Afbeelding

Schoonmakers protesteren tegen bezuinigingen en hoge werkdruk

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

De actievoerende schoonmakers wandelen in colonne vanaf de aula naar het kantoor van het College van Bestuur. (foto’s: Jesper Neeleman)


DELFT – Tientallen schoonmakers protesteerden dinsdagmiddag tegen bezuinigingen bij de TU Delft. Ze eisten respect, werkbehoud en een normale werkdruk. Dirk Jan van den Berg benadrukte namens het College van Bestuur echter dat de TU helemaal niet op de schoonmaak bezuinigt.
Dat was wat vreemd, want vooraf liet FNV Schoonmaak  weten dat de TU Delft 25 procent op de schoonmaak van haar gebouwen bezuinigt. Dus togen de schoonmakers met kleurrijke borden met niet mis te verstane teksten naar het kantoor van het College van Bestuur en scandeerden ze leuzen. Henry, die al zestien jaar bij de TU schoonmaakt, merkte bij het kantoor op dat een half jaar geleden al door hem en collega’s voor betere werkomstandigheden is geprotesteerd. “Maar er is helaas niks verbeterd. We willen op een normale en fatsoenlijke manier ons werk doen.” Eén van zijn vrouwelijke collega’s vertelde dat de schoonmakers vlak voor de Kerst hoorden van de bezuinigingen, waardoor schoonmakers moesten worden ontslagen of verplaatst. “Dat accepteren we niet, want we houden van werken op de TU”, voegde ze eraan toe. Daarna werd een petitie met ruim 1200 handtekeningen van studenten, medewerkers en docenten overhandigd aan Dirk Jan van den Berg, de voorzitter van het College van Bestuur.
Hij gaf aan het niet goed te vinden dat er nu wederom wordt geprotesteerd. “Het probleem is dat we in een driehoek met elkaar praten. Het is dan makkelijk om naar elkaar te wijzen. Dat moeten we echter doorbreken, want we schieten er geen moer mee op.” Van den Berg communiceert voortaan liever direct met de schoonmakers, gaf hij aan. “Omdat is gebleken dat dit beter werkt.” Bovendien: “Het is misinformatie dat wij 25 procent op de schoonmaak bezuinigen en dat daardoor schoonmakers worden ontslagen. Wij geven hetzelfde bedrag aan schoonmaak uit als eerdere jaren.”
Waar die misinformatie vandaan komt, werd dinsdag niet duidelijk. Maar herhaaldelijk zei Van den Berg dat de TU niet bezuinigt op de schoonmaak en dat niemand z’n baan verliest. Volgens Marco van Moort van FNV Schoonmaak is de genoemde 25 procent niet uit de lucht gegrepen. “Dat hebben we gehoord van een facilitair manager van de TU. Dat de TU nu zegt dat er niet wordt bezuinigd is mooi. Ik ga geen welles-nietes-spel doen, maar volgens mij heeft TU zich er hard voor gemaakt dat er geen schoonmakers worden ontslagen. Daardoor worden ze misschien overgeplaatst, waardoor de achterblijvers nog harder moeten werken om de boel op orde te krijgen.”
De actievoerders waren echter opgelucht na de woorden van Van den Berg. Desondanks werd, om de TU de ‘oren te wassen’ nog even een schuimkanon aangezet en een actielied gezongen. (JN)
 

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12