Afbeelding

Dario Fo, een kweekvijver van creatieve talenten

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Het koor van Dario Fo in actie tijdens de opera Carmen.

POELDIJK – Een nieuw gezicht bij de Delftse Kerstconcerten is het koor van Dario Fo. Dario Fo heeft een bijzondere geschiedenis.


De organisatie kwam voort uit een regionaal opleidingscentrum waarbinnen Dario Fo-directrice Wilma Sekrève een deel van de volwasseneneducatie voor haar rekening nam. Tijdens de Engelse lessen werden Engelstalige muziekstukken gezongen. Dit werd door leerlingen als een heel bijzondere onderwijsmethode ervaren. Na een serie fusies in de onderwijswereld werd Dario Fo onderdeel van de Mondriaan onderwijsgroep. Dario Fo verzorgde het kunst en cultuuronderwijs voor de Mondriaangroep. Er werden tal van bijzondere projecten van de grond getrokken. De opera Carmen werd in Wateringen opgevoerd, de musical Kromme Jongens werd een daverend succes, zo ook de opvoering van de opera Turandot in Schipluiden, waarvoor Dario Fo zelfs de Koninklijke handen van de toenmalige Koningin Beatrix op elkaar kreeg. Bij Mondriaan vond men dat Dario Fo zich moest beperken tot de onderwijstaken en de grote projecten moest stoppen.

Zelfstandig
Daarop nam een groot deel van het personeel ontslag en richtte in 2007 de zelfstandige stichting op. Die stichting zette een aantal grootse projecten op die werden gefinancierd door fondsen, sponsoren en recettes. Heel bekend in het land is het theaterkoor, een vast koor met talentvolle zangers en zangeressen. Het koor trad inmiddels op bij Holland’s Got Talent en de NTR Academie. Daarnaast zond het de soundtrack van de succesvolle film De Nieuwe Wildernis en op korte termijn staan optredens gepland bij Giel Beelen, de Staat van Stassen en Cappuccino. Naast het theaterkoor is er een jeugdkoor voor kinderen van 14 en 15 jaar en daarnaast nog een projectkoor dat telkens opnieuw in het leven wordt geroepen bij de verschillende projecten. Vanuit de koren zijn bijzondere talenten naar voren gekomen, zoals Jolenta Zaat, Koos en Coosje Sekrève, Boudewijn en zijn zus Marlies Ruygrok oogsten door het hele land keer op keer bewondering met hun schitterende optredens.


Daarnaast worden hobbyisten geschoold op de theaterschool Koperen Kees. Door vakspecialisten worden kinderen opgeleid in theater, muziek en dans. Veel kinderen beginnen recreatief en worden dusdanig enthousiast dat ze kiezen voor een creatieve opleiding. Een aantal leerlingen van Dario Fo boekten ook prachtige resultaten bij prestigieuze wedstrijden. Zo kwamen Jolentha Zaat, Wendy Krikke en Maghen Hilgersum winnend uit het populaire programma Una Voce Particulare. Tijdens de Kerstconcerten zullen ze met presentator Ernst Daniël Smid worden herenigd.
Wie dit niet wil missen, kan kaarten aanschaffen via de website www.kerstconcertindelft.nl of op het kantoor van RODI Media zh aan de Energieweg 3 in Delft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12