Afbeelding

Scouts van Scouting Paulus vinden de weg en hopelijk ook nieuwe groepsleiders

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

De leiding van de Scouting Paulus komt regelmatig met elkaar bijeen. Dieuwe Wierema (links), Thijs Reijns, Luc Schouten, René Koster en Kirsten Zwinkels (rechts) deden dat afgelopen maandagavond nog. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het gaat goed met Scouting Paulus Delft, zo goed zelfs dat de aanwas van nieuwe leden het bestuur noopt tot het zoeken naar meer en nieuwe groepsleiders.

Er is gelukkig nog net geen sprake van een ledenstop, maar Scouting Paulus zoekt naarstig naar lieden die jeugdgroepen onder hun hoede willen nemen. “Want we willen voor kwaliteit gaan”, vertelt Eric Zegwaard (32) van Scouting Paulus. “Ik werk zelf in het onderwijs. Je moet getraind zijn om grote klassen aan te kunnen. Met scouting is dat net zo. Een groep van twintig scouts is ideaal.” Sommige groepen tellen zo’n twintig scouts, andere groepen zijn in omvang iets groter dan Scouting Paulus wenst.

Populariteit
Eric Zegwaard kan de populariteit van de 130 leden tellende vereniging wel verklaren. “We hebben een mooi en groot clubhuis. We zijn een hele aantrekkelijke scouting. Kinderen hebben hier een leuk begin van hun weekend. We zijn een hele hechte groep. Leden en bestuur; het loopt hier allemaal door elkaar heen. Niemand kijkt tegen een ander op. En iedereen kan inbreng leveren om dingen aan te pakken of op te pakken.”


Zelf zit de 32-jarige Delftenaar al vanaf zijn achtste bij de Scouting. De laatste veertien jaar is hij actief voor Scouting Paulus. “Als kind vond ik het leuk om al die verschillende activiteiten te ondernemen. Je bent lekker bezig met elkaar.” De activiteiten verschillen per leeftijdscategorie. “Bij Kabouters ga je bijvoorbeeld knutselen, later komen de meer rauwe spelletjes. Tochten lopen door het bos en zo.” Wat in alle groepen gebeurt, is dat kinderen veel vaardigheden worden geleerd, merkt Eric Zegwaard op. “Die neem je vervolgens mee naar huis en school. Je kunt bijvoorbeeld je kookinsigne of je GPS-insigne halen. Scouting is niet meer zo oubollig als vroeger. We moeten met de tijd mee. We maken tegenwoordig waterraketten en werken nu ook met GPS. Dat maakt het makkelijker dan vroeger, ja, maar kaart en kompas worden ook nog wel gebruikt.”


Ook voor de leiding is Scouting leuk, benadrukt Zegwaard. “Het is geweldig om de kinderen te zien groeien en te zien hoe ze competenties ontwikkelen. Ook voor de leiding geeft Scouting een leuk begin aan je weekend.” Wie het wel ziet zitten om leiding te worden bij Scouting Paulus, hoeft niet per se een Scouting-verleden te hebben. “Misschien goed als je dat juist niet hebt. Dan breng je nieuwe ideeën mee en zeg je eerder: Zullen we dit niet eens anders doen?”

Jubileum
Scouting Paulus viert dit jaar het 80-jarig jubileum. Om deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij te laten gaan wordt met Pinksteren bijvoorbeeld een familieweekend georganiseerd. Ook de ouders van leden gaan dan mee op kamp in het Bieslandse Bos. Zegwaard zag de betrokkenheid van ouders de afgelopen jaren groeien. “Als we vijf jaar geleden een klusdag organiseerden kwam er niemand. Nu komen er op zulke dagen wel ploegjes ouders helpen met het onderhoud aan clubhuis. We zijn een levendige vereniging. We willen groter worden, maar dan moet het team ook groter.” Wie interesse heeft kan meer informatie vinden op de website www.scoutingpaulus.nl of mailen naar bestuur@scoutingpaulus.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12