Afbeelding

Delftse stukadoor al twee jaar werkloos door verbrijzelde knie, maar een uitkering zit er niet in…

Algemeen

Editie: Week 35, Jaargang 20 |

Ben Mulder vindt het absurd dat in Delft voldoende budget is voor nieuwjaarsrecepties en nieuwe Stadskantoren, maar dat hij het maar niet voor elkaar krijgt een uitkering te krijgen.

DELFT – Ben Mulder had tot twee jaar geleden alles prima voor elkaar. Totdat hij bij een aanrijding z’n knie verbrijzelde. Hij moest stoppen met zijn stukadoorsbedrijf en raakte bijna alles kwijt, ook zijn huis. Hij slaapt nu bij vrienden en strijdt samen met z’n advocaat voor een uitkering.

De 50-jarige Delftenaar werkt al vanaf zijn vijftiende. Hij was in dienst als stukadoor, had twee eigen cafés en vanaf zijn 38ste was hij ZZP’er met een eigen stukadoorsbedrijf. “Dat ging goed”, vertelt hij als we hem opzoeken bij één van z’n vrienden thuis. “Ik had zat werk. Het was soms zelfs zo druk dat ik andere ZZP’ers in moest huren.” Alles liep op rolletjes, tot die aanrijding op 11 februari 2011. Hij verbrijzelde z’n knie en brak z’n enkel. “Daarna ben ik alles kwijtgeraakt. Ook m’n veertig postduiven, ik kon het niet meer betalen.” Z’n schulden stapelen zich ondertussen elke dag op.
Mulder zat en zit namelijk zonder inkomstenbron. Hij vroeg de Gemeente Delft daarom al kort na het ongeval om een WWB-uitkering, maar dat bleek in zijn geval niet makkelijk te regelen. “Ik moest aantonen dat m’n bedrijf over een jaar nog levensvatbaar zou zijn. Zoiets kun je toch niet aantonen? Ik kreeg die uitkering dus niet. Keer op keer werd m’n aanvraag om onzinnige redenen afgewezen.” Mulder is nu al vier keer aan z’n knie geopereerd. Hij showt z’n littekens. Hij kan z’n knie bovendien in een tegenovergestelde richting buigen, iets wat verder alleen speelgoedpoppetjes kunnen. “Dat komt omdat ik geen kruis- en kniebanden meer heb”, legt hij na die demonstratie uit. “En dan moest ik bij de Gemeente Delft aantonen dat ik sinds het ongeval niet heb kunnen werken. Nou ja, als je m’n medisch dossier leest… Elke imbeciel kan toch bedenken dat ik sindsdien niks heb kunnen doen?”
Toegegeven: Mulder was niet optimaal verzekerd. “Want als je je hier als ZZP’er tegen wilt verzekeren kost dat zo’n 600 euro per maand.” Hij had echter wel gehoopt dat hij, na een leven lang werken en belasting betalen, wat meer steun van de Gemeente had gekregen. “Maar als ZZP’er ben je vogelvrij verklaard. Er zijn Delftenaren die al dertig jaar een uitkering krijgen zonder te hoeven solliciteren.” Ook in Bulgarije wonende Bulgaren bleken eerder dit jaar makkelijker aan Nederlandse toeslagen en uitkeringen te komen dan de Delftse stukadoor. Het irriteert hem mateloos. Ook omdat andere partijen hem in al in het gelijk stelden. “Zoals de rechter in Den Haag en de Adviescommissie voor bezwaarschriften. Daardoor heb ik onlangs drie maanden lang wel een uitkering ontvangen.” Die is inmiddels weer stopgezet. Omdat, zo lezen we in een brief die de Gemeente Delft hem stuurde, ‘de gemeente onvoldoende inzicht heeft gekregen op de woon-/leefsituatie van de heer Mulder en zijn financiële situatie tijdens en voorafgaand aan de bijstandsaanvraag’.
Ben Mulder hoopt al het geld waar hij zegt recht op te hebben met terugwerkende kracht alsnog gestort te krijgen. “Dan kan ik weer verder met m’n leven.” Eind september heeft hij in het ziekenhuis een gesprek met enkele artsen over een totale knieprothese. “De kans dat ik die krijg is zeer groot. Ik ken een andere stukadoor, die heeft twee kunstknieën en kan daar gewoon mee werken. Dat wil ik ook. Waarom niet? Ik verveel me de tering de hele dag. Ik wil opnieuw beginnen en m’n bedrijfje weer oppakken. Tot de dag van het ongeval ben ik met veel plezier naar m’n werk gegaan. Ik hou dan wel van een biertje, maar ik wil altijd werken. Ik ben bovendien pas vijftig en veel te jong om te stoppen met werken.”
Bram Stoop van Stadsbelangen Delft hoopt na 2 september, als wethouder Brandligt terug is van vakantie, met de wethouder in gesprek te gaan over de zaak Ben Mulder. “Want als de rechter en de Adviescommissie voor bezwaarschriften Ben in het gelijk stellen, dan moet de Gemeente wel een héél goede reden hebben om die adviezen naast zich neer te leggen”, vindt Stoop. Ook hij vraagt zich af waarom Ben Mulder niet financieel wordt geholpen. “Ben zal er heus wel mede debet aan zijn dat hij een pandverbod van de Gemeente heeft gekregen. Als je je misdraagt tegen ambtenaren dan is dat terecht en dat heb ik ook tegen ‘m gezegd. Maar hij heeft óók z’n rechten. Dáár zit ik mee. Maar als hij hier in het gelijk staat wil ik graag een poging wagen om hem te helpen, dat doe ik graag. Anders komt hij hier nooit uit. Ik ken ‘m al heel lang en eigenlijk heeft hij gewoon pech gehad.” (JN)


Wel een vangnet, maar niet altijd en voor iedereen
De Gemeente Delft laat in een reactie weten dat er in Delft ‘natuurlijk een vangnet’ is voor niet- of slecht-verzekerde Delftenaren die door omstandigheden niet meer kunnen werken. “Dat is de Wet Werk en Bijstand (WWB)”, laat woordvoerder Mark de Kok weten. “Die wet is er voor mensen die niet (kunnen) werken en dus geen inkomen hebben. Uiteraard voert Delft deze wet ook uit. Iedereen die geen of te weinig inkomsten heeft en recht op WWB heeft of denkt te hebben, kan op deze wet een aanvraag indienen. Vervolgens wordt beoordeeld of er ook daadwerkelijk recht bestaat.” Aan deze wet hangen volgens De Kok wèl een aantal verplichtingen. “Dit is geen Delfts beleid, maar landelijke wetgeving. Deze verplichtingen starten al bij de aanvraag en bij de beoordeling of iemand recht op WWB heeft.” Het gaat dan bijvoorbeeld om inlichtingenplicht en het overleggen van stukken, maar ook verplichtingen op het gebied van re-integratie zoals het aanvaarden van werk en het opgeven van bijverdiensten. “Als iemand daar niet aan voldoet - of wil voldoen - zijn wettelijke maatregelen van toepassing. Voor het toepassen van maatregelen heeft de Gemeente (ook een wettelijke verplichting) een verordening opgesteld: de maatregelenverordening. Maatregelen kunnen variëren afhankelijk van situatie en verwijtbaarheid van het niet innemen van de aanvraag, kortingen op de uitkering zelfs tot volledige uitsluiting. Deze lijn geldt eigenlijk voor elke gemeente.”
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12