Afbeelding

Drie gestolen beelden leveren Erik de Jong alsnog iets heel moois op

Algemeen

Erik de Jong, het van LEGO gefabriceerde beeld Sterrenwachter en daarnaast het beeld waar het op is gebaseerd.

DELFT – De Delftse kunstenaar Erik de Jong is zo trots als een pauw. Eén van zijn beelden is sinds afgelopen donderdag te zien op The Art of The Brick; een tentoonstelling in Amsterdam EXPO die door CNN werd uitgeroepen tot één van de top 10 exposities ter wereld, een expositie die je moet hebben gezien.


Hier zijn vooral kunstwerken te zien van de New Yorkse kunstenaar Nathan Sawaya, die al z’n werken met LEGO fabriceerde. Ook de Delftse bijdrage van De Jong, een beeld dat hij Sterrenwachter heeft genoemd, is gemaakt van LEGO. Het is een onderdeel van zijn Aquarius-project; een serie van zeventien beelden door de Delftse binnenstad die samen en van bovenaf bezien het sterrenbeeld Waterman vormen. Om dit voor elkaar te krijgen, moest ook een beeld aan het Vrouwjuttenland komen. “Dat beeld is hier echter drie keer gestolen”, vertelt De Jong in zijn atelier in de Schiehal. “Toen heb ik dit beeld van LEGO gemaakt en aan het Vrouwjuttenland bij de LEGO-winkel A-tembo in de etalage gezet.”
De organisatie van de tentoonstelling in Amsterdam kreeg hier lucht van toen ze zochten naar Nederlandse kunst van LEGO. “Dus vroegen ze me of ik dit beeld daar op een sokkel neer wilde zetten. Onwijs gaaf.” Het is loon naar werken, want De Jong was zo’n drie maanden bezig met het maken ervan. “Ook omdat ik steeds nieuwe steentjes moest bestellen.” Hij gebruikte bij het bouwen geen lijm “Dat is de kracht van LEGO, je kan blijven bouwen en aanpassen. En als ‘ie valt ga je opnieuw bouwen.” Dat alles is met een marmeren beeld geen optie, geeft de Delftse beeldhouwer aan.


Het mooiste aan de Sterrenwachter vindt hij dat het, ook al is het ‘grof en gerimpeld’ net zo goed een flatgebouw zou kunnen zijn. “Alsof het architectonisch is. Ik werd bij elk stukje dat ik eraan bouwde weer euforisch en voelde me net een kind. Ik vond het ook gaaf om te ontdekken dat je tegenwoordig allerlei nieuwe blokjes hebt. LEGO heeft een hele andere bouwformule dan vroeger.” De Jong hoopt dat zijn bijdrage aan The Art of The Brick hem wat publiciteit gaat opleveren. Het zal sowieso veel worden bekeken, want de expositie bestaat uit 75 kunstwerken die zijn gemaakt van ruim 1 miljoen LEGO-steentjes. Zij is nog enkele maanden te bezoeken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12