Afbeelding

Buurtbus krijgt minder passagiers, maar blijft onmisbaar

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 21 |

Lenie Jansen geniet van haar busritjes en haar man Rob helpt graag mee (foto: Marijn Abbenhuijs)

PIJNACKER-NOOTDORP - Het stadsgewest Haaglanden heeft na evaluatie besloten dat de buurtbus tussen Delfgauw, Oude Leede, Pijnacker en Nootdorp tot 2017 wordt gefinancierd. Een opluchting voor veel ouderen en een kans voor velen die nog geen gebruik maken van deze goedkope manier van reizen. Delft op Zondag maakte voor de gelegenheid een ritje met de bus, die door vrijwilligers bestuurd wordt.

“Twaalf a dertien jaar geleden vroegen ze mij om bestuurder van de buurtbus te worden”, vertelt meneer Ter Laak. De bus reed toen nog alleen tussen Pijnacker en Delfgauw. In 2011 is hij ook naar Nootdorp gaan rijden. “Ik vond het wel leuk dat ze mij daarvoor vroegen. Ik wil ook altijd beschikbaar blijven voor dit soort initiatieven en dus rijd ik nu één keer per week een hele ronde. Ik heb een vaste rit elke woensdagmiddag.” Niet alleen het tijdstip van zijn werkzaamheden is elke week hetzelfde. Ook in de groep passagiers die zijn bus bemannen zit een terugkerend patroon. Ik heb bijna elke week dezelfde vaste mensen die gebruik maken van de bus. Dat zijn mensen die geen auto hebben en van de buurtbus afhankelijk zijn om naar de supermarkt te gaan of naar het gemeentehuis. Ik ken ze inmiddels dusdanig goed dat ik weet waar ze willen uitstappen.”

Juist die routine maakt zijn vrijwilligerswerk leuk, vindt Ter Laak. “Ik maak altijd een praatje met de passagiers. Het zijn meestal ouderen en worden een soort bekenden van je. Dat is leuk. Zo blijf ik ook een beetje op de hoogte van de mensen in het dorp. Hebben ze kinderen? Wat doen ze? Waar wonen ze? Dat vind ik wel gezellig.” Intussen rijdt buschauffeur Ter Laak halte na halte voorbij zonder dat hij iemand hoeft op te pikken. “Hier staat normaal gesproken altijd een mevrouw, maar vandaag niet. Daar verderop staat vaak een andere mevrouw. Die is er nu blijkbaar ook niet.” Nadat hij nog een keer uitkijkt naar wenkende mensen, maar die wederom niet aantreft, blijkt het vandaag extreem rustig te zijn. “Ritjes waarin ik geen enkele passagier hoef te vervoeren, komen ook wel eens voor”, is Ter Laak eerlijk. “Daar kan het weer een rol bij spelen. Als het slecht weer is, blijven ouderen liever binnen. Daarnaast wordt de groep mensen zonder auto steeds kleiner.”

Ook tijdens de terugreis is de bus leeg. Daaraan is de twijfel die bij het stadsgewest heerste goed zichtbaar. Hoewel de bestuurders vrijwilligers zijn, kosten de bussen zelf natuurlijk wel geld, terwijl het aantal gebruikers terugloopt. Toch staan er 22 passagiers op de lijst in de bus van chauffeuse Lenie Janse. “Een vrouw uit Nootdorp vertelde eerder vandaag dat ze zielsgelukkig is met het feit dat de buurbus blijft”, geeft Rob, de man van Lenie, aan. Sinds zijn vrouw door lichamelijke gebreken niets meer kan tillen, gaat Rob mee met haar busritjes om de rollators van de passagiers de bus in te dragen. “Die vrouw vertelde dat ze doodongelukkig zou worden zonder de bus. Veel ouderen zijn er dagelijks van afhankelijk.”

Lenie Janse is blij met het besluit van het Stadsgewest. “Ik rij mijn rondjes al 25 jaar”, vertelt ze gepassioneerd. “Eerst had ik altijd een vaste rit, maar nu ben ik invaller. Toen ik lichamelijk wat minder vief werd, dacht ik eraan te stoppen. Maar ik rijd zo graag. Toen heeft mijn man gezegd dat hij wel mee wil gaan om de rollators te tillen als ik word opgeroepen. Het is gewoon heerlijk werk. Ik heb veel ouderen leren kennen. Vroeger moesten de chauffeurs op hun zeventigste stoppen. Nu is dat verschoven naar 75. Gelukkig maar. Ik ben nu 71 en mag dus nog 4 jaar rijden en genieten van mijn ritjes. Ik hoop natuurlijk dat ik veel passagiers krijg om mee te kletsen, maar de omgeving is ook mooi. Ik kijk veel om me heen als ik achter het stuur zit.” Daar moet ze het deze middag dan ook maar mee doen. Ook tijdens de busrit van Lenie stapt er niemand in. Laten we het er maar op houden dat het door het slechte weer komt. De vrijwilligers hebben in ieder geval weer een leuke middag gehad en de passagiers die wel meereisden, zullen dat in hun portemonnee niet hebben gevoeld. (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12