Even bellen met...

Algemeen

Martin van Holsteijn Nesten van weidevogels worden minder vaak leeggehaald door roofdieren als die nesten zijn geregistreerd met behulp van GPS. Dat blijkt uit een proef van de Weidevogelwacht van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert uit Midden-Delfland. Martin van Holsteijn, vrijwilliger van de Weidevogelwacht, vertelt.

- Hoe werkt het?
“Veel boeren hebben vrijwilligers die nesten van weidevogels opsporen en ze markeren door er een stokje bij zetten, zodat de boer er bij het maaien of het bemesten van het land omheen kan rijden. De laatste jaren zien we veel predatie van kraaien en vossen, zij worden aangetrokken door die stokjes. De afgelopen twee jaar heb ik verschillende nesten in een GPS-apparaat ingevoerd en de stokjes weggehaald. Zodra ik wist wanneer de boer met z’n trekker het land in wilde, zette ik de stokjes weer terug. De periode dat de stokjes er staan is dan veel korter, zo voorkom je dat ze aantrekkingskracht uitoefenen op predatoren.”

- Werkt dat?
“Vorig jaar heb ik de gegevens verzameld van nesten met stokjes en nesten zonder stokjes. Het bleek dat de kans dat het nest het overleeft twee keer zo groot is als er géén stokjes staan. Het was geen wetenschappelijk onderzoek, maar het gaf wel aanleiding om dit verder uit te gaan proberen.”

- Leidt dat niet tot veel extra werk?
“Het is iets ingewikkelder dan met stokjes werken, ja.”

- Verwacht je dat boeren dit in de toekomst veel gaan gebruiken?
“Dat verwacht ik wel. Er zijn al landelijke experimenten gaande waarbij de trekkers van boeren van zo’n GPS-apparaat worden voorzien. Vrijwilligers zoeken dan uit waar de nesten zich precies bevinden, ze voeren dat in en de boeren kunnen vanuit hun trekker op een beeldscherm zien waar de nesten zijn. Het zijn nu nog experimenten, maar ik zie dit zeker gebeuren.”

- Denk je dat de vossen en kraaien de stokjes gaan missen?
“Sommige vossen en kraaien kennen het trucje. Ze weten dat er onder het stokje een beloning voor ze is. Predatie zal altijd blijven, dat moet in de hand worden gehouden.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12