Afbeelding

Bewegen en leren tegelijk met Kinderopvang De Kindertuin

kijk op de wijk

Editie: Week 32, Jaargang 23 |

Wie goed kijkt langs de Buitenhofdreef, ziet tussen het groen van de bomen het bord van Kinderopvang De Kindertuin.

DELFT – De kinderen van SKD Kinderopvang locatie De Kindertuin aan de Pijperring in de wijk Buitenhof zullen gaandeweg steeds beweeglijker worden. Een aantal pedagogisch medewerkers heeft de training ‘Beweegkriebels’ gevolgd. Een training waarbij het bewegen met kinderen van nul tot twaalf jaar centraal staat. Niet zo maar bewegen, maar het ontwikkelen en uitvoeren van een uitdagend en op kinderen afgestemd speels beweegaanbod. “Onze medewerkers hebben geleerd, dat er heel leuke activiteiten te doen zijn zonder van duur materiaal gebruik te maken”, legt coördinator Esther Bothof van SKD uit. “Met knijpers kun je bijvoorbeeld al heel leuke beweegactiviteiten doen. Je laat de kinderen de knijpers op hun kleertjes knippen, om maar een voorbeeld te noemen. Maar je kunt ze de knijpers ook laten sorteren. Ook dansen en muziek maken deel uit van Beweegkriebels. Zo is er een liedje dat gaat van ‘Springen op je linker- en rechterbeen’. Jan Huigen in de ton, Twee emmertjes water halen, maar ook het raden van plaatjes die met stoepkrijt getekend worden. Dit alles willen we op regelmatige basis aanbieden, zeker één keer per week.” Heel leuk is het, als de Beweegkriebels synchroon kunnen lopen met het VVE-programma, waar de andere locatie aan de Sasboutstraat in de wijk Voordijkshoorn ook gebruik van maakt. VVE staat voor Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie. Daarbij wordt altijd gewerkt met een thema. Wanneer er een bepaald thema centraal staat, kunnen de beweegactiviteiten daar op afgestemd worden. “Heel actief zijn en tegelijk leren”, legt ze uit.
Meteen toen de pedagogisch medewerkers de training gingen volgen, zijn de activiteiten bij De Kindertuin begonnen. De reacties van de kinderen zijn heel positief. Vol enthousiasme gaan ze iedere keer weer aan het bewegen. “Onze beweegactiviteiten buiten gaan trouwens door onder alle weersomstandigheden”, zegt Esther. “Of het nu regent of sneeuwt, we gaan naar buiten en hebben gewoon de kleding van de kinderen daar op aangepast.”
Het is van belang om jonge kinderen veel te laten bewegen, spelen en ontdekken. Binnen én buiten. Jonge kinderen moeten hiervoor voldoende gevarieerde beweeg- en speelmogelijkheden aangeboden krijgen om zich zo een actieve leefstijl eigen te maken. Vroeg begonnen is vroeg gewonnen, is het credo van SKD Kinderopvang. Een snel groeiende organisatie. In februari 2014 werd De Kindertuin in de wijk Buitenhof geopend, voor uitsluitend kinderopvang. Een half jaar later in de wijk Voordijkshoorn de locatie De Bloesemboon, voor kinderopvang en BSO. Kijk voor meer informatie op www.skdkinderopvang.nl.
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12