Afbeelding

Praten over een andere aanpak van zorg is geen overbodige luxe

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

José Reijnen en Hanneke van der Ven verwachten dat de avond over zorg, techniek en wijken in TOP nuttig en vermakelijk wordt.

DELFT – De wondere wereld van zorg gaat volgend jaar veranderen en dat vereist ook een andere aanpak. Woensdag 2 april wordt hierover gesproken bij het Techniek OntmoetingsPunt (TOP) aan de Koornmarkt 48F.


De avond staat in het kader van Zorg&Techniek&Wijken en gaat over nieuwe services in de wijken. Want, zo is de bedoeling, ouderen moeten in de toekomst langer thuis blijven wonen. Hanneke van der Ven, één van de organisatoren, heeft zich vroeger namens de Gemeente Delft met woonservicezones bezig gehouden. “Met een woonservicezone in de buurt kunnen mensen makkelijker zelfstandig blijven wonen”, legt Van der Ven uit. De plannen om in elke wijk een woonservicezone te realiseren waren er in 2006 al, maar lijken nu meer nodig dan ooit. José Reijnen van de werkgroep Zorg & Techniek van TOP merkt op dat mensen in de toekomst niet meer naar het verzorgingshuis kunnen. “Dus moeten de voorzieningen in de buurt zijn en moet je zorgen dat de zorg mobiel wordt. Zorg moet op rollatorafstand of aan huis kunnen worden geleverd.”

Concrete suggesties
Voor de avond in TOP zijn zes organisaties uitgenodigd. Hen is gevraagd een pitch te houden met concrete suggesties voor nieuwe services, technieken of voorzieningen in de wijk. “Ze vertellen over hun unique selling points en services die mantelzorgers in de toekomst zullen ontlasten”, zegt José Reijnen. Aan het woord komen drie vrij nieuwe aanbieders: Stichting Stunt, Calibris en Incluzio, een onderdeel van schoonmaakbedrijf GOM. Verder komen er pitches van de bekendere zorginstellingen Careyn, Florence en Pieter van Foreest. Volgens de organiserende dames wordt het een soort wedstrijd. “Want het publiek mag stemmen over de twee beste pitches die het volgens hen gaan redden”, zegt Reijnen.
Ook voor de deelnemers die niet winnen kan de avond een succes worden. Van der Ven: “Zo’n avond in TOP blijkt altijd verbindingen te leggen. Er worden afspraken met elkaar gemaakt. Het is een heel bijzonder concept.”
-Waarom is zorg en techniek zo’n belangrijk item om over in gesprek te gaan?


Reijnen: “De landelijke gedachte is dat we in de toekomst niet meer naar verzorgingshuizen gaan, maar er is nog niet helemaal nagedacht over hoe het dan wèl moet gaan. Veel huizen zijn nog niet aangepast. Services die je nu in verzorgingshuizen vindt, zijn nog niet overal geregeld. Iedereen denkt erover na, maar niet alle instellingen zijn er concreet mee bezig. We hollen in feite achter de landelijke ontwikkeling aan. En er zijn nog wel een aantal voorzieningen nodig om alles goed te regelen.”


-Waarom is het leuk om woensdag naar TOP te komen?
Reijnen: “Je krijgt dan de kans te zien wat de organisaties te bieden hebben. Je zult zien dat zorginstellingen op een andere manier na gaan denken. Er is bovendien ruimte voor discussie.”
Van der Ven: “Iedereen is super gemotiveerd en enthousiast. Ze zien kansen en een nieuwe manier om samen te werken.”
Reijnen: “Ik denk dat de kans groot is dat de plannen die woensdag worden besproken uiteindelijk worden uitgevoerd, maar het moet wel echt worden geregisseerd. Het zijn pitches die levensvatbaar, verrassend en innovatief zijn. Ze mogen daar ieder vier minuten over praten, daarna is steeds zes minuten ruimte om vragen te stellen.”
De avond begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. Zie voor meer informatie de website www.topdelft.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12