Met eigen jeugd, de juiste mentaliteit en een goede conditie wil RC voor de bovenste twee plekken gaan

Algemeen

DELFT – De mannen van RC Delft deden het vorig seizoen verrassend goed in de Tweede Klasse. De Delftse rugbyers werden in hun eerste jaar in deze afdeling knap derde en hopen die prestatie dit jaar te overtreffen. Alex Moorees (51) was vorig seizoen dan ook een tevreden assistent-trainer, teammanager èn coach. RC Delft promoveerde in 2010 naar de Tweede Klasse. Na een voortvarend begin, waarna de ploeg zelfs even eerste stond, eindigde de Delftse burgerrugbyclub op een verdienstelijke derde plek. “Het streven was vooraf om in deze afdeling te prolongeren”, merkt Moorees op. “Dus dit was boven onze verwachtingen.”

Een paar spelers zijn deze zomer echter voor hun werk naar het buitenland vertrokken. Gelukkig kan RC Delft tegenwoordig weer over een aantal jeugdteams beschikken, waar de hoofdmacht nu langzaam de vruchten van kan plukken. “We proberen de jeugdspelers voorzichtig te brengen, zodat ze blessurevrij het seizoen door kunnen komen.” Fysiek gezien is het verschil tussen de hoogste jeugdafdeling, de Colts, en het seniorenrugby erg groot, weet Moorees. “Je hebt natuurlijk sterke knapen van achttien jaar, die kunnen het wel aan. Maar je hebt ook jeugdspelers die nog níet het lichaam van een volwassen vent hebben, daar moet je voorzichtig mee omgaan. We laten ze zo nu en dan meetrainen en in de makkelijkere wedstrijden laten we ze invallen.”

‘Zeer talentvolle speler’
Eén van de rugbytalenten uit de eigen opleiding is Eelke de Vrees. “Een knul van zeventien jaar”, vertelt Moorees. “Vorig jaar heeft hij al een aantal keer met ons meegedaan. Je ziet hem groeien, erg leuk om te zien. Het is een zeer talentvolle speler.” Bovendien: “Voor ons als trainers is het prettig dat we nu ook soms spelers uit eigen jeugd kunnen opstellen.”

- Wat is het sterke punt van jullie ploeg?
Moorees: “Vorig seizoen was dat zeker de commitment. Iedereen heeft de drive om te winnen, te spelen en te werken voor elkaar. Conditioneel zijn we ook erg sterk, daardoor hebben we vaak wedstrijden in de tweede helft gewonnen.”

- Wat kan nog beter?
“Dan moet ik me in technische termen uitdrukken, maar dat is het fasespel. Rugby bestaat uit verschillende fases. We willen er aandacht aan besteden om duidelijk te hebben wie in welke fase een bepaalde taak heeft.”

- Hoe hard zijn de mannen van RC Delft?
“Keihard, natuurlijk. Ze zien niet bang. En als er op het veld wat aan de hand is dan staan ze hun mannetje, want we staan er met z’n allen. Dan kom je weer bij die commitment, die is hier zeker heel erg aanwezig.”

- Wat verwacht je van het komende seizoen?
“Dè grote tegenstanders zijn Oemoemenoe en de Bredase RC. Oemoemenoe is net gepromoveerd naar deze klasse en Breda is net gedregadeerd uit de Eerste Klasse. Zij zijn de grootste concurrenten en ze hebben sterke teams. Het is nu de uitdaging om van hen te winnen, dán doen we mee om de eerste twee plekken.”

- Zondag spelen jullie met de andere Delftse rugbyclubs om de Stad Delft Bokaal. Is RC Delft favoriet?
“We hebben de Stad Delft Bokaal de afgelopen jaren vaak gewonnen, dus we zijn wel kanshebber, ja. Veel teamleden zijn echter actief op Westerpop, ze helpen mee en gaan ook naar de afterparty’s. We kunnen zondag, de dag na Westerpop, dus wel wat verzwakt zijn.”

- Waarom moet iedereen zondag beslist een kijkje komen nemen op jullie sportpark?
“Omdat het een totale dag wordt. Dat begint ’s ochtends al met wedstrijden van de jeugd van 6 tot en met 16 jaar oud. De senioren beginnen om 13.00 uur. We hebben dit jaar bovendien voor het eerst ook voor vrouwen een Stad Delft Bokaal georganiseerd. De dames van THOR spelen dan tegen onze dames. Wie het volledige programma wil zien, kan dit vinden op onze website www.rcdelft.nl.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12