kunnen spelen. Ik heb geen flauw idee waarom. Ik ga er in een derby juist altijd beter en feller in. Kijk maar naar die jongens van Full Speed. Die zijn er al drie weken mee bezig. Ik vond dat bij een aantal van onze spelers de instelling beneden peil was". Het was een behoorlijk stevig duel. "Bij Full Speed schopten ze naar alles wat los en vast zat. Dan moet je daar wat tegenover stellen. Maar wij gingen de lange bal spelen. En zij hebben achterin twee gasten van twee meter lopen…"


Hij voetbalde zestien jaar voor Delfia. En nu speelt hij ineens voor Full Speed. Toch was het een weloverwogen stap van Pierre van Zadelhoff (25). "Bij Delfia is het al een aantal jaren rumoerig. Dan ging die weg, dan ging die weg. Of ze wilden in een vriendenelftal gaan spelen. Daar ben ik nog te jong voor. En dus heb ik de knoop doorgehakt". Dat hij voor Full Speed koos, was niet zó vreemd. "Mijn zwager speelt er, mijn schoonvader is er assistent-trainer, ik ken er veel jongens". Echt wennen hoefde hij dus niet. Al moest hij wèl afrekenen met een (lies)blessure. Hij staat intussen weer een wedstrijd of vier, vijf in het eerste. Daar hoort hij ook wel thuis, vindt hij in alle bescheidenheid. "Als je goed genoeg bent en je doet je best op de trainingen, dan sta je er wel in. Ik speel ook graag in het eerste. Maar ik zou er ook vrede mee hebben als de trainer zegt: Sorry, je moet naar het tweede. Want ik maak voor het eerst mee dat er zo veel concurrentie is. Bij Full Speed hebben ze voor elke plek wel twee goeie spelers. Concurrentie is goed, dat had je bij Delfia niet. Daar had je elf spelers, die stonden er tóch wel in". 

Full Speed begon niet bepaald denderend in de derde klas. Van Zadelhoff kan bogen op ervaring op dat niveau, al kukelde hij met Delfia wel steevast na één derde klas-seizoen terug in de vierde klas. "Vorig seizoen ging bij Full Speed alles makkelijk. Ze wonnen alles, in de competitie, in de Beker. Maar in de derde klas wordt een foutje gelijk afgestraft. En we hadden ook wel veel blessures. We raken nu eindelijk behoorlijk compleet. Maar het verschil met de vierde klas is best groot. In de derde klas zijn de tegenstanders toch wel slimmer". Over verschillen gesproken: "Bij Full Speed moeten we het toch meer van strijdlust hebben, bij Delfia waren het vooral de individuele kwaliteiten van de spelers. Ikzelf hou niet zo van dat fysieke voetbal en van erin kleunen, al moet je er natuurlijk wel van zulke gasten bij hebben". Hij geeft het toe: dat het met Delfia minder en minder gaat en dat het nog maar de vraag is hoe lang die club nog bestaat, dat gaat hem wel aan het hart. "Ik heb er zó veel goeie herinneringen. En dan al die vrijwilligers. Het is een echte familieclub. Maar ja, wat er niet is, is er niet". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12