Marian, oprichter van de schildercursus laat hobbyisten loskomen van het plaatje

Algemeen

DELFT - Een gezellige boel is het, donderdagavond tussen acht uur en tien uur in het buurthuis Onder de Schie in de wijk Wippolder. Al achttien jaar schildert een groep hobbyisten elke week onder de hoede van Marian Middelkoop (62).

“Vijfendertig jaar geleden schilderde ik met een groep mensen in het oude buurthuis maar die ging weg. Toen dit nieuwe buurthuis is gekomen, heb ik het initiatief genomen om opnieuw te gaan schilderen. De vaste kern komt hier nu al vijftien jaar elke week.” 

Hoewel de ambiance wat schools aandoet, zijn de hobbyschilderessen helemaal vrij in wat ze maken. Ook het materiaal waarmee de kunstwerken worden gemaakt wordt niet voor ze bepaald. “Het is vooral de bedoeling dat we leren schilderen en verder is het leuk en ontspannend”, zegt Marianne van Loenhout (57). Marianne heeft zich een paar weken geleden pas bij de schildersgroep gevoegd. “Ik wil al heel lang leren schilderen en nu was er eindelijk een plek vrij bij Marian. Ik ben altijd zo jaloers op mensen die creatief zijn en ogenschijnlijk uit de losse pols mooie dingen maken. Bij het eerste schilderij dat ik maakte ben ik gewoon lekker gaan kliederen en dat is heel mooi geworden. Op die manier schilderen vind ik ook het leukst.” 

“De schildercursus is voor sommigen van ons ook een soort praatpaal”, vertelt Elly Ruijgrok (51) die al bijna klaar is met haar schilderij waarop een knalroze tulp staat afgebeeld. “We kunnen hier ons verhaal kwijt en het is gewoon heel erg gezellig.” 

Marja Zuijdgeest (57) grijpt de schildercursus aan om haar goede vriend uit New York een cadeautje te geven. Hij doet aan wielrennen en is dé Central Park longboarder van New York. “Als ik in New York ben, gaan we altijd samen fietsen en longboarden. Daarom maak ik nu een schilderij met wielrenners voor hem.” 

Marga Vrijland (46), wier schilderij van twee Afrikaanse vrouwen bijna af is, valt op Afrikaanse sferen en maakt een schilderij voor in haar woonkamer. “De muren bij mij thuis hebben dezelfde kleur oranje als de jurk van één van de twee Afrikaanse vrouwen dus het past mooi in mijn huis.” Ze leidt haar schilderij af van een plaatje. “Ik denk dat deze vrouwen zussen zijn en in een typisch Afrikaans dorp leven. Het zou kunnen dat de vrouw met de witte jurk gaat trouwen.” 

Terwijl de dames druk bezig zijn met hun werken, loopt Marian rond om tips te geven. “Marian kan die ene tip geven die een schilderij net even anders en leuker maakt”, zegt Elly. Het doel is vooral gezellig schilderen maar Marian probeert de dames toch het één en ander te leren. “Mijn belangrijkste aanwijzing is dat je als schilder moet loskomen en moet afwijken van het plaatje. Je moet een uitgangspunt hebben als je met een schilderij begint.” 

De hobbyisten vinden het belangrijk dat er een buurthuis is en zijn dan ook van mening dat deze moet blijven. “Het buurthuis is betaalbaar en laagdrempelig”, licht Marian toe. “Er is veel behoefte aan een buurthuis en er zijn ook veel activiteiten. Het zou echt jammer zijn als de bezuinigingen op cultuur ertoe leiden dat de buurthuizen moeten sluiten. Maar daar gaan we dan ook maar niet van uit.” 

De schildersgroep van Marian is één van de vijf schildersgroepen in het buurthuis. Op maandag zijn er drie en op woensdagochtend nog één. Daar is op het moment ook nog plek, die cursus begint in augustus weer. (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12