Afbeelding

Reinier de Graaf daalt in Ziekenhuis top 100, maar is op de goede weg

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Het Reinier de Graaf Gasthuis opent in 2015 het nieuwe pand en het ziekenhuis verwacht dat dit positief bijdraagt aan de patiënttevredenheid. De roltrap is er al klaar voor.

DELFT – Het Reinier de Graaf Gasthuis is veertien plekken gedaald in de Ziekenhuis top 100 die het Algemeen Dagblad (AD) vorig weekend publiceerde.


“De daling op de lijst laat zien dat we nog werk te verzetten hebben om onze ambitie - in 2016 het beste ziekenhuis van Nederland te zijn - waar te maken”, zegt Joost van der Sluijs, woordvoerder van het Delftse ziekenhuis. Van der Sluijs ziet deze ambitieuze doelstelling ‘gezien de enorme gedrevenheid van de medewerkers’ positief tegemoet. “Bovendien hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd in het digitaliseren van het zorgproces. Dit maakt dat we over betrouwbare informatie beschikken, waarmee we goed op het netvlies hebben wat goed gaat en waar we aandacht aan moeten besteden.”


Reinier de Graaf had volgens de woordvoerder al stevig ingezet op de verbeterpunten die het AD noemt. “Tussentijdse metingen laten zien dat we op de goede weg zijn de scores te verbeteren. Voor het screenen op ondervoeding bij kinderen zijn alle verpleegkundigen extra getraind in het afnemen van de score. We hebben ons systeem en de vragenlijst zodanig aangepast, dat deze voor verpleegkundigen gemakkelijker èn verplicht is te gebruiken. Cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar laten zien dat we inmiddels 50 procent van de kinderen screenen. Een stijgende lijn dus. Ook met het meten van pijn hebben we een grote stap gemaakt. We meten goed en consequent de postoperatieve pijn op de verpleegafdelingen. Onze medisch specialisten en verpleegkundigen hebben de patiënten met pijn dus in beeld. Nu maken we de slag om aan de hand van deze pijnmetingen vroegtijdig medicatie te geven om ernstige pijn te voorkomen.” De uitslag van het onderzoek van AD laat volgens hem zien dat hier ‘ruimte voor verbetering’ is. “Maar met het trainen van de verpleegkundigen en het aanpassen van ons systeem verwachten we in de toekomst betere resultaten te behalen. Voor blaasverwijderingen hebben de urologen van Reinier de Graaf en HagaZiekenhuis de krachten gebundeld, waardoor we de norm wel gaan behalen. Door kennis en specialisatie bij elkaar te brengen, kunnen we patiënten nog beter begeleiden en behandelen.”


Dat alles klinkt positief, maar desondanks is het Delftse ziekenhuis veertien plekken gedaald. “Helaas laten niet alle inspanningen om de kwaliteit te verbeteren zich al terugzien in de scores van dit jaar.”
-Hoe verklaren jullie de daling van plek 24 naar plek 38?
Van der Sluijs: “Het AD kiest elk jaar deels andere indicatoren en ook een andere weging van scores. Daardoor treden soms forse verschuivingen op. Zo klommen diverse ziekenhuizen snel van de staart van de ranglijst naar een hoge positie, andere ziekenhuizen daalden juist weer tientallen plaatsen. Daarbij zijn de onderlinge verschillen tussen de ziekenhuizen erg klein: een puntje verschil kan in de top 100 al gauw tien plaatsen verschil betekenen. De daling wordt veroorzaakt doordat het Reinier de Graaf in 2013 op sommige punten minder goed scoorde én doordat bepaalde indicatoren waar het ziekenhuis wel goed op scoorde dit jaar niet zijn meegenomen.”


-Volgend jaar wordt het nieuwe ziekenhuis geopend, in hoeverre verwachten jullie dat de nieuwbouw de notering gaat veranderen?
“Oudbouw of nieuwbouw: in beide situaties zullen wij de best mogelijke zorg leveren. We verwachten natuurlijk wel dat de nieuwbouw positief bijdraagt aan de patiënttevredenheid.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12