Afbeelding

Woonberichten: zondag 22 januari

Algemeen

De woonberichten uit de krant Delft op Zondag van 22 januari.

Streep door versoepeling hypotheek tweeverdieners 

DELFT - Banken en verzekeraars weigeren hogere hypotheken te verstrekken aan tweeverdieners met een modaal inkomen. De Vereniging Eigen Huis is razend en heeft minister Spies van Binnenlandse Zaken gevraagd in te grijpen. Tweeverdieners met een vrij laag inkomen die een huis willen kopen hebben vermoedelijk reikhalzend uitgezien naar 2012. Zij zouden dit jaar namelijk tot wel 30.000 euro meer hypotheek kunnen krijgen. Het expertisecentrum voor huishoudfinanciën Nibud, dat leidend is in het vaststellen van de normen voor kredietverlening aan huishoudens, besloot begin november de normen op te rekken. Een stel met twee inkomens van 20.000 euro kon in 2011 maximaal 148.000 euro hypotheek krijgen. Dit jaar zou dat bedrag ruim 30.000 euro hoger kunnen zijn, berekende het centrum. De banken zijn echter bang voor boetes van de Autoriteit Financiële Markten, die toeziet op de kredietverlening aan huishoudens. Die heeft op de valreep een stokje gestoken voor het nieuwe uitleenbeleid, zeggen de banken. De AFM stuurde eind december een brief vol waarschuwingen aan alle hypotheekverstrekkers. De toezichthouder meldt daarin dat zij de nieuwe Nibud-norm voor modale tweeverdieners onverantwoord vindt. De AFM stelt, met ruggensteun van De Nederlandsche Bank, dat het niet het juiste moment is lage inkomens met hogere schulden op te zadelen.
 

President DNB: ‘Hypotheek maximaal 90 procent van waarde huis’ 

DELFT - Huizenbezitters zouden in de toekomst niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis van de bank mogen lenen. Dat vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. In een uitzending van het nieuwsprogramma Nieuwsuur toonde hij zich opnieuw een voorstander van het afbouwen van de hypotheekschuld in Nederland. Knot gaf toe dat premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager zijn standpunt daarover niet delen. “Het afbouwen van de schuld kan alleen zeer geleidelijk gebeuren”, zei Knot. Er moeten fiscale prikkels komen om mensen minder te laten lenen. Maar het kan ook via de wetgeving worden geregeld. Nu is het zo dat mensen 106 procent van de waarde van hun huis aan hypotheek kunnen krijgen. Volgens Knot zou het mooi zijn als mensen straks 10 procent in eigen geld meebrengen. “Een buffertje dat stabiliteit brengt op de huizenmarkt.” Deze afbouw van 106 naar 90 procent kan alleen 'in kleine stapjes' plaatsvinden. “Het kan jaren duren, zo niet decennia”, zei Knot. Volgens Knot brengt de hoge hypotheekschuld de bankbalansen van Nederlandse banken uit het lood. Banken in Nederland hebben beperkt toegang tot spaargeld omdat pensioenen niet via banken, maar via pensioenfondsen worden gespaard. Deze twee dingen samen leiden er toe dat er sprake is van een 'groter financieringsgat' dan bij banken in andere landen. Volgens Knot is dit één van de oorzaken dat banken in Nederland bij de financiële crisis in 2008 en 2009 relatief hard werden getroffen.

Starters profiteren van lage rentes woningmarkt 

DELFT - De malaise op de woningmarkt is niet voor iedereen slecht nieuws. Starters kunnen juist profiteren van lagere prijzen en minder hoge rentes. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). Sinds het begin van de kredietcrisis in het aantal woningverkopen flink gedaald en de huizenprijzen liggen 10 procent lager dan in augustus 2008, toen de crisis begon. Starters profiteren van de lage prijzen. Bovendien zijn de rentes op hypotheken relatief laag en is de overdrachtsbelasting verlaagd. DNB schrijft dat ze nu de mogelijkheid hebben om een huis te kopen tegen lage financieringslasten. 

‘Woningmarkt dit kwartaal in vrije val’ 

DELFT - De Nederlandse woningmarkt komt in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar in een vrije val terecht. Dat voorspelt het bureau Streaming Projects, dat permanent twintig indicatoren voor de Nederlandse woningmarkt volgt. De enige positieve impulsen zijn het gestegen woningaanbod, de stabilisatie van de inflatie en een verbetering op de huurmarkt. Vergeleken met het vorige kwartaal is het bureau negatiever over de baanzekerheid nu Nederland in recessie verkeert. Bovendien is het consumentenvertrouwen op een nog lager peil dan eind 2008, volgt uit cijfers van het Centraal Planbureau. Ook de weigering van het kabinet tot nu toe om de woningmarkt te hervormen, kenschetst het bureau als negatief. De huidige situatie op de woningmarkt waardeert het bureau met een 2 op een schaal van 10, tegen een 3 voor het vorige kwartaal. In 2007 stond de woningmarkt nog op een 10. Het bureau heeft ook op de lange termijn weinig vertrouwen in de markt. De komende vijf jaar verwachten ze een verbetering, maar de oude goede tijden zullen nooit meer terugkeren. Projectontwikkelaars, gemeenten en woonconsumenten moeten zich niet rijk rekenen met omzet en waardevermeerdering.


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12