Afbeelding

Hedi Schalekamp

vaste rubrieken

Hedi Schalekamp (55) is voorzitter van Radost, de Delftse volksdansvereniging die vorige maand het vijftigjarig bestaan vierde.

1. Waarom wil je in de voormalig Kabelfabriek worden gefotografeerd?
"Omdat dit onze nieuwe danslocatie is. We hebben sinds 1 oktober de sleutel en hebben er in vijf weken deze mooie ruimte van gemaakt. We moesten onze vorige locatie, de gymzaal aan de Kloosterkade verlaten, omdat de gemeente er andere plannen mee had."

2. Wanneer ben je met volksdansen begonnen?
" Dat was toen ik vijftien was in Ermelo. Mijn vader was schooldirecteur en iemand van de volksdansvereniging informeerde of ze gebruik konden maken van een ruimte in school. Dat verhaal sprak me zo aan dat ik zei: 'dit wil ik ook!'"

3. En hoe word je dan voorzitter in Delft?
"Ik ben met volksdansen begonnen in Ermelo en ben tijdens mijn studietijd in Uitrecht lid geweest van een dansvereniging. Toen mijn man voor zijn werk naar Delft verhuisde, ben ik hier naar een vereniging op zoek gegaan en dat was Radost. Sinds drie jaar ben ik voorzitter."

4. Hoeveel leden heeft Radost?
"Bij elkaar zijn dat er zo'n honderdtwintig. Deze zijn onderverdeeld in groepen. Je hebt de jeugd en de ouderen. De groep ertussenin is in niveaus onderverdeeld. Verder hebben we ook een theatergroep, een aparte stichting. Die groep doet ook optredens."

5. Wat is er zo leuk aan volksdansen?
"Voor mij is dat een combinatie van factoren. Het dansen op zich is heel erg leuk en ik vind de muziek erg leuk en interessant. Daarnaast is er natuurlijk ook het gezelligheidsaspect: je bent onder de mensen, beweegt in een kring en in de pauze is het heel gezellig. Verder houd je je conditie op peil."

6. Hoe komen jullie aan choreografieën?
"We hebben vijf dansleiders, waarvan er één tot de besten van Nederland behoort. Ook haalt hij zelf repertoire uit het buitenland. Zo houden we ons aanbod op peil."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"Zou ik ervoor zorgen dat cultuur laagdrempelig blijft. Sommige leden hebben al op moeten zeggen vanwege de contributiekosten, terwijl die relatief laag zijn. Verder zou ik ervoor zorgen dat voor culturele verenigingen, zoals ook de onze, goede en betaalbare huisvesting beschikbaar is."

8. Hebben jullie als volksdansvereniging te maken met vooroordelen?
"Zeker, veel mensen denken dat we in slobbertruien en op klompen lopen, maar dat is absoluut niet het geval. In de manier waarop we onze hobby opvatten, verschillen we niet veel van andere vormen van dans. De losse workshops die wij verzorgen, liggen soms dicht tegen andere danssoorten aan."

9. Wat zijn jullie doelen voor de komende vijftig jaar?
"Voornamelijk het proberen om de vereniging gezond en gezellig te houden. Verder gaan we onze danszaal nog mooier maken en gaan we proberen nieuwe leden, en dan vooral jongeren, aan de vereniging te binden."

10. Op welke manier willen jullie dat doen?
"Iedereen is welkom om een kijkje bij ons te nemen. Daarnaast willen we bij basisscholen workshops en informatie geven. Je ziet dat kinderen het, vooral in onze nieuwe zaal, fantastisch vinden om te volksdansen. Verder organiseren we op vrijdag 4 december een instuif in het teken van Sinterklaas, onder meer met een pakjesverwisseldans. Meer informatie is te vinden op www.radostdelft.nl."