Afbeelding

Jacht op wilde konijnen is ook op de sportvelden van VV Schipluiden geopend

Algemeen

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Velden van voetvalvereniging Schipluiden zaten deze zomer vol konijnenholen. Die zijn inmiddels weer dicht, maar de konijnen zijn nog niet verdwenen. (foto: vvschipluiden.nl)

SCHIPLUIDEN – De voetbalvelden van VV Schipluiden werden afgelopen zomer bevolkt en vernield door ruim driehonderd wilde konijnen. Een professionele jager probeert het probleem nu op te lossen. Of deze aanpak helpt is nog niet helemaal duidelijk.


Volgens Antje Stickel, woordvoerster van de Gemeente Midden-Delfland, speelt het konijnenprobleem ‘al heel lang’. “Er is in het verleden heel wat geprobeerd om het op te lossen”, legt ze uit. Dat lukte niet. Sterker nog: er kwamen alleen maar meer konijnen richting Sportpark Keenenburg. “De populatie is dit jaar weer flink gegroeid. Toen ik er twee weken terug een kijkje ging nemen leek het wel een kinderboerderij. Ik telde zo 35 konijntjes. Heel schattig, maar dat is niet de bedoeling op een sportpark. Er bleken geen andere opties over dan tot afschieten over te gaan.”


Het jachtseizoen op konijnen loopt in Nederland van 15 augustus tot 31 januari. Wettelijk is het zo dat een jager in die periode overal op konijnen mag jagen zolang hij toestemming heeft van de eigenaar van het desbetreffende land. Dus wordt op de velden van de plaatselijke VV al ruim twee weken op de konijnen gejaagd. “Het is aan de jager om te bepalen wanneer hij gaat jagen. We hebben hem uiteraard wel gevraagd rekening te houden met gebruikers van het sportpark”, geeft Stickel aan.

Helemaal niemand
De Gemeente Midden-Delfland heeft nog geen woedende dierenvrienden en natuurorganisaties voor de deuren van het gemeentehuis gehad. “We hebben er nog helemaal niemand over gehoord”, zegt Stickel. “Ja, één inwoonster was er blij mee, want de konijnen kwamen ook in haar achtertuin. Dat vond ze niet fijn.” Jacht op wilde konijnen is in Schipluiden overigens niet heel ongewoon. “Dit is niet de enige plek waar konijnen geschoten worden. Er zijn in Midden-Delfland veel uitgestrekte weilanden en weinig roofdieren, zoals vossen. Als je het niet in bedwang houdt loopt het overal uit de klauwen. Op Golfbaan Delfland is het al eerder op deze manier geregeld.” Dat kan verklaren waarom VV Schipluiden de konijnenpopulatie alleen maar zag groeien. “Als ze op ene plek worden geschoten en even verderop niet, dan is het logisch dat ze daar naartoe gaan”, weet Stickel.

Moeilijk
Stickel vindt het moeilijk om in te schatten of de jacht na twee weken tot een kleinere konijnpopulatie heeft geleid. Ook Jacob Boks van VV Schipluiden kan nog niet zeggen of het helpt. “Ik ga er wel vanuit dat het minder wordt, maar durf geen dingen te roepen over of het erger of minder wordt”, zegt Boks. Momenteel wordt weer volop getraind op de velden. “Zolang je traint zie je er niet veel. ’s Avonds, als het wat rustiger is, wel.”
Afgelopen weken waren vrijwilligers van de voetbalvereniging druk met het dichten van konijnenholen. Dat is aardig gelukt. “Je blijft die plekken waar de holen zaten wel zien. Onze velden zijn geen biljartlakens, maar wel goed bespeelbaar.” Taferelen met spelers die na een val vanwege een konijnenhol geblesseerd moesten worden afgevoerd, hebben zich nog niet voorgedaan. De vereniging blijft in de gaten houden waar holen worden gegraven. Die worden vervolgens zo snel mogelijk dicht gemaakt. “Wat ons betreft kan het voetbalseizoen beginnen”, besluit Boks.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12