Afbeelding

Muziekvereniging Prins Hendrik maakt al 80 jaar prachtige emoties los

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 21 |

Bij Muziekvereniging Prins Hendrik heffen ze het glas op een fraai jubileum (foto Koos Bommelé)

 

DELFT – De Delftse muziekvereniging Prins Hendrik bestaat tachtig jaar en dat vieren de muzikale vrienden. Eerder deze week werd de aftrap van jubileumjaar gedaan in het onderkomen aan de Kloosterkade 159b. Er werd een heuse high tea in elkaar gezet, die de aanwezige feestvierders voor heel even stil kreeg.
Corrie Jansen en Janny van Leest lopen respectievelijk 28 en 61 (!) jaar rond bij Prins Hendrik. Corrie had beslist langer lid willen zijn, ware het niet dat ze het eerste deel van haar leven in Amsterdam doorbracht. “Ik had in Amsterdam ook al aan muziek gedaan, dus toen ik hier ging wonen ben ik op zoek gegaan naar een leuke vereniging. Nou, die heb ik gevonden! Bij Prins Hendrik is het altijd gezellig. Het enige probleem is dat we er niet of nauwelijks jonge leden bij krijgen. Blijkbaar leeft de muziek zoals wij die maken niet bij de jeugd.”
Corrie en Janny spelen allebei accordeon en ze zingen daarnaast ook nog hun deuntje mee in de vereniging. Janny: “Prins Hendrik heeft een accordeonclubje, een groepje mandolinespelers, een koor en een gemengd orkest. Iedereen heeft dus een beetje zijn eigen ding, maar we spelen ook geregeld samen. Je moet denken aan moderne muziek, maar ook operette en werken van componisten als Mozart en Strauss. Vroeger speelden we ook wel dingen van de Beatles, maar dat is alweer een heel poosje geleden.”

Trompetstraat

 

Corrie en Janny toerden met Prins Hendrik niet alleen door Delft en Nederland, maar kwamen zelfs in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Hongarije terecht. Leuke uitstapjes voor een muziekvereniging die ooit door de beroemde Delftse bakker Van Holst werd opgericht. Janny: “Hij begon de vereniging met een clubje mondorgelspelers en later kwamen dar de accordeon en blaasinstrumenten bij. En een zangkoortje, dat oefende in de Trompetstraat. Jaja, dat kan bijna geen toeval zijn, die naam.”
De grondlegger van Prins Hendrik zou 55 jaar actief blijven in de vereniging. En inmiddels vieren zijn opvolgers dus het 80-jarig bestaan. Corrie: “Er zijn een heleboel mensen al heel lang lid van Prins Hendrik. Janny, Emile en Coby Kunz en Leny Karsdorp al 61 jaar, maar het kan nog beter. Jan Mergler speelt mandoline en hij is al 93! Ik weet overigens niet hoe lang hij al lid is, maar dat zal wel een heel tijdje zijn…”

Zwanger

 

Janny herinnert zich haar eerste momenten bij Prins Hendrik nog als de dag van gisteren. Als meisje van 11 sloot ze zich aan en mocht ze van Van Holst de accordeon bespelen. “Hij bekeek je gezicht en je handen en besloot dan dat je ofwel een mond had om mondorgel te spelen of handen voor een accordeon. Zo ging dat. Ik herinner me nog heel goed dat ik daar zat met een kort plooirokje en een blazertje. Maar ja, hoe gaat dat als je accordeon speelt? Dan zit je steeds met je benen wijd, dus dat was geen gezicht. Vreselijk, maar je had dat als kind zelf natuurlijk niet door. Dat rokje hebben we toen maar vervangen voor een broek.”
“Ik heb nooit last gehad van het leeftijdsverschil binnen de vereniging. Het was heel normaal dat je met veel oudere mensen muziek maakte, daar dacht je helemaal niet bij na. Ik heb het altijd heel leuk gevonden, dat accordeon spelen. Ik ben er alleen even mee gestopt toen ik zwanger was. Want ja, dan kan je op een gegeven moment natuurlijk niet meer bij de toetsen, haha!”
Inmiddels zijn de leeftijdsverschillen een stuk kleiner. Simpel, doordat Prins Hendrik geen jeugd aantrekt. “Maar misschien is dat ook niet eens zo heel erg”, zegt Corrie. “Misschien is dit soort muziekverenigingen wel iets voor wat oudere mensen. Zeg maar vanaf een jaar of vijftig. Die kunnen we er trouwens altijd nog bij hebben, hoor.”
Eén anekdote wil Corrie nog wel even kwijt, om te illustreren dat muziek maken soms heel bijzonder kan zijn. “We treden wel eens op in verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Daar spelen en zingen we dan muziek van Wim Sonneveld en zo. Van die lekkere ouwe muziek. Als je dan de reacties van de mensen ziet, dat is zo mooi! Mensen die heel ziek zijn en dan door jouw muziek opeens weer lachen, daar worden we dan best wel eens emotioneel van…”
Muziekvereniging Prins Hendrik speelt elke woensdag vanaf 20.00 uur in de Kloosterkade 159b. Wie zich wil oriënteren is er van harte welkom. (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12