Afbeelding

Volle bak voor zomerschool voor ouderen

Algemeen

Editie: Week 33, Jaargang 22 |

DELFT – Voor de vijfde maal organiseren Delftse ouderenbonden de Zomerschool voor senioren. Op het programma staan lezingen en knutselmiddagen, maar ook uitjes naar Amsterdam of Den Haag. "Zumba is niks voor mannen."

Door: Bjinse Dankert

"Hoe krijg ik dat plakband er nou af?" Susan Feitsma peutert met haar vingers geduldig aan het reepje plakstrook dat ze zojuist om een glazen flesje heeft gewikkeld. Knutselen doet ze wel vaker, vertelt ze, maar flesjes versieren is voor haar toch echt voor het eerst. Ze blijft peuteren, zonder nog veel resultaat. De tafel voor haar is bezaaid met stukjes touw, draad, kant en glazen flesjes die in een rijtje wachten om ook versierd te worden. Haar buurvrouw schiet nu te hulp, trekt de plakstrip los: "Kijk, zo doe je dat."


Het is maandagmiddag en rond de tafels in het wijkcentrum Het Buitenhuis zijn de ruim twintig deelnemers geconcentreerd aan het knutselen. Het is de eerste dag van de Zomerschool voor senioren, georganiseerd door de Delftse ouderenorganisaties. De editie van dit jaar is ook een klein jubileum: het is de vijfde maal dat de Zomerschool wordt georganiseerd. Naast middagen met lezingen en wandelingen door Delft worden de komende weken ook dagtochtjes naar het Paleis in Amsterdam of het recent heropende Mauritshuis in Den Haag georganiseerd voor Delftse senioren.
Veel tochtjes zijn al volgeboekt. "Het is volle bak", concludeert een tevreden klinkende Jetty van der Graaf, één van de organisatoren. Maar: "Er is altijd plek voor mensen die mee willen wandelen of naar een lezing willen komen."
Deze middag wordt de behendigheid in de vingers beproefd. Knutseldocente Elly de Waal (60), sinds haar twintigste al bezig met creatieve cursussen, laat de verzamelde ouderen werken aan een houten raamwerk waarin versierde glazen flesjes komen te hangen. De Waal: "Als mensen bloemetjes uit de tuin of de berm plukken, kunnen ze deze in de flesjes stoppen. Het kan leuk op tafel staan."


Met de administratie achter de rug knutselt Van der Graaf ook enthousiast mee, net als haar dochter die gezwind raamwerken staat te schilderen. "Niet voor mijzelf hoor."
Dat valt wel op: mannen laten zich op deze cursus in ieder geval niet zien. Ook op de middag Zumba-dansen zullen de mannelijk danspartners ontbreken, vertelt Van der Graaf. "Zumba is niks voor mannen."
De meeste senioren schuiven vooral aan voor de gezelligheid, vertellen ze. "Zijn we ook weer even van de straat", grapt Ineke Kleyngeld (67). Ze denkt dat zij één van de jongste deelnemers is deze middag. De prijzen zijn wel iets hoger komen te liggen dit jaar, merkt ze op. "Maar het is nog steeds goed te betalen. Je bent een hele dag weg met een uitje."


Ook voor de bijna 80-jarige Jannie van Geyn biedt de zomerschool zo toch een verzetje. "Ik ga zelf niet veel meer op stap of op vakantie."

Terwijl de middag vordert krijgen de raamwerken langzaam meer kleur en invulling. Ze zijn niet alleen bedoeld voor de zomer, schat De Waal: "Met de Kerst hang je een kerstbal tussen de flesjes, het kan met alle seizoenen mee."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12