Afbeelding

Een nieuw jaar, een nieuw ziekenhuis, een nieuw begin

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

Nieuwbouwdirecteur Cees van der Zande is dagelijks druk met het in goede banen leiden van de nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis.

DELFT – Voor Reinier de Graaf wordt 2015 het jaar van het nieuwe ziekenhuis. Voor medewerkers en patiënten gaat heel wat veranderen. Cees van der Zande, projectdirecteur nieuwbouw, kan niet wachten tot het zover is.

De bouw ligt nagenoeg op schema, vertelt hij met gepaste trots. “We gaan richting de oplevering. Dan moet alles bij elkaar komen”, voegt hij eraan toe. Het nieuwe ziekenhuis wordt 1 maart opgeleverd. Van der Zande: “We krijgen die dag een heel mooi gebouw tot onze beschikking, maar dan is het nog geen ziekenhuis. Tussen de dag van oplevering en 28 augustus, de dag dat de patiënten gaan verhuizen, gaan we er een echt ziekenhuis van maken. Er gaat voor twintig tot dertig miljoen euro aan inventaris naar binnen. Van kleine dingen als kapstokhaakjes tot geavanceerde medische apparatuur.”

-Kijken jullie uit naar de verhuizing?
Van der Zande: “Het wordt natuurlijk spannend èn bijzonder. Delft is toch al heel lang bezig om tot een nieuw ziekenhuis te komen, komend jaar gaan we eindelijk van twee gebouwen naar één. Zo kunnen we nog betere zorg leveren. Iedereen is razend enthousiast dat het er nu echt van gaat komen. De rondleidingen die het personeel heeft gehad wakkeren het enthousiasme alleen maar aan. Het jaar 2015 wordt een heel belangrijk jaar. Het nieuwe pand zal leiden tot andere werkwijzen en afdelingen die nu nog niet bestaan. We moeten op andere manieren gaan werken en iedereen moet z’n weg weer vinden. Wat bijvoorbeeld verandert, is dat bepaalde ruimtes niet meer één vaste bestemming hebben. We hebben straks spreekkamers en onderzoekkamers, maar die kunnen door verschillende specialisten worden gebruikt. Zo kan een ruimte ’s ochtends worden gebruikt door een internist en ’s middags door een chirurg. Personeelsleden hebben straks geen eigen kantoor meer, maar werken vanuit de kantoortuinen.”
-Verandert er voor de patiënten veel?
“Wat verandert, komt de patiënt ten goede. Het nieuwe gebouw is zo ontworpen dat het heel logisch in elkaar zit en je er heel snel en eenvoudig je weg vindt. Verder komen er nieuwe afdelingen, zoals een acute opname afdeling, waar alle soorten specialisten werkzaam zijn. Dáár wordt voortaan de diagnose gesteld. Het voordeel voor de patiënt is dat je altijd in één keer op de goede plek komt. We denken dat je daardoor uiteindelijk gemiddeld minder lang in het ziekenhuis ligt.”

-Wat verandert voor jullie organisatie?
“Wij hebben nu twee recepties, twee restaurants en twee winkeltjes. We gaan bovendien veel mankracht besparen op het gebied van ICT. We kunnen het in het nieuwe gebouw met minder mensen doen. Daar sorteren we al een tijd op voor.”

-Wat hoopt u dat 2015 brengt?
“Dat het verhuizen op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, zodat de patiënt er geen last van heeft. Vanaf september zitten we in de nieuwbouw. We hopen dan op een nog betere en modernere manier zorg te verlenen. We gaan op gebied van gastvrijheid nog een tandje bijzetten. We zijn straks het eerste ziekenhuis in Nederland dat de gasten in het restaurant gaat bedienen. We willen blijven innoveren en houden kwaliteit hoog in het vaandel. We streven ernaar het beste ziekenhuis van Nederland te worden en hopen dat dit in 2016, als eventuele kinderziektes in de nieuwbouw zijn verholpen, gaat lukken. In 2016 moeten we er echt staan en moet iedereen hier met plezier werken. Zo’n nieuw gebouw helpt daarbij.”

-Wanneer is 2015 wat u betreft geslaagd?
“Als de patiënt eind 2015 tevreden is en enthousiast praat over het nieuwe Reinier de Graaf. Dan hebben we het goed gedaan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12