Koploper SEP droogt jeugdig Delfia met 5-0 af

Algemeen

SEP-doelman Ed Dukker in gespannen afwachting van een Delfia-vrije trap. Drie SEP'ers, van wie één tweehandig, zijn zuinig op hun klokkenspel. (foto's: Roel van Dorsten)

DELFT – SEP doet het goed, tot nu toe. De koploper in de vierde klas speelde weliswaar pas acht wedstrijden, maar die leverden wel al 21 punten op. Ed Dukker, zo ongeveer sinds de Eerste Wereldoorlog de doelman van SEP: "Als we nu geen kampioen worden, worden we het volgens mij nooit meer". Afgelopen zondag stuurde SEP Delfia met een 5-0 nederlaag weg. Al voelden ze dat bij Delfia toch een tikkeltje anders. Middenvelder Vincent Plichta: "Ja, dat viel goed tegen. Iedereen had hard en goed getraind. We gingen er echt vanuit dat we de punten al binnen hadden.

Maar we dachten er te makkelijk over. We hadden, denk ik, wel tachtig procent balbezit. Het was ook niet echt mooi voetbal wat SEP speelde, maar wèl effectief". Kortom: Delfia voelde zich dan wel de beter voetballende ploeg, maar het werd vooral genadeloos zoekgecounterd door een effectieve tegenstander. Delfia-trainer Marco Sloos - hij en z'n rechter- en linkerhand Jerry Blijd en Cees van Dijk zijn ook volgend seizoen bij de club actief – zei het zo: "Onze keeper heeft, geloof ik, zes ballen gehad. Maar er gingen er wel vijf in". Nee, dan Ed Dukker: "Vijf-nul. Dan is het vrij simpel. We hebben meer gescoord dan de tegenstander". Hij maakt het niet moeilijker dan het is. "Bij ons draait het hartstikke goed. We hebben een paar jongens die makkelijk scoren. En als het dan achterin ook een beetje goed staat, kan het nog wel 's wat worden". Toch zegt Dukker ook: "Delfia was voetballend wel iets beter, maar zonder dat het echt gevaar opleverde. Ze mogen van mij best combineren en pingelen. Het zijn handige jongetjes. Wij hoefden ze alleen maar op te wachten. En dan snel omschakelen, want verdedigend zijn ze niet bepaald geweldig. En als je dan goeie spitsen hebt, is het vrij snel duidelijk. Met Mark van Dijk en Terence van Koppen hèbben we goeie spitsen". 

Dukker noemt ook Jacco van Leeuwen en Jeroen Hoornweg als welkome aanwinsten. "En achterin staat het als een huis. We voetballen vanuit een goeie organisatie. En we spelen geduldig, omdat we weten dat we tóch wel scoren. Daar vertrouwen we op". 

Marco Sloos is dus ook volgend seizoen trainer van Delfia. "De meeste spelers hebben toegezegd te blijven. En we krijgen er ook weer spelers bij". 

Joop Hoornweg is ook volgend seizoen trainer van SEP. Dat, hoopt hij natuurlijk, dan derdeklasser is. Dat hoopt Ed Dukker ook. "Ik ben nu 34, het lijkt me leuk nog een jaartje derde klas te voetballen. Die vierde klas heb ik na een jaartje of twintig wel gezien".

'IK MOET HET MEER VAN M'N SLIMMIGHEID HEBBEN'
Vincent Plichta (19) is in Nederland geboren, maar hij heeft vooral Thais en ook Duits en Nederlands bloed door de aderen stromen. "Ik voel me Aziaat". Hij voetbalde (in de jeugd) bij Full Speed, bij DHC, bij Vitesse Delft en weer bij DHC, voordat hij als eerstejaars senior bij Delfia, of eigenlijk bij trainer Marco Sloos belandde. "Bij DHC in het tweede spelen zag ik niet zitten. Op het laatste moment ben ik door Marco Sloos voor Delfia gevraagd. Hij was al vier jaar mijn trainer geweest. Ik weet dat hij mij beter kan maken". 

-Geen spijt van gekregen?
Plichta: "Nee, niet echt. Ik zou echt niet weten waar ik anders naartoe zou moeten gaan". 

-Ben je dit seizoen ook weer een wat betere voetballer geworden?
Plichta: "Ik ben feller geworden. Marco Sloos staat erom bekend dat hij soms een beetje hard praat en iedereen op scherp zet. Dat heb ik nodig, dat motiveert mij".
Plichta is, vindt hij zelf, een voetballer die graag de bal wil hebben. "Een beetje het spel verleggen. En ik hou van mooie acties. Ik speel midmid, dan kan ik een beetje het spel bepalen". Hij moet het niet van z'n fysieke kracht hebben. "Ik vermijd de duels met zwaardere tegenstanders. Ik moet het meer van m'n slimmigheid hebben". 

Delfia heeft een wel erg jeugdig team. "We hebben niet echt een routinier die ons op sleeptouw kan nemen. Ons team is te jong, te onervaren. We kunnen wel goed voetballen. Hadden we tegen SEP op 1-0 kunnen komen, dan was het wel anders gegaan. We kregen ook genoeg kansen, maar onze spitsen waren niet scherp". 

-Wat zit er voor Delfia nog in, dit seizoen?
Plichta: "Een periodetitel, dat moet zeker lukken. Hermes DVS en SEP, dat zijn de enige twee sterke teams. De rest moeten we kunnen hebben".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12