Delft Fringe: 122 theatervoorstellingen op 25 bijzondere locaties

Algemeen

Hans van der Maas en Sylvia Bos hopen dat iedereen naar Delft Fringe komt. “Het leuke is dat je zelf bepaalt wat je na afloop voor een voorstelling betaalt. Dat maakt het laagdrempelig.”

DELFT - Theaternetwerk Delft organiseert van donderdag 12 tot en met zondag 15 mei een bijzonder festival: Delft Fringe. Theaterliefhebbers kunnen dan vier dagen lang genieten van 43 verschillende voorstellingen op 25 locaties in de stad.

In andere steden, zoals het Schotse Edinburgh en New York, is dit concept van theatervoorstellingen op de meest vreemde plekken succesvol gebleken. Ook in Delft kan succes niet uitblijven, denken de 39-jarige projectleider Sylvia Bos en mede-organisator Hans van der Maas (48).

- Waarom is het ‘Fringe-concept’ eigenlijk zo succesvol?
Sylvia Bos: “Omdat je zoiets echt met z’n allen doet. Theatergroepen krijgen een podium, het publiek krijgt een voorstelling. Het is daarnaast behapbaar. We hebben in Delft voorstellingen op bijzondere plekken, zoals in de Zeepfabriek, pakschuit Nooit Gedacht, de artiestenfoyer van Theater de Veste, in de stationshal en in de studentenkapel van Virgiel.”

Van der Maas: “Dát is de lol. Mensen die theater maken doen dat tijdens Delft Fringe op plekken waar ze dat anders nooit doen. Het is de meest pure vorm van theater. Je kunt in het publiek de zweetdruppels van de spelers zien.”

Sylvia: “Een ander voordeel van dit concept is dat je geen logistieke problemen hebt. Je hebt geen licht en geluid nodig, iedereen doet het met wat op de betreffende locatie voorhanden is.”

- Waarom is theater op vreemde locaties leuker dan theater in het theater?
Bos: “Het is anders, denk ik. En het is meer een ervaring.”
Van der Maas: “De lol is dat je er bovenop zit. Met een podium heb je meer afstand.”
Bos: “Je maakt bovendien iets mee dat veel anderen níet meemaken.”
Van der Maas: “Het is natuurlijk ook een beetje gluren bij de buren. Op een plek als Stadsgevangenis ’t Steen kom je anders niet vaak.”

- Hoe kunnen we van 12 tot en met 15 mei al die speellocaties vinden?
“Bij het Rietveld Theater aan het Rietveld kan iedereen een programmaboekje met plattegrond afhalen. Deze informatie is uiteraard ook op onze website www.delftfringe.nl te vinden. De locaties zelf zijn gemerkt en goed zichtbaar. We hebben zelfs een speciale ‘app’ voor de smartphone gemaakt, die zichtbaar maakt waar je alle voorstellingen kunt vinden.”

- Verwachten jullie dat in Delft voldoende interesse is voor een festival als Delft Fringe?
Van der Maas: “Als je dit afmeet aan de interesse om eraan mee te doen, zeker.”
Bos: “De theatergroepen maken zelf ook reclame voor hun eigen voorstellingen en de locaties zelf zien ook graag volle zalen. Daar zullen ze dus zeker hun best voor doen. Ik weet zeker dat het een ontzettend leuk festival gaat worden. Ga daarom vooral ergens kijken, dan komen de theatergroepen volgend jaar weer terug.”
De organisatie van Delft Fringe is nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om bezoekers te ontvangen. Geïnteresseerden kunnen e-mailen naar Fringe@delft.theaternetwerk.nl of kijken op www.delftfringe.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12