Afbeelding

Gelukkig weet Nikki niets over de tijd dat ze ziek was en een donorlever kreeg

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 22 |

Nikki Zumpolle heeft een donorlever en studeert Gezondheidszorg Technologie. “Want ik vind al die nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zorg interessant, ook op het gebied van donoren.”

DELFT – Nikki Zumpolle (21) bracht haar eerste levensjaar door in het ziekenhuis. Een donorlever redde haar leven voordat het goed en wel begonnen was.

Na haar geboorte zag Nikki er geel uit. En dat bleef ze. Artsen zagen dat het niet pluis was. Uit onderzoek bleek dat haar lever haar gal niet kon afvoeren. Ze probeerden het probleem met een operatie op te lossen, maar zonder succes. Ze had een donorlever nodig en stond hiervoor een half jaar op de wachtlijst.


Ze was nog maar een baby en kan zich er niets van herinneren. “Maar voor m’n ouders was dit een heftige tijd. Ik was hun eerste kind en lag m’n eerste jaar in het ziekenhuis. Het was de vraag of ik het wel zou overleven. Als je foto’s van toen met m’n ouders erop terugziet, dan zien ze er slecht uit. Ze zeggen nu: ‘Gelukkig herinner jij je niks van die tijd’. Ze hebben me er door de jaren heen steeds meer over verteld.”
Toen ze 7 maanden jong was, kwam een 5-jarig jongetje om het leven bij een auto-ongeluk. Z’n ouders kozen ervoor z’n organen af te staan. “Godzijdank”, zegt de inmiddels 21-jarige studente. “Doordat ik zo ziek was en veel vochtophoping had, had ik een hele grote buik. Daarom paste de donorlever goed. Mijn ouders hebben nog geprobeerd contact te leggen met zijn ouders, maar die vonden het te moeilijk.”

Litteken
Vandaag de dag merkt ze weinig van haar donorlever. “Ja, ik moet elke ochtend medicijnen slikken om te voorkomen dat m’n lichaam m’n lever afstoot. Die medicijnen slik ik al m’n hele leven; ik weet niet beter. Verder moet ik één keer per jaar op controle en heb ik nog steeds een litteken op m’n buik.” Dat litteken is gefotografeerd voor twee verschillende exposities: ‘The Reciever’ van Patrick Jonas en ‘Levenstekens’ van Mariëlle van Meel. Die exposities, met foto’s van getransplanteerden, zijn tijdens de Donorweek van 11 tot en met 17 oktober te zien bij Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg 272. “Ik vond het heel leuk hieraan mee te werken”, vertelt Nikki. “Op deze manier kun je het belang van het doneren van organen onder de aandacht brengen. Dat kan namelijk levens redden. Ik ben zelf uiteraard ook orgaandonor. Je hoort vaak de slechte verhalen, verhalen waarin het misgaat met een gedoneerd orgaan omdat het bijvoorbeeld wordt afgestoten. Maar ik ben altijd heel goed geholpen en vind dat ik een goed verhaal heb. Het gaat al twintig jaar goed met me en ben dan ook niet bang dat het nog misgaat. Waarom zou het opeens niet goed gaan?”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12