Beeld van Prometheus is gestolen, maar verder laten koper- en bronsdieven Delft gelukkig links liggen

Algemeen

(foto: René en Peter van der Krogt)

DELFT – Op het terrein van de TU Campus is een bijna zestig jaar oud bronzen beeld van Prometheus ontvreemd. Verder lijkt het gelukkig mee te vallen met de diefstal van koper en brons in Delft.

Koper- en bronsdieven waren afgelopen week nadrukkelijk in het nieuws. De prijzen van deze materialen stegen de laatste tijd naar recordhoogtes. Dit heeft kwaadwillende lieden ertoe aangezet om overal en nergens koper en brons te stelen. Hierbij wordt niet altijd gekeken naar de (historische) waarden van objecten. Dat bleek begin deze week wel toen een levensgroot bronzen beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw werd gestolen. Een oorlogsmonument op Westerbork werd deels gesloopt. In de Tweede Kamer werden vragen gesteld en klonk een roep om maatregelen.

Die komen voor de TU hoe dan ook te laat. Op het grasveld voor de Aula werd in de nacht van 10 op 11 januari een in 1953 door de kunstenaar Ludwig Oswald Wenckebach gemaakt beeld van Prometheus gestolen. Dit beeld stond tot 2007 op het plein voor de huidige faculteit van Bouwkunde aan de Julianalaan. In 2007 kreeg Prometheus een nieuw plekje bij de Aula, zo leren we op de website www.vanderkrogt.net. 

TU-woordvoerster Karen Collet laat weten dat de universiteit aangifte van de diefstal heeft gedaan. “De politie kan het beste inschatten wie hierachter zit.” Ze heeft geen idee hoe kostbaar het beeld is. “Daar gaat een deskundige naar kijken. Het gaat hierbij natuurlijk niet alleen om de waarde van het materiaal, het is ook nog eens een oud kunstwerk.” Collet geeft aan geen camerabeelden of andere aanknopingspunten richting de dader(s) te hebben.

Weinig meldingen
De Gemeente Delft laat desgevraagd weten ‘gelukkig’ nog weinig meldingen te hebben ontvangen van de diefstal van koper, brons of andere metalen. “Wel zijn er in de Delftse Hout enkele keren aluminium slagbomen gestolen”, laat een woordvoerder van de Gemeente weten. De Gemeente is, geeft hij aan, wel alert op dit risico. “Zo worden materialen niet onnodig buiten opgeslagen.” In Rheden gaan ze overigens nog een stapje verder. Daar gaat de gemeente – vanwege de diefstal van het beeld van Simon Carmiggelt – alle bronzen beelden uit de openbare ruimte weghalen. 

Ook bij World Art Delft aan de Rotterdamseweg, waar onder andere twaalf bronzen beelden te bewonderen zijn, is men op z’n hoede. “Maar”, benadrukt Paula Kouwenhoven, “dat zijn we altijd. We zijn nog niet bestolen, maar de beelden staat binnen, we hebben uitstekende bewaking en ze zijn hier ook nooit onbeheerd. We hebben bovendien een groot hek om het terrein, dat weerhoudt mensen van diefstal.” 

De Politie Haaglanden zegt dat diefstal van koper en brons in Delft ‘geen issue’ is. In Den Haag werden twee koperen beelden ontvreemd, in Delft valt het tot nu toe verder mee. Ook het bouwterrein van Spoorzone Delft werd tot nu toe ongemoeid gelaten. “Spoorzone Delft heeft geen last van koperdieven”, luidt de korte reactie van een Spoorzone-woordvoerster. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12