Bekendste Delftenaren zijn vaak blij verrast met uitverkiezing

Algemeen

DELFT - Zoals elk jaar wordt ook in 2011 één Delftenaar tot de bekendste van allemaal verkozen. Ook u kunt, door vóór de Kerst te stemmen, bepalen aan wie dit jaar deze eer ten deel valt.

In 2004 was het Wim van Leeuwen die uitgeroepen werd tot de allerbekendste. “Dat had ik helemaal niet verwacht”, vertelt Van Leeuwen nu. “Ik was in die tijd dan wel heel intensief bezig met het opzetten van het Vermeercentrum, maar had er geen idee van dat dat zo leefde bij de bevolking. Ik werd door al deze steun gesterkt in wat ik al deed.” Op dit moment is Van Leeuwen nog steeds verbonden aan het Vermeercentrum, waar hij zich bezighoudt met presentaties en onderhoud. 
Daarnaast besteedt hij veel van zijn tijd aan het Delfts kerkelijk erfgoed, maar staat hij niet meer zo in de picture als in 2004 het geval was. Over de vraag wie dit jaar een goede kandidaat zou zijn om de bekendste Delftenaar te worden, moet hij lang nadenken. “Ik denk dat Herman Weijers een goede optie zou zijn, als je ziet hoeveel werk die man allemaal op de achtergrond verricht. Hij heeft de ondernemers in de binnenstad samen weten te brengen, is druk in de weer voor het Vermeercentrum en organiseert namens het Evenementenbureau veel leuke activiteiten voor Delftenaren.”

Enigszins verbaasd
Walter Getreuer van reptielenzoo Serpo, die Van Leeuwen opvolgde, ziet in Wubbo Ockels een goede kandidaat om de Bekendste Delftenaar te worden. “Want hij draagt op een positieve manier bij aan de reputatie van Delft, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië”, vindt de directeur van Serpo. Getreuer was in 2005 enigszins verbaasd toen hij hoorde dat hij de verkiezing had ‘gewonnen’. “Ik deed al jaren mee in de top 10, maar had niet helemaal verwacht dat ik ook echt op nummer één zou eindigen. Het was leuk dat ik tijdens een bijeenkomst met ondernemers uit de toeristische sector met een staande ovatie welkom werd geheten.” Na zijn uitverkiezing stond Getreuer wat minder in de picture. “Het is toch uit het oog uit het hart.” Nu hij zijn plannen om de reptielenzoo in het leegstaande pand van het voormalige Techniekmuseum te vestigen in deze krant openbaar heeft gemaakt, merkt hij wel dat steeds meer mensen hem aanspreken. “Dat is een goede zaak, want Delft kan wel een toeristische trekpleister als Serpo gebruiken.”

Niet echt een verrassing
In het jaar 2008 werd Truus Feyge, vooral bekend door de Kattenhulp Delft, verkozen tot bekendste Delftenaar. Voor de 80-jarige Delftse was het niet echt een verrassing dat ze de verkiezing won. “Want ik stond al een paar jaar lang in de top 10 en wist bijna zeker dat ik het ook eens zou worden.” Ze denkt dat vooral de Delftse kattenliefhebbers op haar hebben gestemd. “Ik zet me inmiddels al tweeëndertig jaar in voor de katten in Delft. Het lopen wordt inmiddels wat lastiger, want ik ben al vier knieprotheses verder, maar kan achter mijn bureau toch nog veel werk doen. We zorgen voor opvang voor katten waarvan de baasjes op vakantie zijn en helpen mensen die problemen hebben met het gedrag van hun kat. Daarnaast verzorg ik nog twaalf katten die ik van de straat gehaald heb en die ook al op leeftijd zijn. Ik hoop ze te overleven.” Feijge heeft haar opvolgster overigens al gevonden. “Rieneke Hoevenaar ontfermt zich op dit moment ook over de katten van Delft. Zij doet eigenlijk hetzelfde als ik dertig jaar geleden. Een betere opvolgster kan ik me niet wensen.” Feijge hoopt dit jaar in elk geval bij de eerste dertig van de verkiezing te zitten, maar dat is geen doel op zich. 

De 80-jarige kattenvriendin plaats ook nog een kritische noot bij de verkiezing. “Ik vind dat de bekendste Delftenaar iemand moet zijn die ook echt in Delft woont.” Over de vraag wie dit jaar het meeste aanspraak op de titel maakt, moet Feyge lang nadenken. “Het moet in elk geval iemand zijn die veel goed werk doet in Delft. Ik gun het Kerdy van Vuuren wel, want ze maakt prachtige, waarheidsgetrouwe schilderijen en gooit ook al jaren hoge ogen in het klassement.” 

Wilt u invloed uitoefenen op wie er zich komend jaar een jaar lang de bekendste Delftenaar mag noemen? Vul dan onderstaande bon in of stem via de website www.delftopzondag.nl. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12