Afbeelding

Zelfstandig Buurthuis Voorhof 2 gaat spannende tijden tegemoet

Algemeen

Editie: Week 17, Jaargang 21 |

Maarten Labordus (links) en Raimond de Prez tekenen de intentieverklaring, die Buurthuis Voorhof 2 in particuliere (bewoners-)handen moet brengen. (foto: Karl Flieger)

 

DELFT – Spannende en interessante tijden. Zo omschrijft wethouder Raimond de Prez de huidige situatie in Delft. Hij geeft er mee aan dat ondanks noodzakelijke bezuinigingen in de welzijnssector, er toch mooie dingen tot stand kunnen worden gebracht. De intentie overeenkomst tussen de Gemeente Delft en de stichting Buurtwerk Voorhof 2, over de aankoop van het pand in de Herman Gorterhof, is er een mooi voorbeeld van. “Mensen kunnen zich niet meer afhankelijk opstellen ten opzichte van de Gemeente. Zo van: ‘Wat gaan jullie voor ons regelen?’ Die tijd is echt voorbij. En dat hebben de mensen achter deze stichting goed opgepakt. Zij gaven aan het buurthuis te willen behouden en het zelf te exploiteren. Natuurlijk zijn we daar als Gemeente Delft over in gesprek gegaan. Met dit eerste resultaat als gevolg. Ik zie deze ontwikkeling als inspiratie voor anderen. We hebben met zijn allen de samenleving in de afgelopen veertig jaar veel te veel gehospitaliseerd. Het is nu echt tijd voor eigen initiatief.”

Creatief

Stichtingsvoorzitter en buurtbewoner Maarten Labordus twijfelt geen moment aan het welslagen van de aanstaande overname. Tegen de wethouder: “Wees maar niet bang dat het ons niet lukt. We hebben heel wat creatieve mensen in ons midden, die heel gemakkelijk verbanden leggen in de wijk. De vaste lasten zullen wij dankzij de opbrengsten uit exploitatie kunnen dragen. Want ons buurthuis kent al veel vaste gebruikers die allemaal huur betalen en dat zullen er, met de sluiting van buurthuizen elders, alleen maar meer worden. Het gaat op dit moment nog even over stenen, maar het uiteindelijke doel is dat we in deze wijk een stevig en aantrekkelijk buurthuis behouden.”
Overigens staat de stichting Buurtwerk Voorhof 2 er na de aanstaande ondertekening niet alleen voor. Raimond de Prez: “Ik verwacht het absoluut niet, maar mocht deze ontwikkeling onverhoopt niet slagen, dan gaan we automatisch terug naar de oude situatie. De Gemeente zet het pand dan te koop en de stichting blijft niet met tekorten zitten. Maar nogmaals, ik heb er alle vertrouwen in dat deze mensen hun doel bereiken.”
“De ontwikkelingen op dit gebied gaan inderdaad heel snel. Van nota’s schrijven tot het begeleiden van particulier initiatief. Dat vind ik het interessante en spannende aan deze tijd. Buurtbewoners die vanuit een zakelijke benadering hun eigen buurtwerk inrichten, daar ben ik als wethouder best trots op.” (KF)

Maarten Labordus (links) en Raimond de Prez tekenen de intentieverklaring, die Buurthuis Voorhof 2 in particuliere (bewoners-)handen moet brengen. (foto: Karl Flieger)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12